Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában a D csoportban izgalmas meccset hozatt Ausztria és Lengyelország összecsapása, amelyen látszott, hogy mindkét csapat tisztában van vele, csak győzelemmel lehet reális esélye továbbjutni. Bár a lengyelek most jobban játszottak, mint a hollandok ellen, Ausztria sokkal veszélyesebb volt, és megérdemelten nyert nagyon magabiztosan.

Az osztrákok és a lengyelek is csalódottan hagyták el a pályát az első fordulóban, hiszen előbbi csapat csak egy öngóllal maradt alul a vb-ezüstérmes franciákkal szemben, míg utóbbi vezetett a hollandok ellen, mégsem tudott pontot szerezni.

A pénteki meccs előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy pályára tud-e lépni a lengyelek szupersztár csatára, Robert Lewandowski. A csapat szereplési (150) és gól (82) rekorderének szereplésére az osztrákok kapitánya, Ralf Rangnick is számított, kollégája, 

Michal Probierz azonban még mindig nem kockáztatta meg a szereplését, így ezúttal is az első meccsen gólt szerző Adam Buksa, valamint a korábbi Milan-csatár, Krzysztof Piatek kezdett elől.

 Az osztrákoknál Gregoritsch helyett a rutinosabb Marko Arnautovic került be a csatár sor csúcsára.

Azt mindkét csapat jól tudta, hogy a másik legyőzésével juthat közelebb a nyolcaddöntőhöz.

Első félidő

Az osztrákok ennek megfelelően kezdték a meccsét, rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, és Sabitzer illetve Arnautovic révén próbáltak elsősorban veszélyt teremteni. A 9. percben pedig meg is lett az erőfeszítésük eredménye: egy bedobás után Mwene szépen szerezte vissza a kifejelt labdát, jól adott be, 

a franciák elleni hibázó Wober helyére bekerült Trauner szépen fejelt az ötösről a jobb felső sarokba.

 Szczesny igyekezett, de nem tudott mit tenni.

Lengyel-osztrák, Wojciech Szczesny, foci-Eb,
Wojciech Szczesny hiába nyújtózkodott Trauner fejese után
Fotó: AFP

Az osztrákok néhány percig még beszorították ellenfelüket, látszott, hogy szeretnének újabb gólt rúgni, viszont a lengyeleknek is volt helyzetük, és, ha Nicola Zalewski egy kicsivel higgadtabb ki is egyenlíthettek volna. A félidő közepétől pedig egyértelműen a lengyelek lettek veszélyesebbek, és a 30. percben egy alapvonalról visszalőtt labdából Piatek a bal alsóba gurított (1-1). 

Lengyel-osztrák, foci-Eb, Piatek, Bednarek
Krzysztof Piateket ünneplik a csapattársak az egyenlítő gólja után
Fotó: AFP

Egy picivel megint élénkebbek lettek az osztrákok, de most már a lengyelek is tudták, hogy van keresnivalójuk a meccsen. A 42. percben Marcel Sabitzer vette célba a lengyel kaput, és nem sokkal lőtt a jobb kapufa mellé, igaz Szczesny rajta volt a labdán, védte volna az ötödik nagy tornáján szereplő kapus.

A ráadás első percében Pentz is megmutatta, hogy van kapusa az osztrák csapatnak, gyönyörűen szedte ki Piotr Zielinski lövését a bal kapufa mellől.

Második félidő

A második félidőt ismét az osztrákok indították aktívabban, de korántsem olyan hatékonyan, mint az első játékrészt. Kicsit lassabbak voltak, a lengyelek pedig ráéreztek, hogy lehet őket megfékezni. Ezen az sem változtat, hogy az 51. percben egy szöglet után Posch fejesét kellett védenie a lengyel kapusnak.

Az 59. percben tovább nőttek a lengyel remények, hiszen Buksa helyett érkezett Robert Lewandowski, akivel együtt Swiderski is érkezett, ő Piateket váltotta. Egyértelmű volt a jelzés: a lengyelek 3 pontot akartak. De az osztrákok is így számoltak, és a 67. percben egy formás akció végén Arnautovic okos átlépése után Christoph Baumgartner lépett be szépten a tizenhatosra a labdával, és 15 méterről ki is lőtte a bal alsó sarkot - 2-1 Ausztria javára.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria, Christoph Baumgartner
Christoph Baumgartner napra pontosan három évvel korábban is betalált az Európa-bajnokságon, akkor az ukránok kapuját vette be
Fotó: AFP

Úgy tűnt, az osztrákok nem követik el az első félidő hibáját, azaz ezúttal támadásban maradtak, és csak Szczesny bravúrján múlt, hogy Wimmer nem döntötte el a meccset a 75. percben. Egy perccel később aztán egy hosszan előrevágott labdát Dawidowicz Sabitzer elé csúsztatott, az osztrák játékos betört a 16-osra, eltolta a labdát Szeczsy mellett, majd elesett a lengyel kapus karjában. A török bíró azonnal tizenegyest ítélt, és a videobíró sem bírálta felül, Arnautovic pedig higgadta rúgta a bal alsó sarokba a labdát (3-1).

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria, Sabitzer, Szczesny
A mérkőzést eldöntő pillanat: Szczesny húzza el Sabitzer lábát
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az osztrákok ezt követően már felszabadultan játszottak, a 85. percben Posch nagyszerű lövését kellett kitolnia a jobb kapufa mellől Szczesnynek, majd Konrad Laimer is kihagyott egy hatalmas ziccert. Ezzel együtt az osztrákok 1994 után újra legyőzték a lengyeleket és nagy lépést tettek a továbbjutás felé.

Az utolsó fordulóban június 26-án kedden, az osztrákok a hollandokkal, míg a lengyelek a franciákkal találkoznak majd.

Eredmény, D csoport, 2. forduló:
Lengyelország - Ausztria 3-1 (1-1)
Berlin, 75 ezer néző, v.: Meler (török)
gól: Trauner 9., Baumgartner 67., Arnautovic 78., ill. Piatek 30.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről