A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hat év alatt tizenkét meccsen védett, de nyert egy BL-t és hat bajnokságot

Bayern Munich vs SC Freiburg FOOTBALL
Tom Starke a Bundesliga-győztesének járó Salátástállal 2017 tavaszán
Vágólapra másolva!
A német labdarúgás kapuslegendái közül a világbajnok Toni Turek, Norbert Nigbur, Bodo Illgner soha nem volt német bajnok. A világ- és Európa-bajnok Andy Köpke nemhogy bajnok nem lett hazájában, de egyszer még ki is esett a Nürnberggel az elsőosztályból. A szintén vb-aranyérmes Ron-Robert Zieler ugyanezt tette a Stuttgarttal. Nem volt bajnok a Turek és Maier közötti korszak legendája Hans Tilkowski sem. Pedig mind-mind korszakos egyéniségek voltak. A német labdarúgás meghatározó alakjai. És mivel a sors ritkán igazságos még a futballistákhoz is, ezek a zsenik klubsikerek terén közelébe sem jutnak egy kollegájuknak, akinek a nevét szinte alig ismeri valaki. Aki csak Bundesliga bajnoki címből szerzett - hatot.

Tom Starke 1981-ben született a Német Demokratikus Köztársaságban.

Atlétaként kezdte, mint szinte minden keletnémet gyerek, még a legendás Szpartakiádokon is indult - hosszútávfutóként.

Emellett kézilabdázott is, abban a sportágban is kapusként szerepelt. Hét évesen kezdett el focizni, majd nyolc évesen a szülővárosához közeli Drezda csapatához került. Az igazi változás akkor jött az életében, amikor a politikai földindulásnak köszönhetően Drezda, valamint értelemszerűen Szászország és a további négy keleti tartomány hirtelen csatlakozott a Német Szövetségi Köztársasághoz. Ezzel megnyílt előtte az út egy komoly karrier felé. 18 évesen az ország (gyerekkorában még előle fallal elzárt) nyugati felébe költözött.

A Bayer Leverkusenhez került, amely a német egyesítés után előszeretettel szerződtetett az NDK-ban született játékosokat.

2000-ben a Német Kupa első fordulójában lehetőséget kapott, ám azonnal kiesett vele a csapat. Ezzel el is vágta magát a Leverkusenben. Ezt követően hat ottani éve alatt egy percet nem védett a profi csapatban. Ám mivel benevezték a 2001-02-es Bajnokok Ligája-sorozatba, kapott egy ezüstérmet.

2018 áprilisában a Sevilla elleni BL-mérkőzés előtti melegítéskor Tom Starke a labdával Forrás: AFP/Odd Andersen

Hat év, nulla mérkőzés, BL második hely. Jópofa statisztika. 2004 tavaszán kölcsönadták a Hamburgnak, ahol a Hertha ellen csereként állt be és nem kapott gólt. Majd a Bremen ellen kezdőként szerepelve kapott hatot. Majdnem a legrosszabb osztályzatot érdemelte ki produkciójával. Azonnal vissza is küldték Leverkusenbe.

A gyógyszergyári csapat csak 2006 januárjában tudott megszabadulni a teljesen feleslegesen ott lévő kapustól.

Ekkor már 24 éves volt, vagyis a jövő emberének erős túlzással sem lehetett nevezni. A másodosztályú Paderbornba került, először ott kapott rendszeres játéklehetőséget profi csapatban. Másfél ottani év után az elsőosztályú Duisburg szerződtette. Méghozzá elsőszámú kapusnak. 26 évesen meghálálta a bizalmat. Csak éppen kiesett vele a csapat. Ment a Bundesliga2-be, mert abszolút közönség kedvenc volt Duisburgban. Mégis, 2010 nyarán távozott. Ugyanis a Bundesliga1-ből hívták. A Hoffenheim.

Tom Starke itt még a Hoffenheim kapusaként egy Bayern München elleni mérkőzésen Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

Két évig elsőszámú kapus volt, a kiscsapat pedig nagyon sokat köszönhetett neki. Még lehetett volna ott szakmailag néhány jó éve. Aztán az utolsó meccse után kap egy 400 eurós fotomontázst legszebb mozdulatairól, meg egy hatalmas virágcsokrot és két hónap múlva már senki nem emlékszik rá. A sorsnak azonban más terve volt vele.

A labdarúgó-világ trónjára törő csapat hívta. Ő pedig 31 évesen gyakorlatilag feladta ezért további karrierjét.

Pontosabban a kis színpad ünnepelt sztárjának pozícióját elcserélte a világ egyik legcsillogóbb, legvonzóbb színházának sokadik statiszta szerepére. A Bayern Münchenhez igazolt. Ahol őszintén megmondták neki, hogy csak a világklasszis, Manuel Neuer segítőjeként, gyakorlatilag edzőpartnereként számítanak rá. Starke vállalta a szerepet. A létező legjobb pillanatban, 2012 nyarán.

Becsületes edzésmunkájának köszönhetően egy Német Kupa-mérkőzésen lehetőséget kapott első ottani évében. Majd a tavaszi nagy menetelés során három bajnokin is.

Amikor a BL-ben harcoló sztárok egy kis pihenőt kaptak.

Először volt csapata, a Hoffenheim ellen védett, majd április 13-án, a bajor derbyn, ahol nem mindennapi mutatvánnyal kápráztatta el az őt alig ismerő rajongókat. A nürnbergi Timmy Simons tizenegyesét ugyanis fejjel hárította.

Ezzel persze még nem szorította ki Neuert a kapuból, de a szezon végén ünnepelhetett a Salátástállal, a Német Kupával és a Bajnokok Ligája serleggel. A következő évadban a Bayern által leginkább felkészülési meccsként kezelt Német Szuperkupában védett, majd még kapott két bajnokit. Szokás szerint a Hoffenheim, valamint a Hannover ellenit.

Ezzel a három meccsel négy trófeát gyűjtött be: a Salátástálat, a Német Kupát, az Európai Szuperkupát, valamint a klubvilágbajnokság aranyérmét.

2014-ben Guardiola a klubhoz vitte honfitársát, Pepe Reinát, így Starke már a kispadig sem nagyon jutott. Majd Reina távozása után jött Sven Ulreich, és ő lett Neuer edzőpartnere.

Tom Starke a Bundesliga-győztesének járó Salátástállal 2017 tavaszán Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Kneffel

Starke meg becsülettel edzegetett velük, ám mivel kerettag volt, úgy gyűltek a trófeái, hogy több mint három évig egyetlen meccsen nem játszott a profik között. Ám 2017 áprilisában Neuer megsérült, majd májusban Ulreich is, így az utolsó három találkozóra a visszavonulását bejelentő Starkénak kellett a kapuba állnia. Míg a kispadra az amatőrcsapattól kellett kölcsönkérni egy fiatalembert.

A Darmstadt ellen Starke 1,5-es osztályzatot kapott, ami a majdnem tökéletes produkcióért jár, majd a Leipzig és a Freiburg elleni találkozókat is győzelemmel hozta a Bayernnek.

2017. május 20-án játszotta utolsó mérkőzését. Ötszörös bajnokként vonult vissza. Ötévnyi tisztességes háttérmunkája elismeréseként maradhatott a klubnál, és az utánpótlás csapatoknál kapott feladatot.

2017-ben a Freiburg elleni meccs utáni bajnoki címet nyert Tom Starke Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

Ám az átigazolási szezon után kiderült, Neuer sérülése olyan súlyos, hogy talán az egész bajnokságot ki kell hagynia. Ulreich lépett elő elsőszámú kapussá, ám a kispadra már csak az amatőr fiatalok közül lehetett választani. Ekkor kérdezték meg a kéznél lévő Starkét, hogy milyen edzettségi állapotban van?

Meg azt is megkérdezték, hogy nincs-e kedve még egy szezont végigdolgozni? Vállalta, így szeptember végén játékengedélyt kért a klub a nyugdíjasának.

És, hogy ezt milyen jól tette, kiderült a téli szünet előtt, amikor Ulreich is kidőlt. Így két mérkőzésen ismét Starke állt a kapuba. Egyiken sem kapott gólt. A szezon végén pedig hatodszor is felemelhette a Salátástálat.

2014-ben Német Kupa-győztes lett a Dortmund elleni fináléban, Berlinben Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Tom Starke hat év alatt 12 tétmérkőzésen lépett pályára a Bayern Münchenben. Ezeknek köszönhetően 14-szer ünnepelhetett komoly trófeával. Hatszoros Bundesliga-bajnok, háromszoros Német Kupa győztes, Bajnokok Ligája győztes, klubvilágbajnok, kétszer nyerte el a Német Szuperkupát, egyszer az Európai Szuperkupát. Ezt csinálja utána valaki!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!