Milliárdos bevásárlásra készül a Facebook

Vágólapra másolva!
1 milliárd dollárért vásárolhat céget a Facebook sajtóértesülések szerint. A műholdas navigációs rendszert fejlesztő izraeli Waze-et kebelezheti be a közösségi médiacég, a Calcalist üzleti napilap szerint. Ha létre jönne az ügylet, a Facebook kezébe kerülne egy olyan térkép alkalmazás, amivel újabb fronton lehetne komoly vetélytársa a Google-nek.
Vágólapra másolva!

A Facebook 800-1000 millió dollárért megveheti a műholdas navigációs rendszert fejlesztő izraeli Waze céget, a Calcalist napilap értesülése szerint. A közösségi médiacég állítólag már előrehaladott tárgyalásokat folytat a Waze-zel, és az újság szerint már a cég átvilágítása is folyamatban van. Az izraeli cég ugyanakkor nem kívánta kommentálni a bejelentést.

A Waze a felhasználók okostelefonjai által kibocsátott jeleket használja a közlekedési adatok összegyűjtéséhez, amit aztán saját fejlesztésű térképébe integrál, ezt aztán a Waze-applikációt használók azonnal meg is oszthatják egymással. A múlt évben a cég felhasználói bázisát 45 millió főre növelte, megtriplázva azt egy év alatt. Az USA-ban a Google Maps után a második legnépszerűbb térkép a Waze szoftvere, de például Brazíliában vagy Indonéziában népszerűbb a Google alkalmazásánál. Januárban még olyan pletykák is keringtek, hogy az Apple venné meg a céget, majd a Microsoft neve is felmerült, de azt tagadták az illetékesek.

A Facebook egyébként már 2012 októberétől együttműködik a Waze-zel, és a cég már a harmadik izraeli vállalat lehet, amit felvásárol a közösségi médiaóriás. Azonban messze ez lehet a legnagyobb tranzakció, ugyanis 2011-ben a Snaptu ingyenes okostelefon alkalmazásokat fejlesztő céget 70 millió dollárért vette meg, míg a Face.com arcfelismerő szoftverrel előrukkoló társaságot 60 millió dollárért.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!