Érkezik a karbonsemleges kávé

Vágólapra másolva!
A világ egyik legzöldebb kávéja megmentheti az ipar jövőjét   A klímaváltozás és a nem fenntartható kávétermesztési eljárások következtében drámaian lecsökkent a kávétermő-területek mérete, ami hosszú távon akár a kávé jövőjét is fenyegetheti. Szerencsére azonban egyre több kávégyártó vállalat ismeri fel a felelősségét, és tesz fontos lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben is mindenki korlátlanul élvezhesse kedvenc kávéját.
Vágólapra másolva!
Forrás: Nespresso

Ennek érdekében a Nespresso megígérte fogyasztóinak, hogy 2022-ben minden elfogyasztott csésze kávéja karbonsemleges lesz, azaz nem hagy karbonlábnyomot. Ez az ígéret a teljes értékláncot felöleli, és radikálisan átírja annak szabályait a tervezéstől a gyártáson át egészen a fogyasztásig.

A cég kávéinak 95 százalékát a saját, szigorú kritériumokra építő fenntarthatósági programján keresztül szerzi be 14 ország több mint 110 000 kávétermelőjétől, akiket fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlatok bevezetésében támogat. A körforgásos szemlélet a termékekben és a csomagolásban is erősödik: a kávégépekben egyre növelik az újrahasznosított műanyag felhasználását, a kávékapszulákat pedig növekvő arányban készítik újrahasznosított, illetve kis karbonlábnyomú új alumíniumból.

A közeljövőben minden Nespresso Boutique 100 százalékban megújuló forrásból származó energiával fog működni, és növelik a biogáz használatát a gyártási folyamatokban is. Az elmúlt években 4,5 millió fát telepítettek a termőterületeken és azok környezetében, hogy segítsék a szén-dioxid megkötését és megakadályozzák a talajeróziót. A következő években partnerükkel, a Pur Projet szervezettel megháromszorozzák a fatelepítési kapacitásukat, többek között Kolumbiában, Guatemalában, Etiópiában és Costa Ricában.

Forrás: Nespresso

A teljes karbonsemlegesség eléréséhez a fogyasztókra is szükség van, hiszen az alumínium kávékapszulák a lefőzés után is értéket képviselnek, az újrahasznosított alumíniumból új használati tárgyak és kapszulák születnek. Magyarországon a használt kapszulákat gyűjtik a Nespresso Boutique-okban, de az online megrendelések kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetjük vagy ha csomagunkat átvételi ponton vesszük át, ott is leadhatjuk a használt kapszuláinkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!