A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

2021 legjobb sorozatai: A kígyó

The Serpent, A kígyó, sorozat
Vágólapra másolva!
A nyári vakáció alatt menjünk a szabadba, amennyit csak lehet, de pár órát eltölthetünk a tévé előtt is, bepótolva olyan sorozatokat, amelyekre nem volt időnk idén. Az idei újoncok közül már bemutattuk a nagyszerű Moszkító-partot, de itt van cikksorozatunk második része, amely egy valóban megtörtént, dermesztő eseményeket feldolgozó, részben fikciós szériáról szól. 
Vágólapra másolva!

Soha nem látott mennyiségű platformon soha nem látott mennyiségű sorozatot mutatnak be mostanában, sokat már nem is lineáris tévécsatornákon lehet elcsípni, hanem streamingszolgáltatók kínálatában. Nincs ember, aki minden újdonságot végig tudna nézni, és persze mindenkinek más az ízlése is: van, aki a vígjátékokat kedveli, más a komor, mélylélektani drámákat, van, aki a sokévados, hosszan hömpölygő sztorikra vadászik, más a minisorozatok híve. Hetente mutatunk be egy 2021-es sorozatot, hátha kedvet kap hozzá: itt a második rész, a megtörtént eseményeken alapuló, ezért is különösen drámai A kígyó.

Ki volt Charles Sobhraj?

Hotchand Bhawnani Gurumukh Charles Sobhraj 1944-ben született Saigonban, vietnami anyától, indai apától. A hetvenes években lett ismert, vagyis inkább hírhedt, különféle neveken, volt ő Bikinis Gyilkos (mert több áldozatára fürdőruhában találtak rá), Hasítós Gyilkos, illetve Serpent, azaz Kígyó is – ezzel arra utaltak, hogy ügyesen mozgott, állandóan kicsúszott az igazságszolgáltatás elől, sokáig nem tudták elkapni.

BBC

A gyanú szerint legalább húsz embert ölt meg Délkelet-Ázsiában a hetvenes években, ezekből tizennégyet Thaiföldön. Áldozatai jobbára fiatal, hátizsákos turisták voltak, egy részük hippi, akiket akkoriban valós eltűnésük után csak hetekkel később kezdtek keresni (ne feledjük, nem volt se mobiltelefon, se internet akkoriban). Mire felfedezte a 10 ezer kilométerrel odébb lévő családjuk, hogy nem ad életjeleket a gyerek, már nagyon késő volt, a nyomok is nagyrészt eltűntek. Indiában egyszer elítélték, de pár hónap után szabadult, onnan Párizsba ment. 2003-ban visszatért

BBC

Nepálba, ami számára nagy hiba volt, mert elkapták és életfogytiglani börtönre ítélték. Megnyerő egyéniségű, kellemes megjelenésű, jó beszédű férfiként írták le, ezért is tudott behálózni, csapdába csalni több gyanútlan fiatalt, vándorló hippit, akik holttestét megpróbálta eltüntetni, irataikat pedig felhasználta hamis identitás kialakítására. A szakértők szerint hiányzott belőle sok sorozatgyilkos dühe és visszafoghatatlan agressziója, nagyon is tudta kontrollálni magát, gyilkosságait megtervezve, hidegvérrel hajtotta végre (vagy adta parancsba másnak).

A sorozat

A nagy manipulátor, pszichopata gyilkos figurája kétségkívül érdekes, a karakterről készültek már biográfiák, dokumentumfilmek, míg 2021-ben a BBC és a Netflix előrukkolt a The Serpenttel. Külön ízt, saját arculatot ad a sorozatnak az, hogy nem napjainkban játszódik, hanem a hetvenes években, és nem egy európai nagyvárosban vagy Los Angelesben, amit a sorozatnézők annyira ismernek, hanem Délkelet-Ázsiában. A kellemes, színes, tarka, egzotikus háttér előtt azonban roppant nyomasztó események zajlanak, és még borzasztóbb, amikor úgy nézi valaki az epizódokat, hogy tudja, hogy ezek a szörnyűségek meg is történtek.

BBC

Tahar Rahim a főszereplő, ragyogóan alakítja a kimért, elegáns, számító, hidegvérű Charles Sobhrajt: megnyerő külsejével sorra hálózza be a kiszemelt áldozatokat, akiket gyógyszerekkel, droggal legyengít, megbetegít, annyira, hogy már védekezni sem képesek. Óriási manipulátor, a helyi rendőrséggel is jó a kapcsolata, így aki gyanakszik rá, hogy valami nincs rendben, az is retteg tőle, nem mer szembefordulni vele (ilyen Dominique Renelleau karaktere).

BBC

Jenna Coleman a sorozatban Marie-Andrée Leclerc, a legfontosabb női szereplő, az imádat és a gyűlölet között vergődik, sodródik az eseményekkel, és jó darabig nem látja, vagy nem akarja látni, mi történik körülötte. Billy Howle alakítja Herman Knippenberget, a pozitív főhőst, akinek drukkolni lehet, ő a fiatal diplomata, akinek a helyi hatóságok lassú munkája, érdektelensége miatt nyomoznia kell: bosszantja a nemtörődömség, így nekiáll detektívest játszani, noha nem lenne ez a dolga. Amesh Edireweera a sorozatban Ajay Chowdhury, a főszereplő alattvalója, szolgája, aki a főnök hatása alatt cselekszik, és ha parancsba kapja, gyilkol. Valahol ő is áldozat, ő is Charles Sobhraj hatása alá kerül. Több remek alakítás van a sorozatban, kiemelkedő még Tim McInnerny mint Paul Siemons.

BBC

A nyolcrészes sorozatot a BBC rendelte meg még 2019-ben, előbb Tahar Rahim volt meg mint Charles Sobhraj, utána csatlakoztak a produkcióhoz a többiek (így Jenna Coleman, Billy Howle és Ellie Bamber). Bangkokban és egy Hua Hin nevű thaiföldi városban forgattak nagyrészt, de ennek a sorozatnak is betett a koronavírus-járvány, le kellett állni a munkákkal. Több olyan jelenet volt végül, amelyet Indiában vagy Franciaországban akartak leforgatni, de a Covid miatt tavaly tavasszal nehéz vagy lehetetlen volt utazgatni (pláne hatalmas stábbal), így a forgatást már Angliában fejezték be – de ez nem látszik a sorozaton; látványos, szép háttér előtt játszódó, egyben elborzasztó történet.

Cikksorozatunk első része itt olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!