Princzinger Péter: Látogassunk el a Balatonhoz akár az év minden napján!

Látogassunk el a Balatonhoz!
A hűvösebb hónapok alkalmával is feltétlenül érdemes felkeresni a magyar tengert: bátran látogassunk el a Balatonhoz ősszel is!
Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, de ősszel és télen a Balaton új arcát mutatja: a gyönyörű táj, a bőséges programkínálat és a helyi gasztronómia felfedezése várja az utazókat, így a Balaton valóban egyedülálló élményt jelent az év minden napján, nem csupán nyáron. A hidegebb hónapok beköszöntével Princzinger Péterrel, a VisitBalaton365 ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy miért is érdemes a magyar tengerre egész évben látogatandó desztinációként gondolni.
Vágólapra másolva!

Bár a magyar tenger sokak számára kétségkívül a nyár szimbóluma, hiszen a fürdőzés, a lángos és a napsütés mind elválaszthatatlanul összefonódnak e gyönyörű tó képével, a Balaton szépsége és programkínálata nem merül ki pusztán a főszezonban, hiszen ősszel és télen is egyedülálló élményeket kínál: ezek felfedezésére pedig szerencsére egyre többen vágynak. A szüreti mulatságok és borfesztiválok tovább színesítik a helyi programkínálatot, a víz ugyanis már aligha alkalmas fürdőzésre, a strandok zárva tartanak, ám a tó körüli táj varázslatos színekkel és hangulattal várja felfedezőit, tehát látogassunk el a Balatonhoz!

Balaton
Kevesen tudják, de ősszel és télen a Balaton új arcát mutatja: a gyönyörű táj, a bőséges programkínálat és a helyi gasztronómia felfedezése várja az utazókat.
Fotó: VisitBalaton365 / Böröczky Bulcsú

A legfrissebb kutatási eredményeink szerint 100 magyarból 88 számára a Balaton egyet jelent a nyárral, a meleggel, a stranddal, a lángossal, a fürdőzéssel; tehát elsősorban nyári desztinációként azonosítják a legtöbben, pedig a Balaton valójában jóval több ennél.

 – kezdi a beszélgetésünket Princzinger Péter. A VisitBalaton365 ügyvezetője úgy látja, hogy a sokak fejében csak a nyári szezonban megismert Balaton-kép valójában csupán június közepétől augusztus végéig jellemző, de a többi évszakban is gyönyörű, csak másképpen szép. „Ezt egyre többen fedezik fel és látogatják meg az őszi-, illetve a téli Balatont, de amit a tó nyáron nyújt, azt nem várhatjuk el tőle októberben is, mert minden bizonnyal csalódni fogunk. Ekkor ugyanis nem lesz fürdőzésre alkalmas a víz, nem lesznek hívogatóak a strandok, korábban fog lemenni a nap is, sőt várhatóan nem lesz már nyitva a kedvenc lángosozónk sem. Ezekben a hónapokban más a Balaton. ” - hívja fel a figyelmet az elkötelezett szakember. És valóban: egészen különleges élményeket tartogat ezidőtájt a magyar tenger, ezt viszont csak az őszi Balaton tudja!

 A kellemes hőmérséklet például kiválóan alkalmas a gyalogtúrázásra, a kirándulásra, biciklizésre, lovaglásra, vitorlázásra, valamint a szüreti mulatságok és a bor kultúrájához köthető programok és a hozzájuk kapcsolódó gasztronómiai fesztiválok is szeretettel várják a nagyérdeműt az év minden napján.

 „A Balaton szezonális jellege az elmúlt 50-70 évben szinte beleégett a magyarok köztudatába, pedig érdemes utánajárni, hogy mennyi mindent képes nyújtani számunkra a Balaton ősszel, télen, és tavasszal is. Ennek egyik legjobb módja a VisitBalaton365 weboldala, melynek már a címében is benne van az üzenet; látogassuk meg a magyar tengert akár az év minden napján! 

Princzinger Péter
A VisitBalaton365 ügyvezetője úgy látja, hogy a sokak fejében csak a nyári szezonban megismert Balaton-kép valójában csupán június közepétől augusztus végéig jellemző, de a többi évszakban is gyönyörű, csak másképpen szép.
Fotó: Fotó: VisitBalaton365 / Böröczky Bulcsú

A platform jelenleg 3 nagyobb szolgáltatással csinál kedvet a Balaton-környékbeli aktív kikapcsolódáshoz:

  1. A portál összegyűjt minden hétre 3 izgalmas programot is, ezzel is próbálva jelezni, hogy a Balaton régiója bővelkedik a programokban, amik miatt érdemes felkeresni ősszel is. Ezek jellemzően kevéssé ismert események kevéssé ismert helyszíneken: rejtett kincsek tehát, érdemes felfedeznünk őket. Az ajánlók a megközelítéstől a parkoláson át természetesen minden releváns információt tartalmaznak.
  2. Létrehoztak továbbá egy olyan menüpontot is, amelyen keresztül azok a szolgáltatók érhetők el egy-egy kattintással, akik biztosan nyitva lesznek a hűvösebb hónapokban is. Ily módon nem kevesebb, mint 1500 szolgáltatót vonultat fel a weboldal: szálláshelyek, vendéglátóhelyek és egyéb turisztikai attrakciók tucatjai várják tehát a nagyérdeműt.
  3. Végül, de nem utolsósorban a térség legjobb akcióit és kedvezményeit is csokorba gyűjtötték.

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy munkánk révén szembeszálljunk azzal a sztereotípiával, miszerint: ugyan miért menjünk a Balatonra ősszel, ha úgy sincs ott semmi?! Hát dehogynem, itt van 1500 szolgáltató és minden héten 3 különböző program is várja az érdeklődőket.

 - fogalmaz Princzinger Péter. Azok a Balaton-környéki települések és mikrotérségek, amelyek rendelkeznek nagy kapacitású szállodával, fürdővel, vagy vendéglátóhelyekkel, azok négyévszakos működésre lettek tervezve: ezek esetében az időjárási tényezők majdhogynem másodlagosak, így az év minden egyes napján látogathatók.

 Bár a kínálat természetesen eltérő, a hűvös hónapokban a kisebb térségek is felértékelődni látszanak, ezek ilyenkor képesek igazán nagyobb társaikkal versengeni. Ha például egy térség rendelkezik borászattal, vagy egy olyan vendéglátóhellyel, amely gasztronómiai szempontból is kiemelkedő, jó eséllyel veszi fel a versenyt a többi településsel akkor is, ha kevésbé frekventált helyen található. 

„Az elmút 10-15 évben a balatoni gasztronómiai alapvetően megújult, nagyon igényes és minőségi, ám ár-érték arányban rendkívüli kínálattal várja a vendégeit. A helyi alapanyagok szerencsés következménye pedig, hogy az étlapok általában úgy néznek ki, hogy a sztenderd fogások mellett az adott évszakra jellemző, idényjellegű fogásokra is joggal számíthatnak a vendégek.” - mutat rá a VisitBalaton365 ügyvezetője.

balaton
A Balaton évszázadok óta a magyar nyár jelképe, de a tó varázsa nem ér véget a strandszezon zárásával sem.
Fotó: VisitBalaton365 / Böröczky Bulcsú

Hiába, hogy – ahogy beszélgetésünkből is kiderült – sokan a Balaton térségét csupán kiváló strandként azonosítják, ezzel szemben a régió hazánk egyik legnagyobb szőlőtermő területe, mely hat borrégiót tart számon jelenleg. Itt az olaszrizlingtól a furminton és a juhfarkon keresztül a pinot noirig minden bort, illetve pezsgőt palackoznak, közel 160 borászatban. Az elmúlt 20 évben, a kétezres évek közepétől kezdett el jelentősen megújulni a balatoni turisztikai kínálat, ennek oka pedig, hogy egyrészt a szolgáltatók maguk is rájöttek arra, hogy el kell indnulniuk a minőség útján, másrészt ekkortól váltak elérhetővé azok az anyagi erőforrások, amelyek ezt voltak hivatottak elősegítni” – teszi hozzá Princzinger Péter. 

Soha annyi fejlesztési forrás nem érkezett a térségébe, mint az elmúlt 10-15 évben és soha olyan megújulási képességéről nem tett tanúbizonyságot a turisztikai szakma, mint a Balaton esetében. Számos szakmai együttműködés is bizonyítja ezt a fajta összefogást, mint például a Balaton bor, a Balaton- fagyija, -strandétele, vagy -süteménye. A vállalkozók tehát hajlandók egymással együtt álmodni és dolgozni és a Balatonban, mint brandben gondolkodni.

 – teszi hozzá. A Balaton – ahogyan közismert – főútvonalakon is, autóval kényelmesen megközelíthető, de a vasúti közlekedés is olajozottan működik, ha azonban megérkeztünk, érdemes tájékozódnunk a helyi kerékpárbérlési lehetőségekről, az ajánlott tematikus túrákról, egyéb úticélokról, de a BAHART honlapját is érdemes átfutnunk, hiszen egy hajóutazással még különlegesebbé tehetjük a térségben eltölteni kívánt napokat. „Azt ajánlom, hogy a hagyományos déli-és északi parti megközelítés mellett/helyett idén keressék fel minél többen a Balaton nyugati medencéjét is, hiszen itt szintén számtalan élmény várja az utazókat, vagy a gasztronómia szerelmeseit!” - zárja a beszélgetésünket a VisitBalaton365 elkötelezett ügyvezetője.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a közelmúltban megnyitotta kapuit a Balaton Bor Bár, hazánk legnagyobb borbárja, melynek célja, hogy a borászatok kedvelői ősszel is felfedezzék a régió egyedülálló borkultúráját. Ennek keretében mintegy 40 termelő négy hosszú hétvégén keresztül mutatja be szortimentjét – jelentős kedvezményekkel.

 Aki pedig a Balaton Bor Bárt, „Magyarország legnagyobb borbárját” a közeljövőben tervezi felfedezni, az joggal számíthat (a kezdeményezéshez csatlakozó bortermelők teraszain és pincéiben), hogy a borászok csütörtöktől vasárnapig a hozzájuk betérőket egy-egy pohár üdvözlő itallal várják, vagy 15%-os kedvezményt adnak a 10 ezer forintot meghaladó számlájuk összegéből, sőt a szerencsések egy palack ajándékborral távozhatnak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!