Először találtak minden influenzatörzs ellen védő anyagot

Vágólapra másolva!
A kísérleti állatok közül egy sem lett beteg, a korábban megfertőződöttek pedig felépültek egy újonnan felfedezett, védő hatású molekula alkalmazásától.
Vágólapra másolva!

A Science-ben megjelent tanulmány egy olyan ellenanyagról (monoklonális antitestről) számol be, amely az influenza A-vírusok minden típusa ellen hatékony az egereken végzett kísérletek alapján. Ez úgy lehetséges, hogy az ellenanyag támadási pontja egy konzervatív, minden típusra jellemző vírusrészlet (jelen esetben a hemagglutinin nevű glikoprotein F-szubdoménje).

A kutatók több mint százezer olyan ember vérmintáiból nyerték ki az FI6 jelzésű antitestet, akik átestek a betegségen, illetve oltást kaptak ellene. A molekulát egerekbe juttatva azok teljesen védetté váltak a H1N1 vírussal szemben. Azok az egerek is felépültek, amelyek az ellenanyag beadása előtt maximum két nappal kaptak halálos adagot a vírusból.

A kutatók beszámolója szerint ez az első olyan antitest, amely az influenza A-vírusok minden típusa ellen hatékony, ezért új kezelési utat nyithat a betegségben, vagyis ezzel lehetne kezelni már megfertőződött embereket. Ugyanakkor jó lehetőséget jelent egy univerzális influenza-vakcina kifejlesztésére is. Ehhez azt kell megoldani, hogy a vakcina hatására maga a szervezet kezdje termelni ezt az ellenanyagot. A kutatók szerint ez néhány éven belül valósítható meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!