Vágólapra másolva!
A BL tavalyi szezonja egyértelműen a kiscsapatok parádés szerepléséről, valamint a sztárklubok kínos kudarcairól szólt, hiszen az FC Porto és az AS Monaco játszotta a döntőt, a Chelsea FC az elődöntőben, a Real Madrid, az AC Milan és az Arsenal FC a negyeddöntőben búcsúzott, a Juventus FC, a Bayern München és a Manchester United pedig már a legjobb nyolc közé sem tudott bekerülni. Az idén viszont már a nagycsapatok írják a történetet, bár az biztos, hogy legalább négy, a végső győzelemre is esélyesnek tartott gárda számára a nyolcaddöntő jelenti a végállomást.

Legalább négy olyan párosítás is akad a nyolc közé jutásért vívott körben, amely ha döntő lenne, közel sem számítana akkora szenzációnak, mint a tavalyi FC Porto-AS Monaco finálé. Kétségkívül ezek közé tartozik a kétfrontos Real Madrid-Juventus FC ütközet, amelynek létrejötte a királyi gárda gyenge szezonkezdetének következménye, Luis Figóék ugyanis az első játéknapon 3-0-ra kikaptak Leverkusenben, így a németek mögött zárták a csoportot. A madridiak azonban alaposan magukra találtak, a bajnokságban egyre magabiztosabban meneteltek, hátrányuk folyamatosan csökkent a botladozó FC Barcelonával szemben - egészen a múlt hétig, amikor otthon szenvedtek vereséget a Bilbaótól.

A hatalmas javulás a legtöbb szakértő szerint két személyi változásnak köszönhető, melyek a télen következtek be a Santiago Bernabéu-stadionban. Decemberben a brazil Wanderley Luxemburgo lett a csapat vezetőedzője, januárban pedig sikerült megszerezni az Everton FC-től a dán Thomas Gravesent, aki ugyan nem galaktikus, de legalább akkora hasznára van az együttesnek, mint Figo, Zinédine Zidane vagy David Beckham.

"Ha legyőzzük a Juvét, akkor mindenki biztos lehet abban, hogy nagy dolgot hajtottunk végre" - mondta a mérkőzés előtt Zinédine Zidane, aki 2001-ig éppen a torinóiak csillaga volt. A francia világ- és Európa-bajnok nem először vesz részt a spanyol és az olasz elitcsapat rangadóján: az 1998-as BL-döntőben a Real 1-0-ra nyert, míg két évvel ezelőtt az elődöntőben a madridi 2-1-es hazai sikert követően a Zebrák 3-1-re diadalmaskodtak vendéglátóként. Vagyis Zidane eddig mindig a vesztes oldalon volt. A zseni és csapattársai bíznak abban, hogy a baszkok elleni szombati kudarc csak szerencsétlen kisiklás volt, s inkább a korábbi, sorozatban megszerzett hét bajnoki győzelem mutatja a Luxemburgo-együttes valódi formáját.

A Juventus FC épp fordított utat jár be a szezonban: az olaszok parádésan szerepeltek az ősszel (a Bajnokok Ligájában öt 1-0-s győzelem mellett csupán egy döntetlen rontja a mérleget), az utóbbi hónapokban viszont egyre többet botlik az együttes a bajnokságban, ahol az AC Milan nemcsak utolérte, de jobb gólkülönbségének köszönhetően meg is előzte Alessandro del Pieróékat. Ha csak a fenti tendenciákat vesszük figyelembe, akár ki is kiálthatnánk a Real Madridot a párharc esélyesének, de ehhez azért nem vesszük a bátorságot. A Juvét ugyanis több mint hiba lenne lebecsülni, és ezt pontosan tudja Luxemburgo is, aki - a közhelyszótárt fellapozva - a minap 50-50 százalékban határozta meg a két csapat továbbjutási esélyeit.

A Real mellett a jobb forma és a több, mérkőzéseket eldönteni képes klasszis szól, a Juve mellett pedig az, hogy a két csapat legutóbb BL-párharcából (melyre a 2003-as elődöntőben került sor) az olaszok kerültek ki győztesen, valamint az, hogy a visszavágót a Stadio delle Alpiban rendezik majd.

"Semmi kétség, egy nehéz, balszerencsés időszakot élünk át. Számos gólhelyzetet kidolgozunk, de képtelenek vagyunk ezek kihasználására. Az viszont megnyugtat, hogy fizikailag továbbra sincs problémánk, úgy érzem, hogy jól felkészültünk a nyolcaddöntőre" - mondta a Juventus vezetőedzője, Fabio Capello. A kiváló szakember dolgát nehezíti, hogy a világ- és Európa-bajnok David Trezeguet nem léphet pályára, mert influenzával bajlódik. A francia támadó már nem került a torinói keretbe a messinai, 0-0-s döntetlennel zárult bajnokin sem. Trezeguet távollétében minden bizonnyal Alessandro Del Piero és Zlatan Ibrahimovic alkotja majd a csatársort Madridban.

A várható kezdőcsapatok:
Real Madrid: Casillas - Salgado, Helguera, Samuel, Roberto Carlos - Beckham, Gravesen, Figo, Zidane - Raúl, Ronaldo.
Juventus: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Thuram, Zebina - Nedved, Blasi,
Emerson, Camoranesi - Del Piero, Ibrahimovic.
vezeti: Michel (szlovák)

A két együttes eddigi mérkőzései:
1962.02.14. (BEK, negyeddöntő):
Juventus - Real Madrid 0-1

1962.02.21. (BEK, negyeddöntő):
Real Madrid - Juventus 0-1

1962.02.28. (BEK, negyeddöntő):
Real Madrid - Juventus 3-1

1986.10.22. (BEK, 2. forduló):
Real Madrid - Juventus 1-0

1986.11.05. (BEK, 2. forduló):
Juventus - Real Madrid 1-0, 11-esekkel: 1-3

1996.03.06. (BL, negyeddöntő):
Real Madrid - Juventus 1-0

1996.03.20. (BL, negyeddöntő):
Juventus - Real Madrid 2-0

1998.05.20. (BL, döntő):
Real Madrid - Juventus 1-0

2003.05.06. (BL, elődöntő):
Real Madrid - Juventus 2-1

2003.05.14. (BL, elődöntő):
Juventus - Real Madrid 3-1

Mindent egy helyen az Eb-ről