Több oldalról is tűz alá vett egy fontos várost az orosz hadsereg, Ukrajna szerint az oroszok előnyhöz jutottak az új harci drónok miatt

Események

lifestyle Horizontal
Egy férfi és a fia nézik egy megsemmisített orosz harci jármű maradványát Kijevben
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 625. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:07
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:19
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsántól érkezik segítség

Napzáró videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Azerbajdzsánnak. 

"Aliyev elnök úrral megállapodtunk, a tél előestéjén megfelelő segítséget kaptunk energiaszektorunk számára. Tudjuk, hogy az idei tél nehézségei nem lehetnek kisebbek, mint a tavalyiak. Felkészülünk. Ukrajna, népünk és energiaszektorunk támogatása pedig rendkívül fontos" - mondta az ukrán elnök, nem részletezve, hogy pontosan mit is takar az azeri támogatás.

05:26
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Eddig 89 ukránt hoztak ki Gázából

Az ukrán elnök napi videójában nagyon gondos és kényes folyamatnak nevezte az ukrán állampolgárok kimenekítését a Gázai övezetből. Volodimir Zelenmszkij azt mondta, hogy folytatják a műveletet. Eddig 89 ukrán állampolgárt sikerült kihozniuk a térségből.

06:14
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Interkontinentális rakétát lőtt ki egy orosz tengeralattjáró

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amely nukleáris robbanófejek szállítására is alkalmas.

Ez azután történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten aláírta azt a törvényjavaslatot, amely visszavonja Oroszország ratifikációját, amely megtiltja az atomfegyverek globális tesztelését.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a III. Sándor császár stratégiai rakétacirkáló a víz alól lőtte ki a Bulava rakétát a Fehér-tenger északi részén, és célt talált Kamcsatka távol-keleti régiójában.

06:51
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Jövőre rendezhetik meg a globális békecsúcsot

Egy kijevi tisztségviselő szerint a jövő év elején sor kerülhet a globális békecsúcsra. Ukrajna aggódik, hogy az Izrael-Hamász konfliktus megnehezíti az ország támogatásának megnyerését.

Ukrajna azt reméli, hogy a Nyugat támogatni fogja a 10 pontos béketervet, amely a területi integritás helyreállítását, az orosz csapatok kivonását, valamint az élelmiszer- és energiaellátás védelmét követeli meg.

07:08
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 5128 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4837 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:55
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

55 esetben csaptak össze

Az ukrán fegyveres erők friss jelentése szerint 55 harci összecsapást folytattak Oroszországgal, amely 13 légicsapást intézett az ukrán csapatok ellen. A fegyveres erők hozzátették, hogy voltak civil áldozatok és magánépületek is megrongálódtak. Azt állították, hogy a légierő lelőtt egy Oroszország által kilőtt cirkálórakétát.

08:39
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Új harci drónokat kaptak az orosz csapatok

Az orosz csapatok új harci FPV-drónokat kaptak, amelyeket állítólag önkéntesek építettek az orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) megbízásából.

Ukrajna hasonló technológiát használ, és attól tartanak, hogy Oroszországot erőforrásai most előnyhöz juttathatják a drónháborúban.

09:26
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Csapás érte az orosz kémszolgálat bázisát

Ukrán csapás érte a megszállt Szkadovszkban az orosz szövetségi kémszolgálat, az FSZB bázisát. A Reuters jelentése szerint a támadásban öten haltak meg. Különböző jelentések szerint magas rangú orosz tiszteket öltek meg. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium munkatársa azt mondta: „A megszállók jól tudják, hogy nincsenek biztonságban, figyelik őket, és bármikor megsemmisíthetők. Ukrajna nagy pontosságú nyugati fegyvereket használ ezekhez a csapásokhoz."

10:15
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ötödik napja tart a lengyel kamionblokád

Ukrajna közölte, hogy a lengyelországi határon nőnek a sorok, miközben a lengyel teherautó-sofőrök már ötödik napja blokkolják az átkelőket. A hétfőn kezdődött tüntetéseken a sofőrök három ukrajnai határátkelőt bénítottak meg. Az ukrán szállítmányozók pozitív megkülönböztetése ellen tiltakoznak.

10:58
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lesz elég a kamat

Ukrajna közölte nyugati szövetségeseivel, hogy a befagyasztott orosz vagyon után felhalmozott kamatok megadása nem lesz elegendő a háború által elszenvedett károk kompenzálására, és reméli, hogy az eszközöket teljes egészében megkapja. Irina Mudra, Ukrajna igazságügy-miniszter-helyettese elmondta, hogy Kijev partnerei a bevételekre vagy a befagyasztott orosz eszközök befektetésére kivetett adó bevezetését fontolgatják, amit Kijev üdvözöl, de nem lát elégségesnek.

11:32
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

A támadások ellenére nyitva marad a tengeri folyosó

Folytatódott a hajók mozgása Odessza kikötőiből az ideiglenes fekete-tengeri folyosón annak ellenére, hogy Oroszország szerdán megtámadott egy civil hajót – jelentette az ukrán infrastrukturális minisztérium.
Hat teherszállító hajó, 231 000 tonna mezőgazdasági termékkel megrakva, elhagyta Ukrajna kikötőit a Boszporusz felé, miközben további öt hajó vár a kikötőkbe való belépésre.

12:00
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország három oldalról támadja Avdijivkát

Oroszország továbbra is gyalogosokat és felszereléseket vezényel Avdijivkához, három különböző irányból támadva – jelentette Ruszlan Muzicsuk, az ukrán nemzeti gárda szóvivője. Elmondta, hogy az utóbbi napok orosz támadásaiban kevesebb páncélozott járművet használtak, valószínűleg az időjárási viszonyok romlása miatt. Az elmúlt nap folyamán csaknem 80 orosz támadást jegyeztek fel a szektorban. Mindkét fél nagyszámú drónt telepít, mondta Muzicsuk.
Az orosz erők október elején fokozták a szárazföldi támadásokat Avdijivka, Donyeck megye és a környező települések ellen, hogy bekerítsék a várost.

12:29
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

10 éven belüli uniós csatlakozásra számítanak az ukránok

Az ukránok többsége, 60,5%-a úgy gondolja, hogy országa kevesebb mint 10 éven belül csatlakozhat az Európai Unióhoz - mutatta ki a Dzerkalo Tyzhnia ukrán lap megbízásából készült felmérés. Az ukránok körülbelül 20%-a gondolja úgy, hogy ez megtörténhet a következő két évben, összhangban az ukrán tisztviselők állításaival. Eközben a válaszadók több mint 6%-a nyilatkozott úgy, hogy Ukrajna soha nem lesz EU-tag a magas szintű korrupció miatt.

13:07
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Zsugorodó védelmi csomagok

Az Egyesült Államok kormánya továbbra is katonai segélyeket nyújt Ukrajnának, de a csomagok egyre kisebbek – jelentette ki Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője. A hét elején John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok már elköltötte a háború kezdete óta Ukrajnának szánt pénzeszközök 96%-át.
Az Ukrajnának nyújtott finanszírozás politikai vitákká vált az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, a Biden-kormányzat határozottan a folyamatos támogatás mellett érvel, miközben a segélyezés körüli viták megrázzák a törvényhozást.

13:30
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kémkedés miatt ítélték el Lettország volt belügyminiszterét

A rigai városi bíróság 8,5 év börtönbüntetésre ítélte Janis Adamsonst, Lettország volt belügyminiszterét és egy orosz bűntársát, mert az Oroszországnak kémkedtek – jelentette az LSM lett közszolgálati műsorszolgáltató. Adamsont a kémkedés mellett csalással, valamint lőfegyverek és lőszerek engedély nélküli beszerzésével és tárolásávl vádolták.
"Adamsons titkos és nem minősített információkat gyűjtött az orosz titkosszolgálatok számára, illegális, szisztematikus és célzott módon" - jelentette ki Erlens Ernstsons, a Rigai Városi Bíróság bírája.
Adamsons állítólag négy éven keresztül tudott különböző titkosságú információkat továbbítani Oroszországnak. 2021 tavaszán vették őrizetbe.

14:01
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrán összesítések alapján Oroszország 309 520 katonát veszített Ukrajnában 2022. február 24-e óta. A jelentés szerint Oroszország 5317 harckocsit, 10 017 páncélozott harcjárművet, 9 876 járművet és üzemanyagtartályt, 7 489 tüzérségi rendszert, 877 többszörös kilövésű rakétarendszert, 578 légvédelmi rendszert, 322 repülőgépet, 324 helikoptert és 5 900 repülőgépet vesztett.
Oroszország nem ad ki hivatalos adatokat a veszteségeiről.

14:32
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt hatástalanítottak Orloj felett

Az Orosz katonaság semlegesített egy ukrán drónt Orjol régiója felett – számolt be a régió vezetője Andrej Klicskov a Telegramon.

A drónt a régió Livensky kerületében az elektronikus hadviselés hatástalanította – pontosította a kormányzó. Az esetnek nem volt áldozata – hangsúlyozta Klicskov. A biztonsági erők a helyszínen dolgoznak – tette hozzá.

15:00
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a pilótaképzés az F-16-os gépekre

Jurij Ignat , az ukrán légierő (Air Force) képviselője bejelentette, hogy megkezdődött a pilóták kiképzése az amerikai F-16-os vadászrepülőgépekre. Ignat szerint a pilótaképzés a terveknek megfelelően halad – írja a TASS.

15:30
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hajókat ért dróntámadás

A Reuters jelentése szerint az ukrán erők a Krím félszigeten két orosz kishajóra támadtak. A támadást tengeri drónokkal hajtották végre. A hajók a támadás során megrongálódtak - közölte pénteken az ukrán katonai hírszerző ügynökség.

A közlemény szerint a hajókon páncélozott járműveket szállítottak.

15:58
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Öt orosz drónt és egy rakétát lőttek le Ukrajna felett

Ukrajna azt állítja, hogy légiereje és védelmi erői az éjszaka folyamán öt drónt és egy rakétát lőttek le Ukrajna felett.

A légierő a Telegramon hozta nyilvánosságra, hogy Oroszország hat drónt és két irányított rakétát lőtt ki Ukrajnára.

A drónok közül ötöt lőttek le Dnyipro, Harkov, Mikolajiv, Poltava és Kijev régiók felett.

16:34
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának Patriotokra lenne szüksége

Ukrajna azt reméli, hogy a közeljövőben újabb Patriot légvédelmi rakétarendszerekhez (SAM) juthat hozzá - mondta Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) légierejének szóvivője.

Vlagyimir Zelenszkij kijelentette, hogy az ország vezetése aktívan dolgozik a légvédelmi rendszerek számának növelésén.

Októberben Hollandia új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely Patriot légvédelmi rendszereket is tartalmaz.

17:32
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Feszült helyzet a déli fronton és Kupjanszknál

Vaszilij Dandykin katonai szakértő az Izvesztyiával folytatott beszélgetés során elmondta, hogy az ukrán hadsereg továbbra is igyekszik előretörni, de nincs elegendő tartalékuk.

Dandykin szerint továbbra is feszült a helyzet a front déli részén és Kupjanszk régiójában, és a kudarcok hátterében az ukrán vezetők közötti nézeteltérések állnak. 

18:21
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia elismerte Ukrajna kudarcát

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadása komoly kudarccal végződött – írja a The Economist brit lap.

Az újság elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy október 13-a óta jelentősen csökkent a harcok intenzitása, ami az ukrán csapatok előrenyomulásának lassulását jelzi.

A régóta várt ellentámadás, amely végül június 4-én kezdődött, kudarcot vallott, és a területi előnyök jelentéktelenek

– zárták az újságírók.

19:25
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

30 000 ukrán újoncot képeztek ki

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt állítja, hogy az Interflex hadművelet keretében 30 000 ukrán újoncot képzett ki.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint ez a legnagyobb katonai kiképzési program Nagybritanniában a második világháború óta.

A minisztérium szerint a kiképzés lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy felgyorsítsák bevetéseiket, újjáépítsék erőiket és fokozzák az orosz invázióval szembeni ellenállásukat.

20:19
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Teherhajót talált el egy orosz rakéta

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint egy libériai lobogó alatt közlekedő teherhajót talált el egy orosz rakéta.

Az odesszai Pivdennyi kikötőben november 8-án történt incidens során a legénység három tagja meghalt – közölte a minisztérium.

21:48
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: ukrán drónokat semmisítettek meg

Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán drónt a Krím félsziget felett - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki friss háborús beszámolójában.

Az ukrán hadsereg előzőleg azt közölte, hogy tengeri drónokkal megrongáltak két orosz deszanthajót a Krímben.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint - amelyet a RIA orosz hírügynökség idézett - lelőttek egy ukrán drónt a Moszkvától délre fekvő Tulai terület légterében, egyet pedig a Brjanszki terület felett is.

Pénteki közleményében a tárca arról is írt, hogy az orosz légierő egy hét alatt 32 HIMARS-rakétát, 12 Storm Shadow és SCALP típusú robotrepülőgépet, két Neptun hajóelhárító rakétát és két JDAM típusú irányított légibombát lőtt le. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét napban a levegőben semmisítettek meg 205 ukrán drónt.

A közlemény szerint az ukrajnai "különleges hadművelet" kezdete óta összesen 533 repülőgépet, 254 helikoptert, 8791 harci drónt, 441 légvédelmi rakétaegységet, 13 335 harckocsit és más páncélozott járművet, 1183 rakétavetőt, 7040 tüzérségi eszközt és aknavetőt, valamint 15 175 különleges katonai járművet semmisítettek meg.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az ukrán hadsereg Herszon térségében egy hét alatt 505 katonát veszített. A Dnyepr orosz hadseregcsoport a Dnyeper bal partján "megsemmisítette" az ukrán haditengerészeti gyalogság 36. dandárjához tartozó egyik alegység katonáit - olvasható a közleményben.

22:34
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: az arab államok működjenek közre egy békés megoldás kidolgozásában

Annalena Baerbock német külügyminiszter Abu-Dzabiban tett látogatása során arra kérte az Arab(Perzsa)-öböl menti arab államokat, hogy működjenek közre az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának kidolgozásában.

Minden embernek joga van békében és méltóságban élni

- hangoztatta a német zöldpárti politikus, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejkkel.

Mint mondta, ez egyaránt érvényes az izraeliekre és a palesztinokra.

Beszélt arról, hogy a radikális iszlamista palesztin Hamász október 7-i támadása megrengette a teljes régió biztonságérzetét. "A mérsékeltek világos üzenete a térség szélsőséges szereplőinek: Ne öntsetek olajat a tűzre!" - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Baerbock elismerően szólt arról a segítségről, amelyet az Egyesült Arab Emírségek nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA), valamint azon szándékáról, hogy segíteni akar a Gázai övezeti sebesültek ellátásában.

Tekintettel arra, hogy Abu-Dzabi 2020 óta diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, úgy jellemezte az emírségeket mint "különböző világok közötti hidat". Hangsúlyozta: "nem szabad tönkretenni annak történelmi esélyét, hogy Izrael rendezze kapcsolatait arab szomszédaival". Úgy fogalmazott, hogy "a Hamász aljas terve éket verni a nemzetközi közösség tagjai közé". "Ezért is fontos, hogy arab partnereinkkel együttműködjünk" - tette hozzá.

A német diplomácia vezetője egyúttal felszólította az arab államokat, hogy az úgynevezett kétállami megoldás keretében dolgozzanak ki egy közös kezdeményezést. "Csakis a kétállami megoldás reménybeli sikerének ismételt felcsillantása tud békét, biztonságot és méltóságot teremteni az izraelieknek és palesztinoknak" - mondta Baerbock, aki Abu-Dzabit követően Rijádban folytatja közel-keleti körútját.

07:15
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!