Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 931. napjáról.

 

15:33
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev fegyvereseket szállít át Kupjanszkba és Kremennajába

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) parancsnoksága az Azov nemzeti zászlóalj fegyvereseit helyezi át, hogy stabilizálják a frontot Kupjanszk, Harkov régió és Kremennaja, valamint a Luhanszki Népköztársaság közelében – számolt be Andrej Marocsko katonai szakértő.

15:01
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok előrenyomultak Szeverszknél

Az elmúlt napokban az orosz katonák előrenyomultak a Donyecki Népköztársaságban Szeverszk közelében, ami lehetővé teszi számukra, hogy növeljék az általuk használt fegyverek hatótávját – mondta Andrej Marocsko katonai szakértő. 
 

14:25
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin szerint Oroszország provokációként fogja fel az USA katonai jelenlétét az orosz határok közelében

Az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét az orosz határok közelében – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ocean-2024 fegyvergyakorlaton – idézte szavait a Kreml sajtószolgálata.

Az államfő megjegyezte, hogy Washington lépéseit az „orosz fenyegetés” és Kína ellensúlyozásával magyarázza. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az amerikai fél ezzel fegyverkezési versenyt provokál, figyelmen kívül hagyva szövetségesei biztonságát.

"Agresszív akcióival az Egyesült Államok kézzelfogható katonai előnyre törekszik, megtörve ezzel az ázsiai-csendes-óceáni térségben meglévő biztonsági architektúrát és erőegyensúlyt" - mondta Putyin.

Az orosz elnök az Ocean-2024 hadgyakorlatok kezdetén azt is elmondta, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg erőit bevonták a gyakorlati akciókba.

13:44
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kisiklott egy vonat Belgorod közelében

A vasúti közlekedés működésének zavarása miatt kisiklott egy tehervonat Belgorod térségében – számolt be a Délkeleti Vasút (SER) sajtószolgálata.Az eset a Volokonovka-Novy Oskol szakaszon történt. Az előzetes információk szerint az eset következtében senki nem sérült meg. A rendfenntartók a helyszínen vannak.

13:16
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok 10 települést szabadítottak fel a Kurszkban

Az orosz hadsereg a Kurszk régióban mintegy 10 települést szabadított fel – számolt be az Akhmat különleges erők parancsnoka, Apty Alaudinov vezérőrnagy.


 

11:35
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

USA mérlegeli a fegyverkorlátozások feloldását Ukrajna számára

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy jelenleg mérlegelik a nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozások esetleges feloldását. Amikor az üggyel kapcsolatban kérdezték, Biden megerősítette, hogy kormánya "most ezen a vitás kérdésen dolgozik". 
A Kyiv Independent birtokába került levél szerint legalább 20 képviselőházi demokrata és öt republikánus képviselő szólította fel Joe Bident, hogy szüntesse meg a korlátozásokat.

11:00
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Megnövelt áramimport

Ukrajna az utolsó szakaszban van az európai partnerekkel folytatott tárgyalásaiban arról, hogy 1,7 gigawattról 2,2 gigawattra növelje áramimport-kapacitását - mondta Denisz Smihal miniszterelnök.
Ukrajna kemény télre készül, miközben igyekszik megjavítani és megvédeni az orosz erők által támadott villamosenergia-rendszerét.

10:15
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz és ukrán eredmények

Oroszország közölte, hogy hadereje 1000 négyzetkilométerrel haladt előre Kelet-Ukrajnában augusztusban és szeptemberben. Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára azt mondta, hogy az orosz erők fokozzák a donbászi offenzíva ütemét.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dicsérte az ukrán csapatokat, hogy megtartották pozícióikat a két legnehezebb keleti szektorban: Pokrovszkban és Kurakhovében.
 

09:39
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kifogyóban a brit többletkészletek

A brit számvevőszék jelentése szerint Nagy-Britannia fegyvereket és felszereléseket adományozott Ukrajnának, amelyek pótlása 2,71 milliárd fontba kerülne, nagyrészt a már elköltött, illetve elkötelezett 7,8 milliárd fonton felül.
A rakéták, tüzérség és egyéb lőszerek cseréjének költsége is jelentősen meghaladja a kormány könyvelésében szereplő 171,5 millió fontot, mert a Honvédelmi Minisztérium a jelenlegi áron szállított régi fegyvereket szeretné lecserélni.
A könyvvizsgálók azonban hozzáteszik, hogy az Egyesült Királyság fegyveradományozási aránya drámaian lelassult, mert a többletkészletek majdnem kimerültek. A hadsereg tavaly januárban arra figyelmeztetett, hogy az adományok „átmenetileg gyengülhetnek” .
A minisztériumnak most „egyensúlyt kell teremtenie az Egyesült Királyság stratégiai érdekei és az Egyesült Királyság saját katonai képességeinek fenntartása között” – és gondoskodnia kell a megfelelő készletekről bármilyen jövőbeli katonai válság esetére.

09:07
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Irán elleni szankciók

London bejelentette, hogy megkezdte „az Egyesült Királyság és Irán közötti összes közvetlen légi járat megszüntetését” a Teheránra kirótt szankciók részeként, amiért Oroszországnak Ukrajnában használható rakétákat szállított. London közölte, hogy nemzetközi partnerekkel együtt jár el annak érdekében, hogy felmondja kétoldalú légiközlekedési megállapodásait Iránnal, ami „korlátozná az Iran Air azon képességét, hogy berepüljön az Egyesült Királyságba”.
Hasonló lépéseket jelentett be Németország és Franciaország is.
Irán "csúnya propagandának" nevezte az Oroszországba irányuló fegyverszállításokról szóló jelentéseket.

08:21
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Brit és francia rakéták is érintettek

Nagy-Britannia és Franciaország Storm Shadow és Scalp-EG cirkálórakétákat épít és szállít Ukrajnának, de mindegyikben van amerikai technológia is, ezért Washington eddig nem hagyta jóvá ennek a technológiának az orosz területen belüli csapásokhoz való használatát. Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke pénteken Washingtonban találkozik Joe Bidennel, ahol minden bizonnyal téma lesz a fegyverkoltázosáok esetleges feloldása is.

07:29
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva még nem reagált

Oroszország egyelőre nem nyilatkozott az amerikai fegyverek bevethetőségének esetleges kibővítése kapcsán, de Vlagyimir Putyin elnök korábban azt mondta, hogy az ilyen lépések "nagyon súlyos problémákhoz" vezethetnek.
Még májusban úgy fogalmazott: "Az Oroszország területén belüli csapásokért a felelősség a nyugati fegyverszállítókat terhelné, még akkor is, ha az ukrán erők hajtanák végre a csapásokat".

06:45
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Meghatározó kijelentést tett az amerikai külügyminiszter

Joe Biden elnök "nem zárja ki", hogy Ukrajna rakétákat lőhet ki mélyen Oroszország területére - mondta az amerikai külügyminiszter a Sky Newsnak.
Antony Blinken azután tette ezt a megjegyzést, hogy egy londoni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Irán rövid hatótávolságú rakétákat biztosított Moszkvának, és Vlagyimir Putyin erői "valószínűleg heteken belül felhasználják őket Ukrajnában".
Washington most dolgozza ki a fegyverkorlátozás feloldásának részleteit.

05:47
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Megkapta feladatait az új külügyminiszter

Hivatalosan is bemutatta Ukrajna új külügyminiszterét, Andrij Szibihát Volodimir Zelenszkij. Egyik fő feladatának szabta, hogy az ukrán diplomácia rendszerét úgy alakítsa át, hogy partnereinkkel együtt sokkal aktívabban tudjunk reagálni a kihívásokra.

"Ukrajnát minden partnerországnak teljes mértékben meg kell értenie, különösen Európában. Stratégiai szintű együttműködésre van szükségünk minden olyan országgal, amely kulcsfontosságú a régió számára, de még nem állnak stratégiai kapcsolatban Ukrajnával.

Az év kiemelt prioritásai között szerepel a második békecsúcs, amely maximális aktív munkát jelent a csoportokban minden partnerünkkel a Békeformula pontjain és a háború befejezésének közös perspektíváján" - mondta az ukrán elnök.
 

04:41
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Látjuk, mit tervez Moszkva

"Az ukrán védelmi hírszerzés és a külföldi hírszerző szolgálat jelentései alapján látjuk, milyen lépéseket terveznek Moszkvában, és ennek megfelelően fogunk cselekedni – pontosan olyan keményen, amennyire Ukrajna érdekében szükséges.
Abszolút prioritásunk a béke, és minden rakéta, minden drón és minden ellenséges lépés, minden kísérlet, hogy ezt a háborút hosszabbra és brutálisabbá nyújtsa, elkerülhetetlenül választ fog kapni a világtól. Biztosítani fogjuk a világ szükséges egységét – bármilyen nehéz is az" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök.

04:38
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 5274 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5786 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:28
szeptember 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!