A szőnyegek hódító útja a kezdetektől máig.

Vágólapra másolva!
A legősibb kézműves technikák egyike a szőnyegek elkészítési módja a szőnyegszövés. Ennek ellenére nagyon kevés az a fellelhető forrásanyag, amelyekből a történészek egyértelműen betudnák határolni a legelső szőnyeg „keletkezésének” időpontját. Néhány, a kultúránk szerves részét képző írásos dokumentumban már említést tesznek a szőnyegekről.
Vágólapra másolva!
Forrás: szonyegdiszkont.hu

A szőnyeg története

A legősibb kézműves technikák egyike a szőnyegek elkészítési módja a szőnyegszövés.
Ennek ellenére nagyon kevés az a fellelhető forrásanyag, amelyekből a történészek egyértelműen be tudnák határolni a legelső szőnyeg „keletkezésének” időpontját.
Néhány, a kultúránk szerves részét képző írásos dokumentumban már említést tesznek a szőnyegekről.
Homérosz Iliász című művében, vagy akár az Ószövetségben is említik ezt a kézműves mesterséget. Ezek az említések már megfelelő kiindulási alapok a témával foglalkozóknak.

A szőnyeg eredete a mai napig vita tárgyát képezi a történészek körében. Sem térben, sem időben nem határozható meg egészen pontosan hol készítették az első szőnyegnek nevezhető tárgyat. Ennek a mesterségnek az eredetét kutatók között konszenzus van abban, hogy a közép-ázsiai nomád törzsek kezdhették el a padlóra helyezhető szőttes készítését és innen terjedt a Közel-Keletre és a világ többi pontjára.

A szőnyeg elterjedése a világban

A kezdetekben kizárólag saját céljaikra készítettek szőtteseket az ázsiai nomád törzsek. Az utazók, kereskedők akik ezeken a vidékeken jártak, világszerte lelkesen újságoltak a mesés szőnyeg "alkotásokról". Ennek következményeképpen, egyre több helyen kezdték el megismerni és egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a keleti kézi-csomózású szőnyeg.

Magyarországon az 1900-as évek elején az arisztokrácia szimbóluma volt, ekkor már virágzott hazánkban a szőnyegkultúra. Ez meg is maradt, sőt azóta erősödött is.

A mai világunkban olyan népszerűvé és mindenki által elérhetővé váltak a szőnyegek, hogy nem is tudunk elképzelni egy-egy lakást e nélkül a hasznos és szép kiegészítő nélkül.

Funkcióikat és fajtájukat tekintve a teljesség igénye nélkül, néhány példa a szőnyegek sokszínűségére:

  • Szigetel és nedvességet szív fel, mint a fürdőszobai szőnyegek.

  • Eleganciát kölcsönöz, mint a kézi csomózású klasszikus szőnyegek.

  • Teret választ el, mint a futószőnyegek.

  • Játékosságot csempész a gyerekszobákba, mint a figurás gyerekszőnyegek.

  • Praktikus, hisz egy-egy vastag szőnyeg nagyszerűen tud hangot és hőt is szigetelni.

Akárhogy is nézzük a szőnyegek nagy utat jártak be térben és időben. Az egykori nomád törzsi kézműves termékekből mára majd minden lakásban ott díszeleg egy a lakás atmoszféráját meghatározó szőnyeg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!