Sportszakmai igazgatót nevezett ki a Magyar Kézilabda Szövetség

Magyarország – Izland, Kézilabda EB, Kézilabda Európa-bajnokság, férfi kézilabda, MVM Dome, Budapest
Vágólapra másolva!
Juhász István személyében új sportszakmai igazgatót nevezett ki a Magyar Kézilabda Szövetség. Hétfő délután Novák András operatív igazgató és Ballai Attila stratégia tanácsadó társaságában a Sportrádió vendégeként adott betekintést a feladataiba.

"Azt gondolom, hogy minden gazdasági társaság vagy szervezet élén érdemes egy belső auditot tartani.

az utánpótlás fejlesztéstől az iskolai programokig minden másért a sportszakmai igazgató lesz a felelős. Idén ez mindenképp megtörtént volna, de az Eb-szereplés felgyorsította a folyamatot" – kezdte a beszélgetést Novák András, az MKSZ operatív igazgatója.

„Az elmúlt időszakban az információ áramlása nem volt jól becsatornázva. A legfőbb mérvadó számunkra az olimpiai szereplés megléte, hiszen a magyar sport is ezekben a négyéves ciklusokban működik. A teljes nemzeti vertikum működését éppen ezért a nemzeti válogatottak sikeres szereplése mutatja meg. Ezt már utánpótláskorban meg kell alapoznunk, kiszélesítve ezzel azt a piramist, ami a válogatott mellett a klubcsapatok számára is közös célokat rejt" – mondta Juhász István, aki sportszakmai igazgatói kinevezésével új szerepkörbe került a szövetségen belül.

„Ilyen földszintje senkinek nincsen, éppen ez a csalóka benne. A hátországunk lehetővé teszi, hogy a mieink egymás gondolatát ismerve, csapatként jól szerepeljenek egy-egy korosztályos világeseményen. A nehézséget az adja, hogy felnőttként elkerülve a klubcsapatokba már egyéniségként kell helyt állniuk. Ez nem mindig egyszerű" – utalt arra Ballai Attila, hogy a női szinten a korosztályos válogatottak sikereit nem feltétlenül tudták ugyanilyen eredmények követni a felnőttek között.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a magyar játékosok a legfontosabb mérkőzések kulcspillanataiban nem kapnak jelentős szerepet.

„2015-ben a külföldi-magyar arányt viszonylag jól kezeltük, akkor beállt ez az egészséges arány, ami most is megvan. Ettől függetlenül elégedetlenek vagyunk azzal, hogy a magyar játékosok mennyit játszanak klubcsapataikban. A szankciókkal óvatosan kell bánni, de vannak olyan lehetőségeink, amikkel javítani tudjuk a magyarok helyzetét" – mondta Novák András.

„Az olimpián, az Európa-bajnokságokon és a világbajnokság végjátékában nyújtott jó teljesítményhez nem elég az, hogy a klubokban a 10 góllal megnyert meccseken szerepelnek csak a magyar játékosok. A játékosok minőségének emelése perdöntő lesz a magyar kézilabdázás történetében. Ehhez a piramis csúcsát kell kiszélesítenünk. 11 éve van olyan sportgazdasági körülmény, hogy minden egyes sportszervezet képes lehet felzárkózni mindenben az európai élmezőnyhöz. A kompetíciót le kell cserélni kooperációra" – vallja Juhász István.

Novák András a Sportrádióban elárulta, hogy jelenleg adatokat elemeznek, amivel kapcsolatban örülne, ha már fél év múlva fejlődne a magyar kézilabda a mértékadó mérőszámokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!