Agyvérzést kapott az első műszíves

Vágólapra másolva!
A világ első teljesen önálló működésű műszívének tulajdonos részlegesen lebénult.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, 2001. július 2-án a Louisville Egyetemen (USA) beültették a világ első teljesen belső és önálló működésű műszívét. A csodálatos szerkezet tulajdonosa augusztus második felében lépett a nyilvánosság elé. Az 59 éves kétgyermekes családapának, Robert Toolsnak a beavatkozás előtt mindössze 20%-os esélye volt arra, hogy 30 napon túl is életben marad. A páciens állapota először folyamatosan javult, majd augusztus közepén egy fertőzés támadta meg a tüdejét, s átmenetileg visszakapcsolták a lélegeztetőgépre. Ezután ismét fokozatos javulás következett.

A Reuters legfrissebb jelentése szerint most sokkal komolyabb probléma lépett fel: Tools súlyos agyvérzést kapott, aminek következtében részlegesen megbénult. A vasárnap bekövetkezett agyérkatasztrófát az agy bal felébe felvándorolt vérrög okozta. Az orvosok egyelőre nem tudják megjósolni a következményeket, ez több hétbe is beletelhet. Nem kizárt a beteg felépülése sem.

Az orvosok elmondták, hogy tisztában voltak vele: akárcsak a mesterséges szívbillentyűk, a beültetett műszív is meg fogja növelni a vérrögök kialakulásának kockázatát, ám a gyakori belső vérzések miatt nem tudták megfelelően adagolni a véralvadásgátló szereket. Már az is igen meglepő, hogy e hatóanyag szinte teljes hiányában is hónapokon keresztül problémamentesen dolgozott a műszív. A műtétet követően egyébként két beavatkozást is végeztek, hogy enyhítsék a bélrendszeri vérzéseket, de Tools ezután is csupán töredékét kaphatta a véralvadásgátló szereknek.

A most bekövetkezett agyvérzés előtt folyamatosan javult a beteg általános állapota: helyreállt a vesefunkciója, és erőnléte is egyre jobb lett. Most ismét visszakapcsolták a lélegeztetőgépre, jobb testfele szinte teljesen lebénult, csak a jobb lábát tudja mozgatni egy kicsit (a test jobb felét a bal agyfélteke irányítja). Mivel az agyérkatasztrófa a bal agyféltekében történt, feltehetően romlani fognak a beszédfunkciók is, ám a mesterséges lélegeztetés miatt ennek mértékét egyelőre nem lehet megállapítani.

Tools orvosai egy sajtókonferencián elmondták: optimisták, s a beteg helyzete egy kicsit talán jobb is, mint egy igazi szívvel rendelkező, hasonló helyzetben lévő páciensé, mivel legalább a szív állapota miatt nem kell aggódniuk. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez még mindig csak egy új eljárás klinikai próbája, s nem lehet pontosan megjósolni a végeredményt.

Az AbioCor az első teljesen belső működésű és komplett műszív, s a külvilág felől kizárólag az energiaellátása zajlik: a testen hordható telepekből a szintén beültetett áramátalakítóhoz, vezérlőpanelhez és tartalék elemekhez jut az energia. A tervezők szerint az AbioCor nevet viselő mesterséges szív - amely minőségi ugrást képvisel a műszívek előző nemzedékéhez képest - elvben aktív életmódot tesz lehetővé hordozója számára. Az 1980-as években kifejlesztett műszíveket még egy külső berendezés irányította vezetékeken és csöveken keresztül. 2001 szeptemberében a második darabot is sikeresen beültették. Ha az új műszív beválik, akkor évente a szívátültetésre váró betegek ezreit mentheti meg a haláltól. A műszívet kifejlesztő cégnek egyelőre további három beültetéshez van engedélye.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről