Forradalmi változások: megszűnik a csoportkör a Bajnokok Ligájában

PSG, Bayern München, Bajnokok Ligája, döntő
Bayern Munich's German goalkeeper Manuel Neuer (C) and teammates celebrate with the trophy after winning the UEFA Champions League final football match between Paris Saint-Germain and Bayern Munich at the Luz stadium in Lisbon on August 23, 2020. (Photo by Manu Fernandez / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A BBC beszámolója alapján az érintettek mindenben megegyeztek a Bajnokok Ligája új szisztémáját illetően, szerdán pedig már be is jelenthetik a 2024-től érvényes új lebonyolítási rendszert.

Az angolok szerint 2024-től jön az újítás, és szerdán fogadhatják el a végleges verziót. A majdnem két éve tartó egyeztetés alapján megszűnik a ma is ismert csoportkör, és egy tízmeccses első szakasz váltja majd fel.

A jelenlegi 32 csapat helyett 36 jutna be a BL-be, közülük kettő szabadkártyát kapna, azaz a magasabb koefficiense miatt indulhatna, nem pedig a bajnoki helyezése alapján. Erre lehetne jó példa a Liverpool, amely az új rendszer alapján akkor is indulhatna, ha csak hetedik helyen végezne az angol bajnokságban.

2024-től megváltozik a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszere Forrás: AFP/Manu Fernandez

Azt nem tudni, hogy a selejtezős rendszer hogy alakulna át, de sokan attól tartanak, hogy még a mostaninál is zártabb rendszer alakulna ki, még jobban a nagycsapatok lennének a rendszer kedvezményezettjei.

Az új szisztéma alapján az első fázisban minden csapat tíz meccset játszana, különböző erősségű csapatok ellen, és egy egységes tabella alakul majd ki a 36 csapat eredményei alapján. Az első nyolc helyezett automatikusan az egyenes kieséses szakaszba kerül, a 9-24. helyezett csapatok kerülnek majd egy rájátszásos körbe, ami után kialakul majd a másik nyolc továbbjutó kiléte.

Az új rendszer esetleges hibáiról ITT írtunk korábban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!