Ismeretlen objektumot talált a NASA a Marson

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél tisztább felvételt készített a Perseverance marsjáró a vörös bolygóról. Mint kiderült, a Marson rengeteg kékes színű szikla található, amelyek az égitest korai kérgének maradványai lehetnek. Ezenkívül a NASA robotja egy nagyon különös objektumra is felfigyelt, amelyhez hasonlót még nem láttak a bolygón.
Vágólapra másolva!

A Perseverance rover folyamatosan teszi meglepőbbnél meglepőbb felfedezéseit a Marson, most olyan kék színű sziklatömbökről lőtt képeket, amelyek egy ősi, kiszáradt tómederben találhatók. A vulkanikus eredetű bazaltkőzetek egy fehér, pettyes sziklát vettek körül, amelynek összetétele olyan egyedi, hogy ahhoz hasonlót még a NASA tapasztalt szakemberei sem láttak korábban az égitesten. Az amerikai űrkutatási hivatal tudósai a Yellowstone Nemzeti Parkban található hegy tiszteletére „Mount Washburnnek” nevezték el ezt a sziklás mezőt.

A Perseverance marsjáró munka közben
A Perseverance marsjáró munka közben
Fotó: Science Photo Library via AFP

A marsi élet nyomait rejtheti a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró – amely tulajdonképpen egy autó méretű mobil laboratórium - 2021 februárja óta vizsgálja a Jezero-krátert. Ez a hely 3,7 milliárd évvel ezelőtt egy hatalmas tó volt, amelynek pereménél egy ősi folyó torkolatvidékének nyomai láthatók. A tóba ömlő folyók olyan finomszemcséjű homokot és iszapot szállítottak a Jezeroba, amelyek képesek megőrizni egykor élt lények fosszíliáit. 

Ezért a kutatók azt remélik, a Jezero-kráterben rálelhetnek az ősi marsi élet nyomaira.

A Mars felszínén látható kékes-fekete kőzetek többsége bazalt. „A Mars nagyrészt a földi bazaltokhoz hasonló kőzetekből, úgynevezett tholeiitekből áll. Ilyen kőzetek alkotják egyébként a Földön a legtöbb óceáni szigetet, óceáni hátságot, illetve az üledékek által eltemetett tengerfeneket” – mondta  dr G. Jeffrey Taylor, a Hawaii Egyetem geológusa.

Mi lehet az a furcsa szikla, amelyet a NASA marsjárója lefényképezett?

A kékes kőtenger közepéből kiemelkedő furcsán fehér, pettyes szikla azonban még a Perseverance marsjáró küldetéséért felelős kutatókat is meglepte. A rover Mastcam-Z kamerájával készítettek róla nagy felbontású képet, majd a SuperCam nevű műszerrel elemezték kémiai összetételét. 

Az Atoko Point névre keresztelt fehér szikla a Marson
Az Atoko Point névre keresztelt fehér szikla a Marson
Fotó: NASA

A komplex vizsgálat kiderítette, hogy a fehér szikla valójában anortozit, amely a bazalthoz hasonlóan vulkanikus eredetű, de sokkal több szilícium-dioxidot tartalmaz. A Marson eddig még nem találtak ilyen jellegű kőzetet.

A különleges kőtömb a kutatóktól az Atoko Point nevet kapta.

Az anortozit további elemzése választ adhat arra is, hogy miként kerülhetett az Atoko Point a Jezero-kráterbe.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!