A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A francia labdarúgásban a Paris Saint-Germain annak ellenére is az élklubok közé tartozik, hogy 1998 óta semmilyen trófeát nem tudott nyerni. A fővárosiak azonban évről évre rengeteg pénzt költöttek új futballistákra, köszönhetően az egyesület fő tulajdonosának, a Canal Plus tévétársaságnak, amely azonban most eladta részét egy befektetői csoportnak.

A televíziós társaság még 1991-ben "szállt be" a párizsi klubba, és eleinte úgy tűnt, hogy a befektetés hasznos lehet, hiszen a gárda 1996-ban KEK-et nyert, és a következő évben is bejutott a sorozat döntőjébe. A bajnoki diadal azonban csak egyszer, még 1994-ben jött össze, és az 1998-as kupagyőzelem után a PSG semmilyen trófeát nem tudott nyerni, sőt, többször is csak a francia bajnokság középmezőnyében végzett - annak ellenére, hogy a Canal Plus nem sajnálta a pénzt, az évek során játszott a klubban Ronaldinho is. A tévétársaság már évek óta fontolgatta, hogy megválik részvényeinek nagy részétől, de eddig puhatolózó tárgyalásoknál nem történt több az ügyben.

Az utóbbi hetekben azonban felgyorsultak az események, és több befektetői csoport is jelezte, hogy komolyak a szándékai. Az érdeklődők között volt például egy, a katari uralkodó által pénzelt társaság és egy francia üzletemberekből álló konzorcium is, de a befutó végül egy harmadik csoport lett, amelyben három cég vállal szerepet: az amerikai befektetési vállalat, a Colony Capital, annak franciaországi partnere, a Butler Capital Partners, illetve a neves pénzügyi csoport, a Morgan Stanley. A vételár a hírek szerint meglehetősen alacsony, mindössze 27 millió font volt, és a jól értesültek szerint az üzlet hátterében a Lille OSC egykori elnöke, Luc Dayan áll, ő vette rá az amerikaiakat arra, hogy érdemes megvenni a PSG-t.

Dayan annak idején a Bajnokok Ligájába vezette a Lille-t, és a klub az ő vezérletével vált a francia élvonal egyik meghatározó egyesületévé. Az újdonsült elnök azonban nem ő, hanem a helyi viszonyokat jól ismerő Alain Cayzac lett, aki már évek óta próbált vezető szerepet szerezni a klubnál: volt a kisrészvényeseket képviselő szervezet, a PSG Társaság vezetője, és tavaly nyáron ő is megpróbálta megvenni az egyesületet a Canal Plustól egy üzleti csoport élén, de a tévétársaság akkor még nemet mondott az ajánlatukra.

Sokan azt gondolták, hogy az új tulajdonos új trénert akar majd látni a kispadon: az egykori sikeredző, Luis Fernandez (aki jelenleg az izraeli Beitar Jerusalemnél dolgozik) ki is jelentette, hogy szívesen visszatérne, de felmerült a csapat egykori játékosának, a brazil Raínak, illetve a januárban a Real Madridtól a Santos FC-hez visszatért, ugyancsak brazil Wanderley Luxemburgo a neve is, azonban Cayzac azonnal bejelentette, hogy esze ágában sincsen leváltani a trénert.

"Folyamatosságra és stabilitásra van szükségünk, és nagyra becsülöm Guy Lacombe munkáját, így ha rajtam múlik, akkor ő marad az edző" - mondta az új elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!