Az oroszok és a NATO is a világháborúra készülnek: már az atombombáról beszélnek

Vágólapra másolva!
Az ukrán atombomba terve és az észak-koreai katonák bevetése új szintre emelte a szomszédunkban zajló, vészesen eszkalálódó háborút. Egyre jobban látszik, hogy számos ország áll az oroszok mellé. Kazanyban többnapos csúcsot tartanak a BRICS-országok, köztük olyan nagyhatalmak, mint Kína, Brazília, Törökország és India, hogy megvitassák az új világrend létrehozását és az amerikai hegemóniával történő leszámolást. Eközben Brüsszel és a NATO még több fegyvert és pénzt küld, miközben Volodimir Zelenszkij már az atombombára célozgat. Közel a harmadik világháború.
Vágólapra másolva!

Kazanyban tartják meg a BRICS-országok csúcstalálkozóját október 22 és 24 között. A háború óta példátlan, hogy ennyi vezető érkezzen egyszerre Oroszországba, ezzel pedig Vlagyimir Putyin egyértelmű üzenetet küldött, megmutatva, hogy Moszkva minden, csak nem izolált. A csúcson 36 ország delegációja vesz részt, valamint hat nemzetközi szervezet is ott van az eseményen. A BRICS-országok vezetői közül csak a brazil elnök nem lesz ott a helyszínen, mivel balesetet szenvedett. 

Az Economist még korábban arról írt, hogy Vlagyimir Putyin legfőbb célja a "BRICS Bridge" nevű fizetési rendszer létrehozása, 

amellyel súlyos csapást kívánnak mérni az Egyesült Államok által uralt globális pénzpiacra, ezzel egyidejűleg pedig megvédjék Oroszországot és szövetségeseit az esetleges nyugati szankciók hatásától. Az oroszok már egy éven belül készek kivitelezni a projektet, melynek keretében az országok központi bankjai rendelkezésére bocsátott digitális platformon keresztül tudnának a tagok utalásokat lebonyolítani. 

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont korábban arról beszélt, hogy a BRICS Bridge nem irányul egyik ország ellen sem. Szerinte egyetlen célt szolgál: a résztvevő országok érdekét. A csoportba ráadásul egyre több ország akar csatlakozni: Malajzia, Azerbajdzsán, Venezuela, Thaiföld, Fehéroroszország, illetve Törökország már szeptemberben benyújtotta a hivatalos csatlakozási kérelmét, mivel a törökök rendkívül elégedetlenek az Európai Uniós felvételi eljárás hosszúságával és bonyolultságával. 

Vlagyimir Putyin olyan összefogást épít, amelyet várakozásai szerint nem zsarolhat és nem befolyásolhat a Nyugat. 

Peking és Moszkva szerint ugyanis a kollektív Nyugat az, amely izolálta magát a globális többségtől. Sok, a globális délhez tartozó ország között van egyetértés abban, hogy az amerikaiak által uralt világrendet le kell váltani.

Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök a BRICS-csúcstalálkozón Kazanyban 2024. október 23-án

Vlagyimir Putyin szerdán összegezte az első napok tapasztalatait. Szerinte a megbeszélések sikeresek voltak és olyan kulcsfontosságú témákat érintettek, mint a jelenlegi nemzetközi krízisek, a politikai és biztonsági együttműködések, valamint a gazdasági és humanitárius területekre is kitértek. Putyin szerint a találkozó megmutatta, hogy a BRICS országok osztják a béke, igazságosság és egyenlőség eszményeit. Kiemelte, hogy a BRICS országai készen állnak vállalni a felelősséget a világ jövőjéért, ahogyan a globális biztonság fenntartását, valamint az akut regionális problémák megoldását is. 

Eközben az orosz ukrán háború egyre inkább abba az irányba tart, hogy egy világkonfliktussá váljon, vagy éppen már azzá is vált. A Pentagon bejelentette, hogy értesüléseik szerint észak-koreai katonák érkeztek Oroszországba. 

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy dél-koreai hírszerzési források szerint már jelenleg is vannak észak-koreai katonák az ukrán fronton, a jövőben pedig összességében 12 ezer katonát küldhetnek Moszkva megsegítésére. Erre válaszul Szöul már azt fontolgatja, hogy ők is egységeket küldenek Ukrajnába, akik majd Kijevnek segítenek az észak-koreai stratégiák kiismerésében, valamint tolmács feladatokat is ellátnának a hadifoglyok és az ukránok között.

A deeszkalációt az sem segíti, hogy Volodimir Zelenszkij a teljes őrültségeket tartalmazó győzelmi tervével házal a nyugati hatalmaknál, valamint atomháborús fenyegetéseket küld Moszkvának. Ahogyan megírtuk, az ukrán elnök korábban kijelentette, hogy csak két lehetőséget lát országa győzelmére, az egyik az azonnali NATO-tagság, a másik pedig a nukleáris fegyver előállítása. Erről már Donald Trumpnak is beszélt Zelenszkij, Kijev szerint mindössze néhány hónapra vannak egy atombomba előállításától. 

Erre válaszul Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország semmilyen körülmények között nem engedi, hogy Ukrajna atomfegyverhez jusson. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben Moszkva valós veszélyt észlel, megelőző csapást mér majd és a földdel teszi egyenlővé Ukrajnát. Putyin megjegyezte, hogy Moszkva minden olyan tevékenységet képes nyomon követni, ami Kijev részéről ebbe az irányba mutat, mivel ezt lehetetlen eltitkolni. 

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.06.17.
Az ukrán konfliktus egyre csak eszkalálódik
Fotó: AFP

Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, illetve Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője, lépten-nyomon több fegyvert követel Kijevnek, miközben élesen bírálják a diplomáciai kísérleteket, köztük Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját. Magyarországot újra és újra azért bírálják, mert a kormány a fegyverküldés helyett azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését követeli, hiszen ez az egyetlen lehetséges út a békéhez. 

Már azt is engedélyezték Kijev számára, hogy a nyugati fegyverekkel orosz területeket lőjenek. Emellett hetente jelentik be, hogy még több pénzt és még több modern fegyvert adnak Zelenszkij kezébe.

Láthatóan mindegyik oldal a világháborúra készül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!