A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNÖzbas Szofi
12:30CselgáncsCatherine Beauchemin-Pinard-Szofi Ozbas
HUNUngvári Attila
12:35CselgáncsMatthias Casse-Attila Ungvari
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Elmarad a férfi triatlon versenyszáma Párizsban. Ez a szervezőknek és a NOB-nak is óriási blama és botrány. 1,4 milliárd eurót fektettek be, hogy tiszta legyen a Szajna. Nem lett az.

Amint az várható volt, a szennyezett és fekáliás Szajna miatt nem lehet kedden megrendezni a férfi triatlonosok versenyét. Az eseményt - egyelőre - szerdára halasztották. Mondanunk sem kell, hogy mindez órási blama a szervezőknek.

IMG_6391
Ebben a Szajnában nem lehet versenyezni
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /  Csudai Sándor - Origo 

Az elmúlt napok eseményeit látva, nem meglepő, ami történt. A múlt héten pénteken és szombaton is egész napos, hatalmas esőzés volt Párizsban, amely jelentősen felduzzasztotta a szennyvícsatornákat. Ez a szennyvíz a Szajnába ömlik, éppen ezért már szinte biztos volt, hogy kedden nem lehet versenyt rendezni.

Ezt abból is lehetett tudni, hogy vasárnap és hétfőn nem engedték be a triatlonosokat a Szajnába, pedig ott kellett volna edzeniük.

Az új kezdési időpont most július 31. szerda 10.45. Ez azt jelenti, hogy szerdán a női versenyt az eredeti időpontban 8 órakor akarják megrendezni, majd közvetlen utána jönnének a férfiak 10.45-től.

Mindez kézenfekvő megoldásnak tűnik, csak abban nem lehetünk biztosak, hogy a Szajna egy nappal később alkalmas lesz a sportolásra. A szervezőknek van még egy lehetőségük: augusztus 2. lehet az a pótnap, amikor még meg lehet rendezni a versenyt. 

Ezt azért is kell hangsúlyozni, mert az időjárás-előrejelzések szerint kedden délután Párizs környékén zivatarok törhetnek ki.

IMG_6392
A Sándor-híd Párizsban. Itt rendezték volna meg kedden a triatlon verseny úszószámát a Szajnában
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /  Csudai Sándor - Origo 

A triatlon versenyhelyszín megváltoztatása nem egyszerű feladat, mert az úszás után a sportolók azonnal kerékpárra ülnek, tehát, ha máshol lenne az úszás, 

akkor a kerékpáros depót és minden logisztikai felszerelést oda kellene átszállítani.

A hosszútávúszók (akik szintén a Szajnában versenyeznének) könnyebb helyzetben vannak, az ő versenyüket át lehet máshová is telepíteni. Végső esetben az a képtelen helyzet is előfordulhat, hogy a triatlont duatlonná minősítik, ahogy azt tették 2023-ban, amikor a Szajna szennyezettsége miatt szintén nem lehetett megrendezni az előolimpiai versenyeket.

Nekünk a legfontosabbak a sportolók

- jelentette be kedd hajnalban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Triatlon Szövetség. (Mekkora duma ez is, miközben a versenyzők két napja teljes bizonytalanságban vannak - a szerk.) 

Az elmúlt órákban tapasztalt vízminőség-javulás ellenére az úszópályán egyes helyeken mért értékek még mindig meghaladják az elfogadható egészségügyi határértékeket

- írták közleményükben a szervezők.

Ez a botrány természetesen a magyar versenyzőket is érinti.

A férfiaknál Bicsák Bence és Lehmann Csongor, a nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett indul ebben a számban. A magyarok amúgy az élmezőnyhöz tartoznak tudásban. Nem véletlen, hogy úgy jöttek ki Párizsba, hogy a lehető legjobb eredményt szeretnék elérni.

A versenyzők kedden hajnalban ébredés után tudták meg, hogy nem engedik megrendezni a férfiak viadalát. Mondanunk sem kell, mennyire kínos ez is a szervezőknek. A NOB és a Nemzetközi Triatlon Szövetség kedden reggel 8 órára rendkívüli értekezletet hívott össze azért, hogy ismertesse a csapatokkal, mi történik most.

"Újratervezünk, nem tehetünk mást” – nyilatkozta Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója. 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Bence és Csongor még nem indult el a pályára, amikor megszületett a döntés hajnalban, így vissza tudtak aludni, amennyire egy ilyen helyzetben, élete talán legfontosabb versenye előtt tud egyáltalán aludni, pihenni valaki.

Át kell terveznünk a napot, valahol edzeniük kell, de ez nem olyan egyszerű és magától értetődő dolog egy olimpia helyszínén. Például a kerékpárokat már tegnap begyűjtötték a szervezők, ők vitték volna a versenyhelyszínre, most ezeket is vissza kell szereznünk. A legfontosabb, hogy nyugodtak maradjanak a fiúk, ahogy tegnap is mondtuk, a triatlon arról is szól, hogy ki tud leginkább alkalmazkodni a körülményekhez, próbálunk ebben is a legjobbak lenni, és ha valóban megtartják holnap a versenyt, akkor tökéletes állapotban rajthoz állni. Közben természetesen a szakmai stáb figyel Kuttor-Bragmayer Zsanettre is, hiszen a mostani tudásunk szerint ő rajtol majd először holnap a női futam résztvevőivel, és utána Bicsák Bence, valamint Lehmann Csongor.”

IMG_6385
Itt kellett volna úszniuk a triatlonosoknak
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /  Csudai Sándor - Origo 

Nézzék meg azt a videót, amelyet hétfőn készítettünk a Sándor-híd tövében, a Szajna mellett. Mi megjósoltuk, ami kedden bekövetkezett. 

Azt, amit a kivagyi, nagyravágyó és ostoba francia szervezők nem akartak elhinni.

Ostobaságuk azért is elképesztő, mert az előzetes tervezésekben nem is alkottak meg B-helyszínt ennek a sportágnak. Ők azt mondták, hogy a Szajna tiszta lesz és kész.

Nem lett az.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!