Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Az idei szezonban a magyar bajnokságban a legtöbbet használt szó az A-licenc: az élvonal edzőinek ezzel kell rendelkezniük, hogy leülhessenek a kispadon, ám ennek ellenére több klub is licenc nélküli trénert alkalmazott a szezon elején, ami rengeteg bonyodalmat okozott. Az angol szövetség a következő idénytől vezeti be, hogy a Premier League-ben szereplő csapatok csak UEFA Pro-licenccel vagy az angol szövetség által kiadott diplomával bíró trénert alkalmazhatnak, és már most tudni, hogy melyik hat trénernek lesz szüksége továbbképzésre.

Az FA szóvivője, Adrian Bevington szerint a dologban semmi új nincsen, hiszen immár 18 hónapja beszélnek arról, hogy bevezetik a trénerek számára kötelező diplomaszerzést. "Ez a szisztéma Európa-szerte létezik, és itt az ideje, hogy mi is csatlakozzunk hozzá. Egyáltalán nem arról van szó, hogy fenyegetni akarjuk az edzőket, de mindenkinek be kell látnia, hogy ez egy szakma, amelynek végzését nem lehet a megfelelő képzettség nélkül végezni" - mondta Bevington, és az FA technikai igazgatói, a szakmai feladatok intézésével ellátott Howard Wilkinson is teljes mellszélességgel kiállt az elképzelés mellett.

Bozóky szerint jövőre már nem lesz licenc-ügy/sport/magyarfoci/20020806bozoky.htmlA liga megszüntetné a kiskapukat/sport/magyarfoci/20020728aliga.html

A Premier League-ben jelenleg dolgozó trénerek közül mindössze ötnek van meg az UEFA Pro-licence, akik közül csak egy brit: a Liverpool szakvezetője, Gerard Houllier, a Chelsea mestere, Claudio Ranieri, a Fulham edzője, Jean Tigana, az Arsenalnál tevékenykedő Arsene Wenger mellett az Everton skót trénere, David Moyes az, akinek nincs miért izgulnia. Az FA méltányossági alapon azoknak a szakvezetőknek automatikusan megadja a diplomát, akik már több mint egy évtizede az élvonalban dolgoznak, így Sir Bobby Robson, Sir Alex Ferguson, Terry Venables, Glenn Hoddle és Graham Taylor is mentesült a tanfolyam alól, akárcsak azok, akiknek megvan az FA edzőképzési kurzusának elvégzését bizonyító papír.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20020831apremiership.html

Azonban még így is hat edző maradt, akinek legkésőbb jövő nyáron meg kell szereznie a szükséges licencet, különben a következő idényben már nem ülhetnek le a kispadra. Ezek a trénerek: Steve McClaren (Middlesbrough FC), Steve Bruce (Birmingham City), Glenn Roeder (West Ham United), Gary Megson (West Bromwich Albion), Sam Allardyce (Bolton Wanderers) és Gordon Strachan (Southampton FC). Többen közülük sokáig pályaedzőként dolgoztak, így McClaren és Bruce Alex Ferguson segítője volt, Roeder pedig a West Ham szakmai stábjában dolgozott, és csak pár éve vezetőedző, a többiek viszont már évek óta szakvezetőként tevékenykednek. Allardyce tavaly, Megson pedig a jelenlegi idényben mutatkozott be az élvonalban trénerként, Strachan viszont öt szezont töltött el a Coventryvel a Premier League-ben. A szabály azonban rá is vonatkozik: ha a következő idény elejéig nem szerzi meg a papírt, akkor nem irányíthat élvonalbeli csapatot. Mivel a bajnokság közben valószínűleg nem lesz idejük arra, hogy tanfolyamra járjanak, éppen ezért az FA egy külön kurzust indít a számukra (na meg az élvonalba jövőre feljutó klubok mestereinek) 2003 júniusában a warwicki egyetemen.

Mindent egy helyen az Eb-ről