Újfajta, mindent látó kamerákkal kezdenek vadászni a szabálytalan autósokra a rendőrök

kamera
Vágólapra másolva!
A vezetés közben telefonjukat használóknak üzen hadat a német rendőrség: már bizonyított rendszer használatát kezdik el.
Vágólapra másolva!

Rheinland-Pfalz tartományban június elsején kezdték meg annak a telefonhasználatot felderítő kamerarendszernek az alkalmazását, mely

automatikusan felismeri és rögzíti a telefonokkal kapcsolatos jogsértéseket

- írta a Baleset-megelőzés. A tesztelés két helyszínen, hat hónapig tart, azt követően döntenek majd a készülékek további sorsáról, más tartományokban – illetve szövetségi szinten – történő alkalmazásáról.

Technikai jellegű problémákra vélhetően nem kell számítani, hiszen a rendszer már bizonyított. A Monocam nevű kamerarendszert a holland rendőrség és az Utrechti Egyetem közösen fejlesztette ki.

Hollandiában 2019 óta működnek ezek a berendezések,

jelenleg összesen 19 darab (éles alkalmazásuk egy év tesztüzemmódot követően 2020 novemberében kezdődött meg).

Forrás: Transport For NSW

A rendszer működése viszonylag egyszerű: amint az út felett, enyhén ferde szögben elhelyezett kamera a sofőr kezében mobiltelefont észlel, a képrögzítés azonnal megkezdődik, és a felvételeket a rendszer a gépjármű rendszámával együtt automatikusan küldi tovább. A kiértékelő személyzet röviden kontrollálja a felvételeket, azok bizonyító erejének meglétét, melyet követően indulhat az eljárás.

Elsőként Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban alkalmaztak ilyen mobiltelefon-használatot felismerő kamerarendszert. Ott 2019 januárja óta 45 ilyen berendezést alkalmaznak a harmadik legveszélyesebbnek tartott „közúti gyilkos", azaz a kézben tartott mobiltelefon-használat visszaszorítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!