Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A német hatóságok nem viccelnek, és jó szokásukhoz híven a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt is vasszigorral fogják betartani az ország törvényeit. Ami ezúttal még az öltözködésre is kiterjed majd.

Már megszokhattuk, hogy bárhol rendeznek nagy futballtornát, az angol újságok élen járnak a pánikkeltésben. A dél-afrikai vb előtt attól rettegtek, hogy mindenkit ki- vagy elrabolnak még az előtt, hogy a repülőgépből kiszállva az ország földjére lépne az egyszeri angol drukker. két évvel később a lengyel-ukrán Eb előtt minden sarkon rasszista hordák támadásait látták, újabb ké évvel később Brazíliában a zika vírussal keltettek pánikot, Oroszországban megint a rasszizmustól féltek, Katarban pedig a túlzott alkoholfogyasztástól intették óva Gareth Southgate csapatának drukkereit.

És most, a június 14-én kezdődő németországi Eb előtt is megvan már a mumus, igaz ez legalább egy békésebb fajta, bár ez a pénztárcára támad...

A Daily Star cikke szerint ugyanis a német hatóságok nagyon komolyan fogják venni az országban hatályos hamisítás elleni törvény betűit, és csúnyán ráfaraghat, aki hamisított mezben parádézik a német utcákon. A jogszabály értelmében ugyanis nem csak árusítani, de birtolni is bűncselekménynek számít a hamis holmit. 

A brit bulvár lap szerint ez a durva kihágás akár 4000 ezer fontba(!), azaz mintegy 1,8 millió forintba is kerülhet a felelőtlenül viselkedő drukkernek.

 Ezt azonban tekinthetjük a pánikkeltés részének, aligha büntetnek bárkit ilyen súlyosan azért, mert egy dél-kelet ázsiai országban gyártott mezutánzat van rajta.

angol fociválogatott, foci-Eb, Kyle Walker,
Kyle Walker ingyen volt a mez, amit visel
Fotó: NurPhoto via AFP

Mint a lap írja, az Eb közeledtével az ország minden szegletében megszaporodtak a jellemzően nem feltétlenül eredeti holmikat kínáló üzletek, ahol az angol drukkerek felpakolhatnak az Eb-re készülve. Jelenleg az eredeti angol mez 86 fontba (kb. 39000 forintba) kerül, amit még a szigetországban sem mindenki engedhet meg magának, azaz van piacuk a hamisított termékeknek. A cikk szerint a német hatóságok különösen a tömegközlekedési eszközökön lesznek aktívak, 

de arra nem térnek ki, hogy mit fogják foganatosítani a törvény betűjét, ha bekeverednek pár száz alaposan besörözött angol vagy bármilyen más szurkoló közé.

Kapcsolódó cikkek:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről