Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a nyári szünet előtti utolsó meccsén Angliában, Wolverhamptonban lépett pályára az angol válogatott ellen a Nemzetek Ligájában. Marco Rossi csapat pedig tovább folytatta egészen hihetetlen sorozatát és 10 nap elteltével kétszer is legyőzte a tavalyi Eb-döntős Angliát. A budapesti 1-0-s siker után idegenben 4-0-ra nyert a magyar csapat, amely a legendás 6:3 óta először verte Angliában az angol válogatottat és annak is köszönhetően, hogy a németek 5-2-re verték az olaszokat, a magyar válogatott vezeti a Nemzetek Ligájában a halálcsoportot.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Wolverhamptonból.

A negyedik kör előtt a magyar válogatott meglepetésre egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a csoportjában a második helyen állt az olaszok mögött, megelőzve a német és az utolsó angol csapatot.

Gareth Southgate csapata zsinórban második meccsét játszotta Wolverhamptonban, de az olaszok elleni, gólnélküli meccsen nem lehettek nézők a stadionban. A keddi meccsre minden jegy elkelt, ami kicsivel több mint 31 ezer nézőt jelentett a Premier League-ben érdekelt Wolverhampton Wanderers stadionjában.

Rengeteg szurkoló várta a két csapatot a stadion előtt már órákkal a kezdés előtt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ezt a két meccset megelőzően legutóbb még 1956-ban lépett pályára a közép-angliai városban az angolok nemzeti együttese.

Az angol válogatott több helyen is változott az olaszok elleni meccshez képest, Gareth Southgate kísérletező kedvében volt és a

Ramsdale – Walker, Stones, Guéhi, James, - Gallagher, Phillips, Bellingham, Saka – Bowen, Kane összeállításban kezdett.

Aaron Ramsdale és Marc Guéhi is mindössze másodszor volt válogatott, Jarrod Bowen pedig ezen a meccsen debütált a nemzeti csapatban.

Marco Rossi válogatottja a

Dibusz – Lang, Szalai Attila, Orbán – Fiola, Schäfer, Styles, Nagy Zsolt – Szoboszlai, Sallai – Szalai Ádám tizeneggyel lépett pályára.

A németek elleni kezdőhöz képest a kapusposzton változtatott a magyarok kapitánya, valamint Nagy Ádám helyén a németek ellen eltiltását töltő Schäfer András kezdett.

Az első komolyabb helyzet az angolok előtt adódott, amikor Reece James beadása után fejelhetett Jarrod Bowen, de sikerült blokkolnia Nagy Zsoltnak.

Nagy Zsolt helyezkedett jól Forrás: AFP/Paul Ellis

A 9. percben Schäfer András került a földre, ápolni is kellett a középpályást, miután Reece James ráesett, de szerencsére tudta folytatni a játékot.

A 16. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott.

Szoboszlai Dominik végzett el egy szabadrúgást, amit Stones csúsztatott középre, majd Harry Kane luftot rúgott, így éppen Sallai Roland elé került a labda. A Freiburg játékosa a rövid oldalt vette célba, Ramsdale pedig csak beleütni tudott a lövésébe, ami így a kapuban kötött ki.

Sallai Roland a legjobb helyen érkezett Forrás: AFP/Paul Ellis

Az első félidő közepén egyre hangosabban elégedetlenkedtek a hazai szurkolók, elsősorban az angol játékosok tempóját kritizálták.

A 27. percben Szalai Ádám mutatott be remek cselsorozatot, aminek a végén szabadrúgást harcolt ki. A beívelés után Reece James fejelte ki a gólvonalról a labdát. Az ellenakció eljutott a magyar kapu elé is, szögletet harcoltak ki az angolok, ami után John Stones tudott fejelni, de Dibusz védte a középre tartó fejest.

A 36. percben Dibusz mutatott be egy óriási bravúrt, miután az angolok vittek végig egy akciót, de nem angol csatár, hanem Willi Orbán tesztelte a magyar kapust, miután a saját kapunkra fejelt, de a Fradi kapusa a helyén volt.

Fantasztikus első félidőt produkált a magyar válogatott Forrás: AFP/Paul Ellis

Az első félidő után a magyar mellett a német válogatott is vezetett az olaszok ellen (2-0-ra), így virtuálisan három és fél meccs után a halálcsoport élén volt a magyar válogatott.

A félidőben cserélt Gareth Southgate, Jarrod Bowen helyére Raheem Sterlinget küldte be.

A második félidő elejét megnyomták az angolok, Harry Kane előtt adódott egy kisebb lehetőség, de igazán komoly veszélyt nem tudtak kialakítani.

Hamar változtatott Marco Rossi is, aki behozta Gazdag Dánielt és Nagy Ádámot Callum Styles, illetve Szoboszlai Dominik helyére, és Southgate is cserélt, Gallagher helyére jött be Mason Mount.

A folytatásban is remekül kontrollálta a történteket a magyar csapat, Bellingham helyére Phil Fodent küldte be Southgate, majd Rossi is cserélt, a nagyot küzdő Szalai Ádám helyére Ádám Martin érkezett.

A 70. percben jött a magyar katarzis Angliában,

a csereként beállt Ádám Martin csapott le egy labdára, majd remekül passzolt Sallai elé, aki higgadtan lőtte Ramsdale mellett a kapuba a labdát, ezzel bőszítve a hazai drukkereket, akik közül többen el is indultak haza.

Ezt ki hitte volna? Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 77. percben Harry Kane előtt adódott lehetőség, a Tottenham csatára a lécre fejelte a labdát, de talán lesről indult előtte. Ezt követően Rossi ismét cserélt, Sallai Roland helyére jött be Loic Nego.

És még lehetett fokozni a történéseket, a 80. percben a németek ellen is eredményes Nagy Zsolt lőtt gólt, aki Ádám Martin lekészítése után volt eredményes. Az újabb gól után a dühöngő angol szurkolók további része indult haza a stadionból, miközben a magyar közönség búcsúzott tőlük.

A 82. percben tovább süllyedt az angol csapat a szégyen felé, amikor John Stones egy könyökös miatt megkapta a második sárgáját és a BL-döntőt is vezető francia Clément Turpin kiállította. Harry Maguire jött ezt követően Saka helyére, de mindketten heves füttykoncertben részesültek a hazai részről, miközben többen Southgate reggeli, azonnali lemondását követelték.

És itt még mindig nem volt vége, a 90. percben Gazdag Dániel lépett ki és egy pimasz mozdulattal emelt Ramsdale kapujába,

így 4-0-ra vertük az Eb-döntős angol válogatottat saját otthonában, egészen elképesztő.

A magyar csapat a legendás 6:3 óta először verte idegenben az angolokat és négy meccs után vezeti a csoportját a Nemzetek Ligájában, ez szinte maga a csoda.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:
Anglia-Magyarország 0-4 (0-1)
Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
piros lap: Stones (82.)
sárga lap: Stones (37., 82.), Walker (85.)

Anglia: Aaron Ramsdale - Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Reece James - Conor Gallagher (Mason Mount, 56.), Kalvin Phillips, Jude Bellingham (Phil Foden, 68.) - Bukayo Saka (Harry Maguire, 85.), Harry Kane, Jarrod Bowen (Raheem Sterling, a szünetben)

Magyarország: Dibusz Dénes - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Styles Callum (Nagy Ádám, 56.), Schäfer András, Nagy Zsolt - Sallai Roland (Nego Loic, 78.), Szoboszlai Dominik (Gazdag Dániel, 56.) - Szalai Ádám (Ádám Martin, 68.)

Mindent egy helyen az Eb-ről