Nem vizsgálják a Gripen-lobbista gróf magyar ügyeit

Vágólapra másolva!
Nem vizsgálja az osztrák ügyészség, hogy kihez kerülhettek gyanús pénzek a repülőgép-beszerzésekkel összefüggésben. A vizsgálat a Gripen-lobbistaként ismert osztrák grófra és a pénzösszegek más feladóira terjed ki.
Vágólapra másolva!

Csak Alfons Mensdorff-Pouilly és gyanús pénzösszegek más feladói ellen nyomoznak Ausztriában, az estleges kedvezményezettek ellen jelenleg nem folyik vizsgálat - mondta a bécsi ügyészség szóvivője, Gerhard Jarosch a Die Pressének adott interjújában. A nyomozás a BAE fegyvergyártó konszerntől származó tízmillió fonttal kapcsolatban folyik.

Arra utaló jelet nem találtak, hogy osztrák tisztségviselőkhöz vagy politikusokhoz került volna a pénz. A szóvivő szerint abban a kérdésben, hogy magyarországi vagy csehországi tisztségviselők kaphattak-e az összegből az adott ország hatóságai illetékesek.

A Die Presse brit lapértesüléseket idézett, melyek szerint a brit korrupcióellenes hivatal jogászai az előzetes bírósági meghallgatásokon azt mondták: a BAE összesen 17 millió fontot utalt át svájci gazdasági társaságokon keresztül az osztrák üzletembernek, s ennek az összegnek 70 százaléka osztrák számlákra folyt tovább. Az Ausztriába érkezett összegből tízmillió fontot "ausztriai, magyarországi és csehországi megvesztegetési kampányokra" fordítottak.

A bécsi szóvivő megerősítette, hogy a pénz Ausztriába érkezett. Azt azonban nem tudni, hogy mi történt vele - mondta.

Ausztriában 2008-ban indult eljárás Alfons Mensdorff-Pouilly ellen, aki az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. Egyelőre nem tudni, hogy befolyásolja-e az osztrák eljárást a cégóriással a múlt héten kötött brit-amerikai vádalku, amely alapján Nagy-Britanniában ejtették a Mensdorff-Pouilly elleni korrupciós vádakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!