Kiderült, mikor térhetnek vissza a Földre az űrben rekedt űrhajósok

NASA,űrhajósok,ISS
Sunita Williams és Barry 'Butch' Wilmore nincsenek veszélyben
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról nemrég beszámoltunk, két űrhajósnak csak nyolc napig kellett volna az űrben tartózkodnia, a Boeing új Starlinerjét tesztelték. A jármű azonban meghibásodott, héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében, ezért az asztronauták nem térhettek haza. A NASA most bejelentette, jövőre egy SpaceX-hajón visszahozza a Földre Sunita Williamst és Barry 'Butch' Wilmoret.
Vágólapra másolva!

Sunita Williams és Barry 'Butch' Wilmore júniusban érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy elsőként teszteljék a Boeing új Starlinerjét. A jármű azonban meghibásodott, héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében leszállás előtt. 

Mindössze nyolc napig kellett volna az űrben lenniük, most azonban már majdnem három hónapja ott vannak.

Az ISS 109 méter hosszú. A NASA elmondása alapján a nappali és a munkaterület nagyobb, mint egy hat hálószobás ház alapterülete, és hat hálószobával, két fürdőszobával, edzőteremmel és egy 360 fokos kilátást nyújtó ablakkal rendelkezik. A két űrhajós, Williams és Wilmore nincsenek egyedül; hét másik űrhajóssal osztoznak a létesítményeken, ők más küldetéseken vesznek részt. Közülük négy amerikai, három pedig orosz - írta a Sky News.

Vannak tartalék készletek odafent, hogy az űrhajósok sokáig életben maradhassanak.

 Az űrállomásnak saját oxigéntermelő rendszerei vannak, és a szén-dioxidból kilégzett oxigén mintegy 50%-át visszanyerik. Ami a vizet illeti, az állomáson vizelet-ivóvíz-újrahasznosító rendszer működik, és ennek egy része a személyzet leheletéből és verejtékéből a kabin levegőjébe kerülő nedvességet is felfogja. 

Az élelmiszer-ellátás is biztosított.

 Az ételeket a NASA houstoni Space Food Systems Laboratóriumában készítették, finom és nagyon tápláló ételek. Nagy része kiszáradt, vagyis fogyasztás előtt fel kell tölteni vízzel, míg egy része kész, és csak melegíteni kell. Az állomás konyhájában van hús , tojás, zöldség, kenyér, sós rágcsálnivalók és édes finomságok. De személyes kedvenceik is felkerültek.

A NASA most bejelentette, hogy a két űrhajós jövőre tér vissza a Földre egy SpaceX-hajóval

 - közölte a BBC.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!