Fizetős szolgáltatásokat indíthat a Mozilla

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
Ezzel próbálná diverzifikálni a bevételi forrásait.
Vágólapra másolva!

A Firefoxot is fejlesztő Mozilla Alapítvány már a kezdetek óta kellemetlen helyzetben van: anyagilag ugyan kifejezetten jól áll, azonban a bevételének döntő többségét az internetes keresőcégek (elsősorban a Google) adják azért cserébe, hogy a kívánt piacokon ők legyenek beállítva az alapértelmezett keresőmotorként.

Forrás: Julia Buchner / Flickr

Emiatt a Mozilla erősen ki van téve a keresőcégek kényének-kedvének, a keresőmotoros szerződések elveszítése azonnali mélyütést jelentene számára. Chris Beard vezérigazgató a német t3n hírportálnak (via Ghacks) nyilatkozva elmondta, hogy a probléma részleges megoldása érdekében a Mozilla akár még idén fizetős szolgáltatásokat indíthat, konkrét példaként VPN-t és felhőtárhelyet hozott fel.

Egyelőre nem világos, hogy milyen konstrukcióra kell gondolni: teljesen saját fejlesztésű megoldásokat indítana, vagy csak össze kíván állni néhány a piacon már jelenlévő céggel.

Az utóbbira tudunk konkrét példát hozni, egy kooperáció keretében a Mozilla korábban már hirdette a ProtonVPN-t.

A teljesen saját megoldások problémásak, hiszen rengeteg munkát igényelnek, ráadásul jelentős működtetési és marketingköltséggel rendelkeznek. Viszont ha másik cégek szolgáltatásait kívánja közvetíteni a Mozilla, abból jó eséllyel nem remélhet túlságosan sok bevételt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről