Régiós kitekintő: vállalkozássegítés „közel s távol”

Vágólapra másolva!
Régiós szinten is jól teljesít Magyarország a KKV-k segítésében   Váratlanul érte a koronavírus-járvány a világ országait, ez alól Magyarország és a régió sem képezett kivételt. Eluralkodó pánik és összeomlás helyett az államok igyekeztek vállalkozásaik segítségére sietni. Magyarországon az NHP Hajrá program elindítása juttat kedvezményes forrásokat a vállalkozásoknak, de mutatjuk azt is, hogy szomszédaink közül ki-milyen koncepcióval állt elő.
Vágólapra másolva!
Forrás: Getty Images/Luis Alvarez

Magyarország

Hazánk számos támogatási programot hagyott jóvá, mely a vállalati szféra megsegítésére irányul. A likviditáshiánnyal küzdő nagyvállalatok és kkv-k összesen 900 millió euró nagyságban vehetnek igénybe állami támogatást (például hitelgaranciaként), valamint az ország bértámogatásban részesíti a járvány által érintett ágazatokban dolgozó kutatókat és fejlesztőket. Emellett még számos terület (például az agrár-élelmiszeripar vagy a kkv szektor) kap összességében többszázmillió eurós támogatást. A Magyar Nemzeti Bank pedig, egyebek mellett, az NHP Hajrá program keretében biztosít – a kereskedelmi bankok közvetítésével – kedvezményes, legfeljebb 2,5 százalékos, fix kamatozású hiteleket a kkv-szektor cégeinek.

Ausztria

Nyugati szomszédunkban a kkv-k megsegítésére garanciaprogramot indítottak azért, hogy a működőtőke-hitelekre nyújtott garancián keresztül fedezni tudják a rövid lejáratú kötelezettségeiket a bevételkiesés ellenére is. Ez kiegészíti a gazdaság egészére vonatkozó likviditási programot, melynek keretén belül a vállalkozások kedvezményes kamatozású állami kölcsönöket vehetnek fel. A programok - meghatározott hitelösszegekig - 100%-os garanciát nyújtanak az alapul szolgáló hitelekre

Szlovénia

A szlovén állam a járvány gazdasági hatásai által legjobban sújtott vállalkozások számára biztosít likviditást. Ausztriához hasonlóan az állam itt is kezeskedik a működőtőke-hitelek esetében. Emellett, egy 12 támogatási intézkedést tartalmazó programcsomag keretében, számos egyéb gyakorlatias döntést is hoztak, mint például az állami tulajdonban lévő ingatlanok esetében például elengedik a bérleti díjakat, vagy bértámogatásokat nyújtanak, illetve mentességet adnak a bizonyos járulékok fizetése alól.

Horvátország

Az ezer sziget országa öt programot is indított a vállalati szféra megmentésére. Állami hitelgaranciák és kedvezményes kölcsönök formájában segítik az érintett mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Kiemelt figyelmet fordítanak a halászati és akvakultúra-ágazat támogatására. A vállalatok likviditáshoz való hozzáférését kamatmentes és kedvezményes kamatozású hitelekkel is segítik, valamint hitelgaranciát nyújtanak azon vállalatoknak, melyek exporttevékenysége az éves bevétel 20 százalékát képezi.

Szlovákia

A szlovák támogatási programon belül a hatóságok azon vállalkozások bérköltségeinek egy részét vállalják át, melyek az állami szükségintézkedések miatt gazdasági tevékenységük visszafogására vagy felfüggesztésére kényszerültek. A vállalás célja a munkahelyek megőrzése és kiterjed az önfoglalkoztatók és munkaadók kártalanítására is.

Csehország

A csehek is széles körben hoztak segítő intézkedéseket. A hitelgarancia-programban a legfeljebb ötszáz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások vehetnek részt. Az állami programok hozzájárulnak K+F tevékenységet végző cégek munkájához is, mellyel a koronavírus-betegség kezelését célzó megoldások fejlesztését segítik. Az exporttevékenységet végző cseh nagyvállalatokat garanciaprogramon keresztül finanszírozzák, míg egy másik program a vállalkozások olyan beruházásaihoz nyújt támogatást, melyek megkönnyítik a járvány leküzdéséhez szükséges, a koronavírus-járvány szempontjából közvetlen jelentőséggel bíró termékek gyártását.

Forrás: MNB
Forrás: MNB
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!