Trójai programot rejtettek volna a Linuxba

Vágólapra másolva!
Egy ismeretlen személy egy rosszindulatú trójai programot kísérelt meg elhelyezni a nyílt Linux operációs rendszer magjába, amelyet egy fejlesztők számára hozzáférhető adatbázisban tárolnak.
Vágólapra másolva!

Az online adattár BitKeeper nevű biztonsági funkciója 24 órán belül érzékelte a rossz szándékú változtatást, melynek nyomán a nyilvános adatbázist ideiglenesen leállították - közölte egy fejlesztő. Az adatbázis egyébként a Linuxhoz készülő béta tesztváltozatban létező rendszermag (kernel) hozzáférhetővé tételére használják.

Vírusokról bővebbenhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/informatika/informatikai,_szamitastechnikai_szolgaltatasok/adatbiztonsag_es_biztonsagi_technologia/virusok/

Bár az ismeretlen behatoló egy olyan módosítást hajtott volna végre az itt elérhető rendszermagon, amely egy biztonsági rést hozott volna létre az azt használó operációs rendszerekben, a változtatásokat úgy hajtották végre, mintha azokat egy, a kernelen dolgozó fejlesztő vitte volna véghez. A BitKeepert üzemeltető cég alapítója szerint a támadás egyáltalán nem jelentett fenyegetettséget a Linux forráskódjára, mivel sosem kerülhetett volna be a változtatás észrevétlenül a rendszermagba.

Linus Torvalds, a rendszermag fejlesztési vezetője - s egyben a Linux atyja -egyébként a rendszermagban véghezvitt változtatások nyomon követésére használja a BitKeepert. A módosított kernelt tároló szerver háttértárának tartalmát későbbi elemzés céljából archiválták, azonban azt még nem tudni, hogy Torvalds és más fejlesztők feljelentést tesznek-e majd a behatolás kapcsán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!