Vágólapra másolva!
Az angol futballklubok egy része nem csak játékosokat, edzőket, orvosokat foglalkoztat, hanem akad néhány olyan alkalmazottja is, akinek feladata látszólag távol áll a labdarúgástól. A sztárcsapatok egy része saját bűvésszel rendelkezik a VIP-vendégek szórakoztatására, máshol pedig költő vagy képzőművész igyekszik a drukkerek kedvére tenni.

Egy profi futballklub rengeteg munkahelyet teremt: az adminisztrációval foglalkozó munkatársak, pályamunkások, orvosok alkalmazása mind magától értetődik, sőt, ha a klubnak utánpótlás-akadémiája van, akkor pedagógusok, szakácsok, konyhai személyzet is mind a klub kötelékébe tartoznak. Néhány angol egyesületnél azonban olyan foglalkozású dolgozókat is találhatunk, amelyről valószínűleg sohasem gondolnánk, hogy egy focicsapatnak szüksége van rá.

Trükkök a páholyban

Négy élvonalbeli klubnak például saját bűvésze van. A VIP-vendégek és a szponzorok számára nem feltétlenül elégséges program az, amit a mérkőzésen látnak, számukra már a találkozó előtt elkezdődik a műsor. Az Arsenal még 1993-ban szerződtette az egyik legnevesebb angol illuzionistát, Marvin Berglast, akinek már az apja is bűvész volt, és gyerekkora óta az Ágyúsoknak szurkol. Berglas rendszeresen fellép a mérkőzések előtt, de arra is volt már példa, hogy meghívták a csapat edzőtáborába, és ott igyekezett szórakoztatni a futballistákat. Ráadásul maga is játszik az Arsenal celebcsapatában, többek között a Spandau Ballet énekese, Tony Hadley társaságában.

Az Arsenal londoni riválisa, a Tottenham is rendelkezik saját bűvésszel, Nicholas Einhorn tíz éve dolgozik a Spursnek. Minden hazai találkozó előtt fellép a VIP-vendégek előtt, de nem csak a White Hart Lane-en találkozik sportolókkal, tavaly őt hívták meg az 1966-os világbajnok angol válogatott ünnepi találkozójára is. Einhorn 2007-ben kisebb szenzációt keltett, amikor a Tottenham-Arsenal meccs előtt megjósolta a végeredményt. Órákkal a kezdés előtt egy lezárt borítékba helyezte el jóslatát, és nem csak a 2-2-es végeredményt találta el, hanem azt is, hogy a Spurs a szünetben 2-0-ra vezet. A Chelsea-nél David Redfearn lát el hasonló feladatot, a Manchester United pedig 2000 óta alkalmazza az elsősorban kártyatrükkjeiről elhíresült Matt Windsort, aki magát elsőrangú zsebtolvajnak is tartja.

Óda a Spurshöz

A Tottenhamnél azonban nem csak a VIP-vendégek részesülnek különleges élményekben. A hazai meccsekre kiadott programfüzetekben ugyanis évek óta olvashatók a csapatról szóló versek, a klub házi költőnőjének, Sarah Wardle-nak a tollából. A negyvenegy éves poéta az oxfordi egyetemen tanult irodalmat, majd a londoni Middlesex Universityn kezdett el tanítani. Családja révén gyermekkora óta nagy Spurs-rajongó, és ő kereste fel a klubot, első Tottenham-versének a címe pedig The Injury Room (azaz A sérültek helyisége) volt. A versekért cserébe szezonbérletet kapott a White Hart Lane-re.

"Költészeti szempontból a labdarúgás fantasztikus téma, mert része a tömegkultúrának, sokak számára pedig egyfajta vallással ér fel. A költészetnek pedig olyan dolgokról kell szólni, amelyek részei a mindennapjainknak" - jelentette ki Wardle, aki 2005-ben kötetben gyűjtötte össze a Tottenham számára írt verseit. A kötet címe Score!, azaz Lőj! volt, a címlapján pedig a Spurs-mezben feszítő Robbie Keane szerepelt.

A műfaj úttörője azonban nem Sarah Wardle, hanem Ian McMillan, akinek első kötete még 1980-ban jelent meg, és heti irodalmi műsora van a BBC-n. Ő szülővárosa, Barnsley futballklubját boldogítja költeményeivel, egyik emlékezetes versének címe: 2-0. A mű pár nappal azt követően született, hogy a Barnsley 2-0-ra kikapott a Birmingham Citytől.

Úgy látszik, Angliában a költészet inkább az alacsonyabb osztályokban szereplő focicsapatoknál népszerű, mert a Brighton & Hove Albionnak is van saját költője, aki az Attila, a tőzsdeügynök (Attila, the Stockbroker) művésznévre hallgat.

Hollywood helyett Middlesbrough

Más egyesületeknél egyéb művészeti ágakat részesítenek előnyben. A Leicester Citynek egy időben saját képzőművésze volt Colin Yates személyében, aki pedig bevallása szerint is a Manchester Unitednek drukkol. Egyik legemlékezetesebb kiállítása a Black Looks, ahol Nagy-Britannia híres színes bőrű labdarúgóinak portréját készítette el egy speciális technikával. A 2004-es kiállítást Cyrille Regis nyitotta meg, aki az angol válogatott történetének harmadik színes bőrű játékosa volt. Yatest később a Professzionális Labdarúgók Szövetsége (PFA) is megbízta egy projekttel, a szervezet 2007-es centenáriumi ünnepségére tíz plakátot készített el.

A Middlesbrough pályázatot hirdetett, hogy megtalálják azt a képzőművészt, aki megörökíti az egyesület történetének huszonöt legemlékezetesebb pillanatát. A győztes a neves képregény-rajzoló, Richard Priers Rayner lett, akinek legismertebb műve a Kárhozat útján című képregény, amelyből Hollywoodban filmet is forgattak Tom Hanks főszereplésével. Priers Rayner rajzai rendszeresen szerepelnek a Boro műsorfüzeteiben, ami a művész szerint nagyobb öröm számára, mint hogy a képregényéből film készült. "1964-ban voltam először meccsen a nagyapámmal és az édesapámmal. Nemrégiben hívtak, hogy költözzek Los Angelesbe, de eszem ágában sincsen elmenni Middlesbrough-ból. Minden hazai mérkőzésen ott van a helyem!" - jelentette ki.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!