think.BDPST: A technológia a fejlődésünk motorja

Vágólapra másolva!
A digitalizáció a legerősebb motorja a világ fejlődésének, azonban fontos, hogy a gyorsan fejlődő technológiát helyén kezeljék és megfelelő keretrendszerben hasznosítsák az emberek. Az új digitális eszközökre szabott szabályozásoknak védeni kell az egyén érdekeit, vagyis az adatainkat, a személyes információinkat is, azok jogszerűtlen felhasználásától. Ez volt az a közös pont, amiben minden előadó egyetértett az ötödik alkalommal megrendezett think.BDPST konferencián, ahol többek között az oktatás jövőjét, a technológiai óriásvállalatok szabályozási kérdéseit, az 5G terjedésével várható hatásokat és az adatvédelem világjárvány által felszínre hozott kérdéseit vizsgálták.
Vágólapra másolva!
Forrás: Németh Szabolcs/Antall József Tudásközpont

A konferenciát Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár és Antall-Horváth Veronika, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese nyitotta meg, akik a COVID által hozott kihívásokról beszéltek. Varga Judit igazságügyi miniszter a tech óriások lehetséges szabályozása kapcsán a konferencián elmondta, hogy a Digitális Szabadság Bizottságot nem azért hozta létre tavasszal a kormány, hogy cenzúrázza a Facebookot, hanem azért, hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten. Például, hogy miként érvényesül a jog az online világban, olyan területeken is például, mint a fogyasztók vagy a gyermekek védelme. A miniszter fontosnak tartja azt is figyelemmel kísérni, hogy adottak-e a technológiai óriásvállalatokkal szemben az offline világban "megszokott" jogállamisági garanciák, vagy létre lehet-e hozni azokat az online térben.

A digitális oktatás csak a szociális érzékenyítéssel lehet sikeres

A konferencia egyik panelbeszélgetése a COVID alatti és az „új normálisban” tovább változó oktatás helyzetét vizsgálta. Andrej Bederka, a Szlovák Nemzeti Koalíció digitális készségekért és munkákért felelős képviselője és Andreas Riepl, az e-oktatásért felelős osztrák Nemzeti Kompetencia Központ képviselője is egyetértett abban, hogy fontos, hogy a megfelelő technológia rendelkezésre álljon és a legelmaradottabb településeket is felzárkóztassák az internet segítségével. A következő lépés pedig a biztonságos, egységes közös platformok elérésének biztosítása lenne, mivel a vírus első hullámában a legtöbb pedagógus nem professzionális eszközökkel érte el diákjait, ezáltal pedig nem teljesült a személyes adatok védelme. Nádori Gergő, a Tanárblog egyik alapítója hozzátette, hogy ennek alapfeltétele a tanárok továbbképzése is, mindez viszont mit sem ér akkor, ha nem tudják fejleszteni a pedagógusok szociális érzékenységét. Hiszen a jövő nem a robot tanároké, hanem a gyerekek iránt érzékeny és szinte coach szerepet betöltő pedagógusoké lesz.

Forrás: Németh Szabolcs/Antall József Tudásközpont

Adatvédelem a digitális térben is

Az adatvédelem kapcsán Dr. Péterfalvi Attila a GDPR rendelet érvényesülésének fontosságát hangsúlyozta az új technológiák felhasználásának szükséges szabályozását illetően. Akár a COVID miatt fejlesztett alkalmazásokról, akár az egyre jobban terjedő mesterséges intelligencián alapuló technológiákról beszélünk, a leglényegesebb az, hogy a tech vállalatok csak az elengedhetetlen adatokat és az adott tevékenységhez szükséges időtartamra gyűjtsék a felhasználókról, tette hozzá a konferencián résztvevő Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos.

Tudományos ismeretekre is szükség van a tech óriások regulációjához

A nagy óriásvállalatok szabályozását megvitató panelbeszélgetés során elhangzott, hogy szükség van megfelelő regulációra, azonban fontos, hogy a szabályozásokat tudományos módszerekkel és megközelítéssel alkossuk meg. Moira Gilchrist, a Philip Morris International stratégiai és tudományos kommunikációért felelős alelnöke illetve Joerg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a szabályozóknak meg kell érteni a tudományos folyamatokat és minden új regulációnak kutatáson kell alapulni. Csatári István a Hello Tomorrow Hungary alapítója is megerősítette, hogy napjainkban nem a nagy globális vállalatok megállítása, illetve visszaszorítása a kulcs a fejlődéshez, illetve az emberek személyes védelméhez, hanem az, hogy megfelelő rendszerben működjenek, rájuk szabott jogi keretek között.

Forrás: Németh Szabolcs/Antall József Tudásközpont

Egyszerűbb kütyüket és környezetkímélő megoldásokat hozhat az 5G

Sokakat tölt el várakozással az 5G bevezetése, azonban fontos figyelembe venni, hogy mindez nem a személyes kapcsolatainkra vagy az egyének életére lesz hatással, hanem az ipar fejlődésében hozhat óriási változásokat – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs igazgatója a konferencián. Jobbágy László, a Digitális Jólét Program ügyvezetője kiemelte, hogy az 5G megjelenésével egyszerre kerül a használatunkba több okos eszköz, például okos otthonok vagy akár okos autók, de mindemellett fontos azt is tudni, hogy az 5G leegyszerűsíti az eszközhasználatunkat és sokkal környezetkímélőbb technológiákat tesz lehetővé.

A konferencia a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való együttműködésben, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint az MVM támogatásával valósult meg. A konferencia szakmai partnere a European Cybersecurity Forum, valamint a PMI Science, média partnere pedig az Origo volt.

Izgalmas időket élünk a digitalizáció szempontjából is, melyek óriási – minden bizonnyal pozitív - változásokat hozhatnak a világon, a lényeg az, hogy ezeket a változásokat az emberiség hasznára fordítsuk, és megfelelő jogi keretrendszerben szabályozzuk a fejlődő technológia működését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!