Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor: A magyar az egyetlen uniós nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztik Ukrajnában

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tank, Kelet-Ukrajna
Orosz harckocsi az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén 2024. április 4-én
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Meloni és Le Pen megegyezésével a jobboldali újjászületett – jelentette ki a magyar miniszterelnök az Il Giornale olasz lapnak adott interjúban. Továbbá jelezte, hogy csatlakozni akarnak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához, bár tisztában van a társulást megosztó kérdésekkel. A kormányfő a háború veszélyeiről is beszélt.
Vágólapra másolva!

A Mandiner szemléje szerint az újságírói kérdésre, hogy mit vár a magyar kormányfő európai parlamenti választásoktól, azt felelte, hogy két dolgot: 

a demokrácia megerősödését, és azt, hogy új jobboldali többségük legyen. 

Ez az Európai Bizottság kudarcot vallott a mezőgazdaság, a háború, a bevándorlás és a gazdaság terén, most távozniuk kell. A demokrácia megerősítése azt jelenti, hogy más Bizottságot kell választani, mint a mostani. Ugyanakkor szükség van a jobboldal újjáéledésére Európában, történelmi lehetőségünk van arra, hogy megváltoztassuk a többséget. 

Sok lehetőség áll a Fidesz előtt

A jobboldali pártoknak együtt kell működniük, két nő kezében vagyunk, akiknek meg kell állapodniuk.

Továbbá kifejtette, hogy a Fidesz számára több lehetőség is létezik a választások után. Csatlakozhat a már említett ECR-hez, de nyitva áll az ajtó Identitás és Demokrácia csoportba is. 

Illetve egy új nagy európai jobboldali csoportosulás létrehozása is a tervek között szerepel. 

Mindenesetre az elsődleges cél, hogy valami hasznosat tegyünk Európa számára.

Békemenet, Békemenet2024, tizedik Békemenet, 2024.06.01, Budapest, OrbánViktor, Orbán, Viktor,
Orbán Viktor a beszéde közben
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Meg kell védeni a szuverenitásunkat

A jogállamisági eljárás kapcsán Orbán Viktor kifejtette, hogy az EU zsarolási eszközöket használ: Olaszországgal szemben gazdasági és pénzügyi nyomásgyakorlást. Magyarország a gender- és bevándorláspolitikájával van bajuk. 

Ez egy politikai kérdés, semmi köze a jogállamiság tiszteletben tartásához. Mi ellenállunk, vannak stratégiáink a szuverenitásunk megvédésére. 

Olaszország esetében ez más, Olaszország nélkül nem létezhet Európai Unió. A brüsszeli föderalizmus elleni magyar küzdelem azonban példa lehet sok más európai nemzet számára. A miniszterelnök visszautasította, hogy nem támogatják Ukrajnát. Elmondta, hogy a magyar az egyetlen uniós nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztik Ukrajnában. De válaszúthoz érkezett Európa: vagy elszigetelik a konfliktust és diplomáciai utat keresnek, vagy még mélyebben belemerülnek a háborúba. Majd folytatja, hogy 

az EU stratégiája taktikailag is kudarcot vallott,

nem veszik észre, hogy a tűzzel játszanak. Az egész Európai Unió ötlete egy békeprojektre született, a második világháború után Európa rájött, hogy egy újabb háborút nem élne túl. Fel kellene tenni a kérdést, hogy mi Európa stratégiai érdeke, és tűzszünetet kellene követelni. Az illegális migráció kapcsán leszögezi, hogy

az Európai Bizottság a bevándorlás terén is kudarcot vallott.

Magyarország álláspontja egyszerű, meg akarják őrizni az identitásukat és a stabil jóléti rendszerüket.

Elítélik az erőszakot

Ilaria Salis ügye kapcsán az olasz baloldal azzal vádolja Magyarországot, hogy nem tartja tiszteletben a fogoly jogait, az igazságszolgáltatás pedig nem független. Erre a kormányfő azt válaszolta, hogy

mi magyarok szeretjük az olasz nőket. Azt viszont nem szeretjük, ha egy külföldi azért jön Magyarországra, hogy magyar állampolgárokat verve bűncselekményt kövessen el

– fordította komolyra a szót. Tavaly decemberben az Európai Unió kétéves vizsgálat után a magyar igazságszolgáltatási rendszert teljesen függetlennek ítélte.

ilariasalis
Ilaria Salis Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Magyarország a béke szigete

Giorgia Meloniról elmondja, hogy évek óta ismeri és támogatja, mert van jelleme és egyedi személyiség. Ráadásul ő egy keresztény nő, aki szereti a hazáját, és erre van szükség. Majd azzal zárja az interjút, hogy kiemeli,

a liberális óceánban csak egy konzervatív sziget van, és ez Magyarország. A szabadság szigete, ahol következmények nélkül lehet kritizálni a bevándorláspolitikát és a háborút. Ma Európában a szabadság veszélyben van a politikai korrektség miatt, és az európaiak következő generációját az a veszély fenyegeti, hogy már nem lesz szabad, harcolnunk kell értük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről