Kínos, de nem végzetes Chris Froome doppingügye

CYCLING - TOUR DE FRANCE SAITAMA CRITERIUM 2017 2018 CRITERIUM CYCLING Cyclisme France Japan JAPON SPORT TDF Tour
Christopher FROOME (GBR) Yellow Leader Jersey, during the 5th Tour de France Saitama Criterium 2017 , Saitama - Saitama (58,9km), in Saitama, Japan, on November 4, 2017 - Photo Tim de Waele / DPPI
Vágólapra másolva!
A brit és a nemzetközi kerékpársport számára ennél rosszabbul nem is zárulhatott volna az év: a sportág egyik legnagyobb aktív sztárjáról, a négyszeres Tour de France-győztes brit Chris Froome-ról derült ki, hogy szeptemberben pozitív doppingtesztet produkált. A sportág már eddig is éppen eleget mosakodhatott, a kérdés most éppen az, hogy legnagyobb sztárjáról, vagy a hitelességéről mond-e le.

Szeptember 7-én, úton első Vuelta a Espana-győzelme felé Chris Froome doppingmintát adott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) doppingellenőreinek. A minta pozitív lett, amit a szeptember 20-án elvégzett B-próba is megerősített. A már négyszeres Tour de France-győztes Froome megnyerte a spanyol körversenyt, de könnyen lehet, hogy hamarosan megfosztják a címtől. A verseny során adott vizeletmintában a megengedett 1000 nanogramm/ml dupláját találták az ellenőrök a szalbutemol nevű szerből, ami abban a gyógyszerben van, amit Froome tíz éve orvosi engedéllyel használ az asztmájára.

Nem ekkora dózisban szedte:

Az asztma rendkívül gyakori betegség azon sportolók körében, akiknél kiemelkedően fontos a vitálkapacitás, így az úszók, az atléták és a kerékpárosok között. A szalbutemol, a fromoterol (40 nanogramm/ml) és a hasonló származékok külön engedéllyel, úgynevezett terápiás kivételként (Therapeutic Use Exemption, TUE) használhatóak a fentebb említett mennyiségben. És használják is: míg a lakosság egy elenyésző része (kb. 2 százaléka) szenved orvosilag igazolhatóan az asztmától, addig a 2010-es évek elején a profi kerékpárosok 80 százaléka használt TUE alapon asztmagyógyszert. Hogy ezzel mi a baj?

Az, hogy a szalbutemol és rokonai tulajdonképpen doppingnak tekinthetőek.

Az asztmaellenes gyógyszerek ugyanis nem csupán légzéskönnyítő hatásúak, a spray segíti a légutakban letapadt váladékok feloldását, és az oxigén nagyobb felületen való felhasználását teszi lehetővé, de egyes hatásaikban az anabolikus szteroidokhoz hasonló izomnövelő hatás is felfedezhető. Azt pedig nyilván nem kell részletezni, hogy egy jó kis hegyi etapon, ami meg van szórva két-három első és második kategóriás emelkedővel mennyit segíthet, ha az átlagosnál kétszer több oxigén jut a tüdőbe, a vérbe és az izmokhoz.

Eljuttatja az izmokba Forrás: DPPI/De Waele Tim

Froome minden esetre egyelőre még nyugodtan tekint a várható következmények elé. „Megértem, hogy ez nagy sokként érte az embereket - mondta Froome a BBC-nek adott interjúban. - De természetesen semmilyen szabályt nem szegtem meg. Nem vettem be nagyobb adagot a megengedettnél, és biztos vagyok benne, hogy a végén kiderül az igazság." Hozzátette, a Vueltán „rosszabbodott az állapota", így csapatának, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.

Hogy valójában mi szükség volt erre, az kérdéses, talán Froome és csapata, a Sky nem érezték biztosnak az előnyüket, az olasz Vincenzo Nibali ugyanis piócaként tapadt, és az istennek sem akart egy percnél nagyobbra nőni közte és a brit között a különbség. Egészen a szeptember 5-i 40,2 km-es egyéni időfutamig, ahol Froome az eddigi 1,01 perces előnyét 1,58-ra növelte. Aztán, hogy ebben szerepet játszott-e az asztmakészítmény azt persze nem tudjuk, de tény, hogy ettől fogva már senki nem fenyegette komolyan a győzelmét.

Az UCI most ezt teszi, igaz, ahogy közleményükben leszögezik, pusztán a közölt vizsgálati eredmények alapján nem függesztik fel a vétkesnek tűnő sportolót, aki egy farmakokinetikai eljárással (a gyógyszer szervezeten belüli sorsának nyomon követése) még bizonyíthatja, hogy csak inhalálással, azaz a megengedett terápiás úton jutott a szervezetébe a szalbutemol.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozzon a hogyan továbbért!

Mindent egy helyen az Eb-ről