Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A jelenlegi (de ősztől megváltozó) kiírás szerint egy csapatnak 13 mérkőzést kell vívnia, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. A spanyol Real Madrid az eddigi 12 találkozójának a felét német csapattal játszotta, és a döntőben is onnan érkező ellenféllel találkozik. Kis túlzással tiszteletbeli Bundesliga-csapattá vált a szezonban.

Gyakran játszunk el a gondolattal, hogy mire menne egy csapat egy másik bajnokságban. Ez a feltevés minden esetben elméleti, ám az idei Bajnokok Ligájában „kicsiben” létrejött egy ilyen vetélkedés. Ugyanis a döntő egyik résztvevője a Real Madrid a 2022-23-as Bundesliga szezonból a BL-be kvalifikáló csapatok közül még az ősszel a negyedik helyen végző Union Berlint, tavasszal előbb a bronzérmes RB Leipziget, majd a zsinórban 11 bajnoki aranyat begyűjtő Bayern Münchent búcsúztatta, a döntőben pedig az egy évvel ezelőtt végződött bajnokság ezüstérmesével, a Borussia Dortmunddal találkozik.

Real Madrid v FC Union Berlin - UEFA Champions League
A Real Madrid a most záruló szezonban többször utazott Németországba, mint bármelyik spanyol városba 
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto

A Real Madrid a Bajnokok Ligáját a német főváros csapata, az Union ellen kezdte. A spanyol csapat remekül startolt a bajnokságban, első öt meccsét ott megnyerte, de nem csak emiatt számított egyértelmű favoritnak a BL-újonc ellen. A papírforma alapján itt 

Góliát nem Dáviddal játszott, hanem egy pamutgombolyaggal.

Az ilyen mérkőzések miatt kell megreformálni a Bajnokok Ligáját, pedig a spanyol óriásklub ekkor egy némettel találkozott. Ám olyan kicsi német klubbal, melynél kisebb még nem képviselte a Bundesligát itt. Ez akkor is igaz, ha játszott már a BL-ben a 3.400 lakosú Hoffenheim gárdája is, és 

az Union a világváros Berlinben található,

 de mégsem mérhető még az előbb említetthez sem. Az egykori NDK munkásosztályának szerény társulata néhány éve „mutatkozott be” a Bundesliga1 óriásainak, és hatalmas meglepetés (meg a Leverkusen, a Freiburg, a Wolfsburg és a többi ellenfél szerencsétlenkedése) kellett ahhoz, hogy „beiratkozzon” a kontinens legjobb 32 csapata közé.

Az Union Berlin  a Bernabeu Stadionban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában
Fotó: AFP/Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)

Az Union Berlin tisztességes harcosként lépett porondra Madridban, míg a „nagyok” élesítették fegyvereiket, addig Kevin Behrensnek is voltak erőtlen próbálkozásai jelezvén, hogy nem csak egy csapat van a pályán. A Real úgy volt vele: 

egyszer csak bemegy az a labda az Union kapujába.

Egyre nagyobb helyzeteket dolgozott ki, de valami, vagy valaki (ez utóbbi gyakran a dán Frederik Rönnow kapus volt) meggátolta a gólt. Egészen a 94. percig tartotta magát a világ egyik legfélelmetesebb stadionjában a „kis” Union. Ekkor egy belőtt labda addig flipperezett az ötösön belül, míg Jude Bellingham a kapuba juttatta azt. A berlini hősköltemény tragédiával végződött.

Real Madrid v Union Berlin - UEFA Champions League
Jude Bellingham rontotta el az Union BL-bemutatkozást
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency

A „visszavágóra” december 12-én úgy került sor, hogy az Union produkált egy 9 meccses vereségszériát a Bundesligában, kiesett a Német Kupából, és a Real látogatásának idején már biztossá vált, hogy elbúcsúzott a BL-től is, míg a spanyol gárda már továbbjutott.

 Az Union addigra edzőt cserélt,

 története legsikerebb trénere, Urs Fischer távozott, és a meccsen az új főnök Nenad Bjelica nem számíthatott Hollerbachra, Bonuccira, Tousartra és Kaufmannra.

A német főváros játékosai felhúzták a futball berlini falát

 3+5 emberrel, és sokáig olyan áthatolhatatlan volt az, mint anno a keleti hatalmak által kreált valóságos építmény. Ha pedig a labda túljutott a berlini falon, akkor annak kapuba jutását még mindig meggátolta Rönnow. A félidő hajrájában pl. 

Luka Modric 11-esből sem tudott betalálni. 

A szünet előtt viszont Kevin Volland a túlsó oldalon bejuttatta a labdát a Hertha stadionjának kapujába, ugyanis a kelet-berlini gárda a nyugati térfélen található Olimpiai Stadionban játszott a kis köpenicki pályája helyett. A Real persze nem akart kvázi-tétnélküli meccsen sem kikapni Németországban, ezért Joselu két gólt is fejelt, és a hajrára úgy tűnt helyre áll a világ rendje. Ám a kassai születésű Alex Kral egyenlített, ám 

megint jött a berliniek számára a drámai vég(játék)! 

Dani Ceballos lövése miatt maradt pont nélkül az Union Berlin a Real elleni két meccsen. Játékával nem is érdemelt egyet sem, de hősi harca megért volna akár kettőt is. Ha másra nem is lett volna jó, de a történelemkönyvek lapjain nem mutatott volna rosszul. 

1. FC Union Berlin - Real Madrid
Joselu berlini két góljának (is) köszönhetően a Real őszi német ellenfelét mindkét meccsén legyőzte
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Union elbúcsúzott a nemzetközi porondtól, nem kizárt, hogy örökre, mert valószínűleg hamarabb szerepel majd a Bundesliga2-ben, mint a BL-ben. A bajnokság utolsó mérkőzésének 92. percében még úgy tűnt, hogy a másodosztály már ősszel ráköszönhet, de végül egy ekkor szerzett nagyon szerencsés góllal (a Freiburg ellen a kihagyott 11-es után a kipattanó labdát kapuba rúgva) nyert, így egyelőre maradhat a legjobb 18 német csapat között.

A szintén az egykori NDK területén található Lipcse 2009-ben alapított focicsapata vele ellentétben folyamatosan a dobogóért küzd a Bundesligában, és

 rendszeres résztvevő a Bajnokok Ligájában.

 Számára rendre az a kérdés, hogy jó sorsolását kihasználva ott lesz-e tavasszal is, vagy rossz sorsolása miatt már az őszt követően búcsúzik onnan. A legutóbbi szezonban olyan csoportba került (Manchester City, Young Boys és Crvena zvezda), hogy a második helyet kötelező volt elérnie.

Elérte, és megkapta a legjobb 16 között a Real-t.

firo: 02/13/2024, football, soccer, UEFA CHAMPIONS LEAGUE, season 2023/2024, UCL, CL, round of 16, first leg, RB Leipzig, Red Bull Leipzig - Real Madrid
A Real az RB Leipzig ellen kezdte a BL-tavaszt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

A madridi gárda németországi kirándulással zárta a BL-t  2023-ban, és németországi kirándulással kezdte a BL-t  2024-ben. Ugyanúgy biztos volt a továbbjutása, ahogy várható volt, hogy ősszel hat pontot szerez a berlini gárdától. Ám a Leipzig elleni 180 perc (plusz a kötelező hosszabbítás) nem hozott diadalmenetet a spanyol gárdának.

 Sőt, talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ki kellett volna esnie!

Már a február 13-i lipcsei mérkőzés elején hátrányba kerülhetett volna. Benjamin Sesko talált Andrij Lunyin kapujába, de a teljesen szabályos gólt a játékvezetői csapat szabálytalannak minősítette. A német-spanyol párharcban a bosnyák bíró, Irfan Peljto szerint a szlovén nem szabályos körülmények közepette talált az ukrán kapus hálójába. Annyira súlyos hiba volt, hogy 

a Real focistája, Toni Kroos szerint is meg kellett volna adni a gólt.

 Ez meg is adta az alaphangját a meccsnek. Sőt, igazából az egész párharcnak.

firo: 02/13/2024, football, soccer, UEFA CHAMPIONS LEAGUE, season 2023/2024, UCL, CL, round of 16, first leg, RB Leipzig, Red Bull Leipzig - Real Madrid
Willi Orban remekelt a Real elleni párharcban --- még gólt is szerzett
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

Ugyanis hasonló játékvezetői hiba a visszavágón is előfordult, de mielőtt ez szóba kerülne, rögzítsük: az első találkozón a meg nem adott gól után is remekül focizott a Leipzig, melynek kapujában Gulácsi Péter állt, a védelmét pedig Willi Orban irányította. Egy ideig a két magyar válogatottnak nem volt nehéz dolga, a meccs első negyedét az RB uralta, ám a második félidőt a Real kezdte veszélyesebben. És az ő gólját megadta a játékvezető: 

Brahim Diaz 14 méterről gyönyörűen lőtt a bal sarokba. 

Ezt követően pedig az a foci jött, amit mindenki várt: a jobb csapat nem erőlködött, hisz’ idegenben vezetett, a másik lelkesen próbálkozott, de egy határt nem tudott átlépni. 

Gulácsi Péternek egyszer ki kellett szednie a labdát  kapuból a Real ellen Lipcsében
Fotó: AFP / (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

A visszavágón, március 6-án a Leipzig a rettegett Bernabeuban mindenkit meglepett bátor, gólratörő játékával. Openda már az első negyedórában két gólt is szerezhetett volna. Azt a kevés próbálkozást, amit a Real hazai pályán előadott a magyar válogatott erősségei mosolyogva hatástalanították. Willi Orban blokkolta Jude Bellingham lövését, Gulácsi Péter pedig védte Valverde kísérletét. 

Az igényes madridi szurkolók kifütyülték kedvenceiket.

A szünet után Ancelotti behozta Rodrygót, és ettől aktívabb  lett a Real, de évek-évtizedek múlva a második játékrész eseményei közül nem erre fogunk emlékezni elsősorban. Sajnos még csak nem is a két gólra, és a nagy helyzetekre. Pedig a Real vezető találata amilyen váratlanul jött (furcsa ezt leírni egy madridi, tavaszi BL-meccsen) olyan szép volt. Toni Kroos és Jude Bellingham előkészítése után Vinicius talált Gulácsi kapujába. 

776081396
Davide Massa játékvezető csak sárga lappal bünteti Vinicius Juniort az Orban elleni "súlyos testi sértésért"
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az a Vinicius, akinek akkor már rég’ nem kellett volna a pályán lennie. És ez az esemény az, amire sokáig fogunk emlékezni. 

Vinicius Junior előbb lökdöste Willi Orbant, majd fojtogatta, végül földre lökte.

 Ez a világ minden pályáján, minden korban egyértelmű piros lap (azt követően 2-3 meccses eltiltás), még a VAR előtti időkben is. Megmagyarázhatatlan döntés volt az olasz Davide Massa bírótól, hogy a brazil tovább játszhatott! 

És nem sokkal később vezetőgólt szerzett, mellyel összesítésben már „kettővel ment” csapata. Nem sokáig, mert

 Orban fejesgóllal egyenlített, 

és további lehetősége is volt a magyar válogatott hátvédjének, majd Dani Olmo a 90 perc hosszabbításában csikarhatta volna ki a kétszer 15 perces hosszabbítást.

Nem tudta, a Real Madrid 2-1-es összesítéssel kiütötte a második német csapatot is a sorozatban.

Amennyiben pontozták volna a két nyolcaddöntőt, akkor biztosan a Leipzig jut tovább. Ám ezt mennyi vesztes mondhatta az elmúlt évtizedekben egy-egy párharc után! Meg azt is, hogy a játékvezető téves ítéletével sújtotta őt! Sőt, gyakran ezt a kettőt együtt is elmondhatta egy kiesett gárda, hozzátéve, hogy az éppen aktuális játékvezetőt néha elvarázsolta egy nagycsapat, amikor egy kicsivel játszott. A videobíró bevezetésével persze reméltük, hogy ez a „kiscsapat-nagycsapat” reláció megszűnik, de jó esetben is csak azt állapíthatjuk meg, hogy kicsit hátrébb szorul.

Gulácsi Péter stabilitást adott a Leipzignek a Real elleni párharc mindkét felvonásában
Fotó: AFP/Photo by Ronny HARTMANN / AFP)

Azt meg végképp’ nem gondolta senki, hogy még egy Bajnokok Ligája elődöntőben is, az európai futball két óriása közül  kiválasztja a játékvezető az egyiket még nagyobbnak.

A Real Madrid-Bayern München párharc végjátékáról van szó, és a lengyel Szymon Marciniak által ott meghozott megmagyarázhatatlan ítéletről. Magáról a párharcról sokat nem érdemes beszélni, mert aki olvassa ezeket a sorokat szinte biztos, hogy látta a két mérkőzést.

Remek 180 perc volt, ahogy szinte az összes Real-Bayern összecsapás a történelemben.

 És emlékezetes is. Münchenben az akkor sok sebből vérző, edzőjétől, Thomas Tucheltől a szezon végén megváló Bayern váratlanul összeszedett játékkal rukkolt elő. Igaz a vezetést a 24. percben az a Vinicius Junior szerezte meg, akinek valószínűleg még nem járt volna le az eltiltása, ha a játékvezető kiállítja a Leipzig elleni második meccsen, ám a német gárda a második félidő elején fordított. Ám nem nyert, ugyanis a hajrában Vinicius Junior másodszor is betalált, ezúttal 11-esből.

Real Madrid v FC Bayern München: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Vinicius Junior a Bayern ellen pozitív főszereplő volt
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Mint sokszor a párharc történetében ezúttal is a madridi meccsre maradt a döntés. És mint sokszor, ezúttal is a Bayern húzta a rövidebb pálcikát. Pedig a hajráig úgy tűnt, hogy 

május 8. ezúttal a németeknek lesz a „győzelem napja”,

 ám 1-0-s Bayern vezetésnél olyat produkált a csapat, mint 1999-ben a Manchester United ellen. Manuel Neuer kapus elkövette élete legsúlyosabb hibáját, és Joselu ebből egyenlített, majd két perccel később „döntőbe lőtte” az örök győztest.

Igaz, a Bayernnek még lett volna egy dobása, pontosabban lövése, de a hosszabbítást jelenthető labda csak a Szymon Marciniak sípszava után került a madridi kapuba.

 Őrületes hiba volt a lengyeltől,

 és itt nem arról van szó, hogy történt-e lesállás a támadás során (egyébként nem!) hanem arról, hogy egy nehezen eldönthető szituációt – a VAR bevezetése óta bevett szokás szerint – miért nem engedett tovább ő, és az asszisztense. Manapság 5-6 méteres lesek miatt sem állítják meg a játékot támadás közben, érthetetlen ezúttal ez miért történt meg. 

Ráadásul tévedett mindkét sportember, és ezzel -- erősen "belenyúlva a meccsbe" -- elvette a VAR-vizsgálat lehetőségét,

 hiszen a  sípszóval véget ért a támadás. És a Bayern Bajnokok Ligája győzelemről szőtt álma. A meccs után a bíró bocsánatot kért a németektől, de ez nagyjából a halottnak adott csók esetéhez hasonlít. 

Real Madrid v FC Bayern Munchen: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24.
A madridi Real-Bayern két negatív hőse: balról a nagyot hibázó Neuer kapus, jobbra a meccsen az alkalmatlanságát bizonyító Marciniak bíró
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto

Marciniak "mutatványa" nem olyan súlyú volt, mint 2017-ben ugyanitt, ugyanebben a párharcban a Kassai Viktor és társulata által előadott – Real szempontból—„tévedések vígjátéka”, mert akkor csak sorozatos, őrületes hibáival segítette a magyar bíró a madridi klubot. Erre szokták mondani: az ember tévedhet. Most viszont van egy gép, amely les esetén nem tévedhet, és ennek a gépnek nem adott esélyt a lengyel bíró. Vagyis a szabálykönyvben leírtakkal ellentétesen cselekedett, és 

ezen tette megkérdőjelezi helyét a világ legjobbjai között.

A Bayern szurkolói pedig megkérdőjelezik Marciniak tisztességes hozzáállását a találkozóhoz, de ez csak a szomorú vesztes feltételezése. A tény: a Real Madrid a szezonban -- ilyen-olyan körülmények között -- a négy Bajnokok Ligájában indult német csapatból hármat búcsúztatott.

A negyedik, a Borussia Dortmund legyőzése újabb Bajnokok Ligája győzelmet érne számára.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről