Ideje rákapni a halételekre!

Vágólapra másolva!
A MAHOP IH hosszú távú kampányt folytat a halfogyasztás népszerűsítéséért. Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium MAHOP Irányító Hatóság megbízásából hét éven át tartó kommunikációs és promóciós kampányba kezdett, a halfogyasztás népszerűsítését elősegítendő. Az OÉTI táplálkozási vizsgálatai szerint az eddigi hasonló tevékenységek pozitív irányú változásokat hoztak, így hazánkban is egyre többen tudják, a halból készült ételek fogyasztása kedvező hatással van az egészségre.
Vágólapra másolva!

A stresszt napjaink népbetegségének tartják. Számos tünete lehet a szervezetben, mint ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás vagy alvászavar. Ha a szervezet nem képes megbirkózni az adott élethelyzettel, testi és lelki szinten is számolni kell a káros hatások kialakulásával. Lehetséges megoldás a negatív stressz-hatások csökkentése mozgással vagy a számunkra leghatékonyabb kikapcsolódással, de az egészségtudatos étrend is fontos összetevő. A halak szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások. A DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) omega-3 zsírsavak kifejezetten fontosnak számítanak a szervezet számára. Előbbi hatására jobban alszunk, utóbbi révén csökken sejtjeinkben a stressz okozta gyulladás. Az omega-3 zsírsavakban nagy mennyiségben találhatók B-vitaminok, cink és magnézium is, amelyekre a szervezetnek nagy szüksége van stresszes időszakban, de a stressz okozta cukoréhséget is mérséklik. Az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak kiemelkedő szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében, továbbá a telítetlen zsírok bizonyos származékai hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához, valamint segítik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkentik a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. A bennük található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.


Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Az egészség megőrzéséhez a hetente kétszeri halfogyasztás ajánlott. A hal kiváló étel párolva, főzve, sütve, grillezve, panírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetők belőle krémek, levesek, gazdag saláták, de sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is fogyasztható. A kampány honlapján is fellelhető haltermelők számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban fellelhető halakat és recepteket, mert a lehetőségek tárháza végtelen, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kampány keretében elkészült egy 28 részes gasztro-videoblog sorozat Rácz Jenő Michelin-csillagos séf közreműködésével; egy 10 részes animációs minisorozat a fiatalabb korosztálynak; egy 10 részes filminterjú sorozat a halfogyasztás pozitív hatásairól, valamint egy 10 részes „best practice” dokumentumfilm sorozat a haltermelésről és halgazdálkodásról.

A kormányzati törekvésekkel összhangban a „Kapj rá!” kampány hozzá kíván járulni a halfogyasztás serkentése mellett a halgazdálkodási szakma megbecsüléséhez és a halfogyasztást népszerűsítő fesztiválok sikeréhez, célja a biztonságos, nyomon követhető és fenntartható forrásból származó hal- és halászati termékfogyasztás ösztönzésével a hazai lakosság egészségtudatos táplálkozásának elősegítése.

Az ösztönző kampány részeként elkészült a „Kapj rá!” mobilalkalmazás, amelyben a játékosok halas feladatokat oldhatnak meg, kitölthetik a recept kvízt, az „Érdekességek” rovatban pedig számos információt tudhatnak meg a halakról, a halételek elkészítési módjairól, illetve halas receptvideókat is letölthetnek. Az applikációban négy játékmező található, egy játékmező tíz állomásból áll és a tíz állomás során négyféle játékot kell megoldani váltakozó sorrendben, mint a Hal puzzle, a Hal memória, a Hal kvíz – Halas ki mit tud, és a Recept kvíz - Süssünk-főzzünk együtt halat. A játékmezőn végighaladó, legtöbb pontot gyűjtő játékosok – amennyiben regisztrálnak – nyereményjátékban vehetnek részt, amely 2019. november végéig zajlik. A nyertesek hal tematikájú élményfőzésen vehetnek részt, ahol szakavatott séf mutatja be a halkészítés fortélyait, az elkészített ételeket pedig természetesen el is lehet fogyasztani. A versengés során az ország hét régiójának legjobbjai nyernek páros belépőt a kurzusra.

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklődők. A kampány weboldalán a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat és videókat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek.

A „KAPJ RÁ!" APPLIKÁCIÓ

A „Kapj rá!" halfogyasztást ösztönző kampány részeként elkészült a „Kapj rá!" mobil alkalmazás, amelyet az App Store és a Google Play áruházból ingyenesen tölthetnek le a felhasználók (http://kapjra.hu/kapj-ra-a-halra-a-mobiloddal/). Az alkalmazásban játékos halas feladatokat oldhatnak meg, kitölthetik a recept kvízt, az „Érdekességek" rovatban pedig számos információt tudhatnak meg a halakról, a halételek elkésztési módjairól, illetve halas receptvideókat is letölthetnek. Az applikációban négy játékmező található, egy játékmező tíz állomásból áll és a tíz állomás során négyféle játékot kell megoldani váltakozó sorrendben. A játékok a következők:

• Hal puzzle,
• Hal memória,
• Hal kvíz – Halas ki mit tud,
• Recept kvíz - Süssünk-főzzünk együtt halat

„KAPJ RÁ!" NYEREMÉNYJÁTÉK

A játékmezőn végighaladó, legtöbb pontot gyűjtő játékosok – amennyiben regisztrálnak – nyereményjátékban vehetnek részt, amely 2019 november végéig zajlik. A nyertesek hal tematikájú élményfőzésen vehetnek részt, ahol szakavatott séf mutatja be a halkészítés fortélyait, az elkészített ételeket pedig természetesen el is lehet fogyasztani. A versengés során az ország 7 régiójának legjobbjai nyernek páros belépőt a kurzusra. A nyeremények kiosztásának alapja a játékos által az aktuális nyereményjáték alatt megszerzett pontszám. Az előző nyereményjátékban megszerzett pont nem vihető át egy új nyereményjátékba.

A „Kapj rá!" kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!" kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,2 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.
További információ a „Kapj rá!" kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.
Forrás: AMC

„Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe, készült a Kapj rá! kampány keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Tengerügyi és Halászati Alap társfinanszírozásával, az Agrárminisztérium megbízásából”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!