Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Indul az otthonfelújítási program, Paks II. szankciós mentességet kapott – heti összefoglaló

Vágólapra másolva!
Elérte célját, így hétfőtől megszűnik a kötelező akciózás. Elindul viszont az otthonfelújítási program. Jelentősen javította helyezését Budapest a legélhetőbb városok rangsorában, Bécs továbbra is vezeti a százpontos listát 98,4 ponttal. Paks II mindenképpen kimarad a tizennegyedik szankciós csomagból, a foglalkoztatás pedig rekordszintre nőtt úgy, hogy az álláskeresők száma alig változott.
Vágólapra másolva!

A kötelező akciózással – amelynek köszönhetően a családok olcsóbban juthattak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a kenyér, a hús, a tej vagy a különböző zöldségfélék –

 a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt.

Az intézkedés elérte célját, ezért július elsejével kivezeti a kabinet, ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Az intézkedésnek köszönhetően a családok olyan alapvető élelmiszer-kategóriák termékeit vásárolhatták meg lényegesen olcsóbban, mint például a baromfihús, tej, tejföl és helyettesítői, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, friss gyümölcs, friss zöldség.

 

Hamarosan kötelező lesz a kgfb a rollerekre is

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni július 16-tól a mikromobilitási eszközökre, ilyen például a Segway vagy elektromos roller; egyes biztosítók már megjelentek díjtarifáikkal, mások még a végleges kormányrendeletre várnak – tájékoztatott a Grantis Hungary Zrt. tanácsadó szakértője. A kizárólag emberi erővel működtetett járművekre, így az elektromos rásegítéssel működő kerékpárokra vagy a mozgáskorlátozottak által vezetett e-mopedre nem vonatkozik a szabályozás, hasonlóképpen a gördeszkákra sem – fűzte hozzá Veres Patrik.

Elektromos roller, ebike toltése veszélyes
Képünk illusztráció

Az olyan nem emberi hajtású járművekre, mint az elektromos roller, 

az eszköz nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e a biztosítás. 

A jogszabály szerint kgfb-t kell kötni azokra az elektromos rollerekre, amelyek saját tömege meghaladja a 25 kilogrammot és a tervezési sebessége eléri a 14 kilométer/órát, illetve abban az esetben is, ha az eszköz saját tömege nem éri el a 25 kilogrammot, de a tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer/órát – ismertette. Az éves díjak pár ezer és pár százezer forint között szóródhatnak.

 

Hétfőtől kezdődik az Otthonfelújítási program

Csütörtöktől érhető el az otthonfelújítási program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája – jelentette be közleményében az NGM. Maga 

a kölcsönkérelem hétfőtől, július 1-jétől nyújtható be az Otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban

– hívta fel a figyelmet a minisztérium. A program keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a harmincszázalékos primer energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni – emelték ki.

 

Egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot

Az év első öt hónapjában a csok pluszt hatezren, a falusi csokot pedig 2500-an igényelték – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Hornung Ágnes elmondta,

a januárban bevezetett csok plusz iránt majdnem 12 ezer házaspár érdeklődött, hatezren igényelték is a kölcsönt átlagosan 26 millió forint értékben, így a befogadott kérelmek összege 160 milliárd forint.

Az államtitkár beszámolója szerint május végéig a kérelmezők 83 százaléka használt ingatlan vásárlására, 16 százaléka új ingatlan építésére vagy vásárlására, egy százaléka pedig meglévő otthon bővítésére kérte a támogatást.

 

Budapest az egyik leggyorsabban fejlődő világváros

Noha továbbra is Bécs maradt a világ legélhetőbb városa, a magyar főváros jelentőset lépett előre és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint. A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal. 

Budapest abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban.

A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került. Összevetésül: az első helyezett Bécs 98,4 pontot ért el.

 

Paks II. szankciós mentessége fontos jelzés az európai uniós és a magyar beszállítók számára

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel hétfőn elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amelyben a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól.

PaksII,Paks II
Paks II.

Innentől 

az unió által hozott intézkedések nem befolyásolják többé a beszállítást a Paks II.-projektbe, 

a Paksi Atomerőmű bővítésének beruházásában részt vevő vállalatoknak nem kell engedélyt kérniük a saját tagállami hatóságaiktól sem – fogalmazott Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Ez fontos előrelépés, amely jól mutatja minden potenciális európai beszállító számára, hogy az unió által hozott intézkedések nem fogják befolyásolni az adott termék vagy szolgáltatás beszállítását a Paks II.-projektbe” – hangsúlyozta a társaság vezetője, hozzátéve: kifejezetten igaz ez a hazai vállalkozásokra, hiszen 

nagyon fontos, hogy a felépülő, 2400 megawatt kapacitású atomerőműben a lehető legtöbb magyar szakértelem és tudás integrálódjon.

 

Jó hír érkezett a munkaerőpiacról

– Idén májusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezer fővel, 4,749 millió főre nőtt. A munkanélküliek száma 212 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4,576 millió fő dolgozott, 42 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. 

Míg a külföldön dolgozók létszáma kisebb (hibahatáron belüli) mértékben, 108 ezer főre nőtt, addig a közfoglalkoztatottak létszáma nyolcezerrel, 61 ezer főre csökkent. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelezte: az előző hónaphoz viszonyítva azonban mind a munkanélküliek számában, mind arányukban csökkenés mutatkozik, köszönhető annak, hogy a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el tudnak helyezkedni. 

A kormány célja a mintegy háromszázezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával az aktivitás további emelése, valamint a 20–64 évesek körében a foglalkoztatottság növelése a jelenlegi 81-ről 85 százalékra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről