A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Agyonverte ellenfelét a magyar csapat a kézilabda vébén

BÁNHIDI Bence
Göteborg, 2023. január 22. Bánhidi Bence (j), valamint a zöld-foki Bruno Landim (b) és Ivo Santos a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 22-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott az esélyeknek megfelelően könnyedén győzött 42-30-ra a Zöld-foki Köztársaság ellen a göteborgi világbajnokság középdöntőjének utolsó találkozóján. A magyarok ezzel a győzelemmel 6 ponttal zártak, innentől kezdve pedig azt várták, mi történik majd az este 20.30-kor kezdődő Svédország-Portugália összecsapáson: ott végül a svéd csapat győzelme a magyarok továbbjutását eredményezte.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Különleges helyzetben és lelkiállapotban várták a magyarok a svédországi férfi kézilabda-vb középdöntőjének utolsó fordulóját. A mieink a csoport leggyengébb ellenfele, a Zöld-foki Köztársaság ellen játszottak. A győzelem kötelező volt a magyaroknak, de a 8 közé jutáshoz még ez sem volt elég. A negyeddöntő eléréséhez az is kellett, hogy a vasárnap este 20.30-kor kezdődő Svédország-Portugália meccsen hazai győzelem szülessen. Minden más esetben (döntetlen, portugál győzelem) a magyarok számára véget ér a világbajnokság.

A magyar csapat játékosai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzés előtt a göteborgi Scandinavium Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mindez a lebonyolítás sajátossága, de képzeljük el azt, ahogy minden magyar a körmét rágva várta azt, hogy a svédek nyerjenek. Itt azonban még nem tartottunk, most a Zöld-foki Köztársaság elleni csatára kellett figyelnünk.

Bodó Richárd nagy átlövésgóljával kezdtük a mecccset, amire hasonló góllal válaszolt az ellenféltől Lamdim. Nagy gólesőt hozott az első három perc, mert ennek elteltével a magyarok 3-2-re vezettek. Az első pillanattól fogva látszott, hogy a magyar válogatott a jobb csapat, szórtuk a gólokat. Hanusz Egon az irányító posztján nagy kedvvel és lendülettel küdzött, ugyanakkor a magyar védelem is szellős volt kissé. A 8. percben 7-5-re vezetett Magyarország.

A magyarok góljai szebbnél szebbek voltak, Bodó kapufás találata a 11. percben élményszámba ment. A közönséget ez persze nem izgatta, csendben ültek a lelátón, de legalább most nem szurkoltak ellenünk, mint két nappal korábban a brazilok elleni összecsapáson. Bodó nagyon elemében volt, szórta a gólokat. 11-5-ös magyar vezetésnél az ellenfél kikérte az első idejét.

Bánhidi Bence (j), valamint a zöld-foki Bruno Landim (b) és Ivo Santos a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sokat ez sem segített rajtuk, mert a magyarok góljai tovább növelték a különbséget. Ancsin Gábor is nagy átlövéssel jelentkezett, majd a következő támadásnál Pedro csavar-szélsőgólja ejtette ámulatba a közönséget. A 20. percben 14-7 volt az állás. A védekezéssel nem nagyon foglalkoztak a csapatok, de egy ilyen meccsen ezt kár is lett volna számonkérni.

Kisebb derültséget okozott, amikor az óriás fényújságon hosszú ideig mutattak egy drukkerhölgyet, aki a mellette ülő férfi vállára borulva aludt édesdeden. Tény, hogy a meccs nem volt túlságosan izgalmas, de azért annyira rossz sem, hogy aludni kelljen alatta. Az afrikai csapat tisztességgel küzdött és olykor szép gólokat is dobott. 30 perc játék után 22-15 volt az állás.

Bodó Richárd a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második félidőben sem változott semmit a játék képe. Legfeljebb annyiban, hogy Mikler helyett Székely Márton állt a magyar kapuban. A laza edzőmeccsé szelídült összecsapáson a védekezéssel már senki sem foglalkozott, így a csak a gólok potyogtak. Állandósult a magyarok 5-6 gólos előnye, a zöld-foki játékosok is tisztességesen küzdöttek.

Igazából mindkét csapat azt várta, hogy sérülés nélkül érjen véget ez a találkozó. A 41. percben 28-22-re vezettek a magyarok, ekkor Székely Márton védett egy hetest. Az eddig 7/7-es heteslövő Delcio Pina lövését rúgta a kapu fölé-mögé.

Az utolsó negyedórát Bánhidi Bence góljával 32-24-re vezetett a magyar csapat. A különbség akkor és úgy nőtt, ahogy akartuk, a teljesen elfáradt ellenféllel szemben.

Hanusz Egon remekül irányított a Zöld-foki Köztársaság elleni meccsen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sipos Adrián üres kapus gólja is szép volt, ezzel 35-26 lett az állás. A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy mikor kerül közé a tíz gól, ez végül az 55. percben Bóka üres kapus lövésével lett meg. Az utolsó két-három percben szinte már csak üres kapus gólokat lövöldöztünk, Rosta révén egy ilyennel lőttük a 40. gólunkat.

A két csapat nem volt egy súlycsoportban, a zöld-foki csapat ameddig bírta erővel, tartotta a lépést a mieinkkel, akik dicséretesen jól koncentráltak 60 percen keresztül, és teljesen megérdemelten nyertek ekkora különbséggel is. A meccs legjobbja a 6 góllal és 12 gólpasszal záró Hanusz Egon lett.

A lefújás után így értékeltek a csapat játékosai:

A magyar csapat ezzel a középdöntős csoportja második helyén állt, és miután a már biztos negyeddöntős svédek a 20:30-kor kezdődő meccsen legyőzték Portugáliát, ez így is maradt, és a mieink bejutottak a negyeddöntőbe. Ez pedig egyet jelent az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétellel.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:
Magyarország - Zöld-foki Köztársaság 42-30 (22-15)
Göteborg, v.: Sekulic, Jovandic (szerbek)
lövések/gólok: 56/42, illetve 54/30
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 3/1
kiállítások: 2, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 7, Bodó 7, Hanusz 6, Bánhidi 5, Ancsin 4, Rodríguez 3, cserék: Sipos 1, Rosta 7, Ilic 1, Szita 1, Székely, Bujdosó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!