Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Amikor a Charlton Athletic 2001-ben feljutott a Premier League-be, legtöbben azt jósolták, hogy a londoni kiscsapat - legutóbbi élvonalbeli szerepléséhez hasonlóan - rögtön kiesik a legjobbak közül. Nem így történt, és az Addicks azóta is tartja magát az elitben, sőt stabilizálta a helyét a középmezőnyben. A menedzser, Alan Curbishley által elképzelt folytatás, a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása azonban még túl nagy falatnak tűnik a csapat számára.

Alan Curbishley mindig is a fokozatos fejlődés híve volt, és ez a csapat eredményein is meglátszik: a feljutást követő idényben hatalmas meglepetésre megszerzett kilencedik pozíció után ugyan visszaesett a 14. helyre a gárda, de azóta egyre feljebb lépked a tabellán. Két évvel ezelőtt már a tizedik helyen végzett a Premier League-ben a Charlton Athletic, tavaly pedig hetedik lett - utóbbi helyezés akár jobb is lehetett volna, hiszen a csapat sokáig a negyedik pozíciót birtokolta, ám a csapat kulcsemberének, Scott Parkernek a januári eladása visszavetette az együttest.

Nem mintha a vezetőség elégedetlen lett volna az eredménnyel, hiszen ez a klub történetének legjobb élvonalbeli szereplését jelentette, arról nem is beszélve, hogy a szakvezető maga is kijelentette: a következő lépcsőfok a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása. Mindez nagy szó volt a mindig rendkívül visszafogottan és reálisan nyilatkozott Curbishleytől, akinek az ambícióját jelezte, hogy hiába csábította több patinás egyesület, ő 2007-ig meghosszabbította szerződését a klubnál - miután a vezetőség garantálta számára, hogy a nyáron közel tízmillió font áll majd a rendelkezésére az erősítésekre.

Az elnökség tagjai nem a levegőbe beszéltek, és ennek megfelelően a Charlton a klubtól meglehetősen szokatlan bevásárlásba kezdett a holtszezonban. Összesen hat labdarúgó érkezett a csapathoz, ami még nem lett volna magas szám, az viszont új volt a szurkolók számára, hogy szinte kivétel nélkül nemzetközileg ismert focisták, válogatott játékosok költöztek a The Valleyba. Miközben játékoseladásból csupán közel kétmillió euró folyt be (Claus Jensent adták el ennyiért a Fulham FC-nek), addig a klub mintegy 14 milliót költött az új szerzeményekre - ilyen költekezésre csak a feljutás évében, 2001-ben volt példa, de akkoriban a játékospiaci árak sokkal magasabbak voltak.

A legdrágább igazolás a Liverpool FC középpályása, Danny Murphy volt, akiért közel négymillió eurót adott ki Curbishley - a focista négyéves szerződést írt alá, és a Tottenham Hotspur helyett választotta a Charltont, ami külön jópont volt a szurkolók szemében. Majdnem ugyanennyibe került az Arsenal FC csatára, Francis Jeffers is, aki annak idején mostani vételára háromszorosáért igazolt az Ágyúsokhoz az Everton FC-ből, de Londonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A nemzetközi közvélemény szemében a legnagyobb fogásnak azonban a PSV Eindhoven dán szélsője, Dennis Rommedahl ígérkezett, aki 3,5 millió eurójába került az egyesületnek, elvégre a dán pályafutása eddig fokozatosan ívelt felfelé, ellentétben mondjuk Murphyével vagy Jeffersével. Rommedahlnak nem kellett egyedül éreznie magát az edzéseken, mert a Charlton egy honfitársát is leigazolta az Akademisk BK kapusa, Stephan Andersen személyében (érte egymilliót adtak ki), de érkezett még a Paris-SG marokkói védője, Talal el-Karkuri (1,5 millió euró), illetve a Birmingham City középpályása, Bryan Hughes - utóbbi volt az egyetlen játékos, akiért nem kellett fizetni.

A Charlton mindenképpen története legerősebb játékoskeretével vágott neki az idénynek, és a szezon elején a hazai eredményekkel nem is volt probléma - idegenben azonban több súlyos vereségbe is beleszaladt a gárda; a Bolton Wanderers, a Manchester City és az Arsenal FC is négyet hintett az Athleticnek. Curbishley éppen ezért az idegenbeli mérkőzéseken áttért az egycsatáros játékra, ami stabilizálta is együttese védelmét, és december közepén a gárda produkált egy három győzelemből álló sorozatot, amelyből két összecsapást vendégként nyert meg, de amikor lehetősége lett volna, hogy még feljebb lépjen, mindig elbotlott. Így aztán 22 forduló után a csapat a nyolcadik helyen állt, ami önmagában nem rossz eredmény, de a szezon előtt kitűzött célhoz képest elmaradásnak számít.

A hátrány persze nem olyan nagy az ötödik helyhez képest (ez ér UEFA-kupa-indulást), hogy a csapat ne tudná behozni, de ahhoz a támadójátékon mindenképpen javítani kell. Az Addicks ugyanis 22 mérkőzésen mindössze 24 gólt ért el, a házi gólkirály pedig a középhátvéd El-Karkuri négy találattal! A csatárok mérlege különösen siralmas, Jonatan Johansson háromszor volt eredményes, Shaun Bartlett, Jason Euell, Kevin Lisbie és Jeffers pedig egyaránt két-két alkalommal talált be - igaz, Curbishley maga sem tudta eldönteni, hogy kinek szavazzon teljes bizalmat, így aztán a támadók közül senki sem volt 14-nél többször kezdő.

Könnyen elképzelhető, hogy a téli átigazolási időszakban a klub megpróbál egy gólerős csatárt szerződtetni (az első számú kiszemeltként az argentin clausura gólkirályát, Lisandro Lópezt emlegetik), de az európai kupaszereplés kiharcolása így is rendkívül nehéznek tűnik.

Mindent egy helyen az Eb-ről