Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar labdarúgó-válogatott fájó vereséget szenvedett a házigazda német csapattól az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel Marco Rossi együttese pont nélkül áll az A csoport utolsó helyén. A találkozó után Nagy Ádám és a csereként pályára lépő Nagy Zsolt tartott sajtótájékoztatót Weiler im Allgäuban, a mieink 200 kilométerre fekvő főhadiszállásán.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A németek elleni találkozó még sokáig beszédtéma lesz, ugyanis a mieink remekül futballoztak és egyenrangú ellenfele voltak a világ egyik legerősebb válogatottjának. Azonban a találkozó játékvezetője, a holland Danny Makkelie a 22. percben megadta a németek szabálytalan gólját, úgy, hogy még csak nem is ellenőrizte a VAR döntését, miután Ilkay Gündogan ellökte Willi Orbánt, és az ezt követő kavarodás után született a házigazda vezető találata.

A mérkőzés után Nagy Ádám – aki a találkozó előtt ünnepelte 29. születésnapját – azt mondta, hogy a meccs után megkérdezte az esetről a holland bírót, ő azonban arrogáns választ adott neki. 

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, Nagy Ádám, NagyÁdám, Nagy Zsolt, NagyZsolt, 2024.06.20.
Nagy Ádám szerint a játékvezető nagyot hibázott
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

A magyar válogatott egyik legrutinosabb játékosát a csütörtöki sajtótájékoztatón is erről kérdezték először. 

„Most még inkább dühösek vagyunk a játékvezetésre, aminek különösebben nem kell hangot adni, mert nem lehet megváltoztatni. Magunkra nem lehetünk, mert más felfogásban mentünk ki és taktikailag összeszedetten tudtuk játszani. 

Visszatért az, ami a csapat gerincét adta eddig. A németek ellen abszolút feküdt a játékunk annak ellenére is, hogy a két csapat között van különbség a kvalitásokat tekintetében. Próbáltuk bebizonyítani, hogy taktikailag összeszedett játékkal lehet borítani a papírformát. Ezért szerencsétlen, hogy a bíró belenyúlt a meccsbe, de egy ilyen kiélezett meccsen nüansznyi dolgok dönthetnek a sikerről”

 – kezdte Nagy Ádám, aki azt is elmondta, hogy a magyar védelem miért állt meg, amikor Ilkay Gündogan szabálytalankodott Willi Orbánnal szemben. 

„Sípszóig tart a meccs, ez már utánpótlásban is tanítják, de 

sokat melóztunk és abból állt a meccs, hogy folyamatosan tolódunk. Aztán amikor jön egy szabad szemmel látható fault, akkor fellélegzünk, hogy miénk a labda és fújhatunk egy kicsit. Annál beszédesebb viszont nincs, hogy ha megnézzük Gündogan reakcióját, aki szintén megállt a szabálytalanság után, de nem fújta le a bíró és gyorsan kapcsolt. 

Ha követtük volna a labda útját, mi értünk volna oda előbb. Ugyanúgy okolhatjuk magunkat is, de egy ilyen top UEFA rendezvényen nem lehetne ilyen hibát véteni, és az sem fér bele, hogy a bíró nem kezeli ugyanúgy a csapatokat a játékosokat. Az egyik játékosnak van hat Bajnokok Ligája-győzelme, nekem egy sem, ezért én nem mehetek oda a bíróhoz, mert arrogánsan válaszolt. De a nemzetközi meccseken most ebbe az irányba megy a játékvezetés. De mi játékosok a gépezet részei vagyunk, mi változtatni nem tudunk, csak el kell fogadnunk a helyzeteket” – folytatta Nagy Ádám.

A 82-szeres válogatott középpályásnak különleges lehetett a szerdai találkozó, ugyanis a németek ellen már a nyolcadik Európa-bajnoki meccsén lépett pályára, így Szalai Ádámot és Kleinheisler Lászlót megelőzve ő lett a nemzeti csapat Eb-rekordere, nem mellesleg már a 10. helyen áll a válogatottsági örökranglistán.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Nagy Ádám sokat melózott a németek ellen
Fotó: AFP/Damien Meyer

„A közelmúlt eredményei miatt nem foglalkoztam ezzel, azzal sem, hogy nekem lett a legtöbb Eb-meccsem a magyarok közül. Nyilván ezek kézzel nem megfogható díjak. 

Persze, büszkévé tesznek, örülök neki. De ez nem vigasztal, mert két meccs után pont nélkül állunk. Bízom benne, hogy a skótokat megverjük, utána pedig sajnálatos módon visszatérhetünk a jó magyar szokáshoz, és elkezdhetünk matekozni. 

Bízom benne, ha ez összejön, kapunk egy kis segítséget fentről is” – mondta az olasz Spezia középpályása, aki a magyar csapat továbbjutási esélyeiről is mondott pár mondatot. 

„Saját magunkkal szemben ez továbbra is elvárás, csak ezzel a nulla ponttal megnehezítettük a helyzetünket, mert számolgatni kellene utána. De még ne rohanjunk előre. 

Készüljünk fel a skótokra, fejben fel kell frissülni és a pozitív dolgokat kell magunkkal vinni. A skót egy fizikálisabb csapat, kevesebbet fociznak, többet túrnak, de ezzel nincs baj, mert mi is tudunk így játszani. 

Fontos lesz, hogy lezárjuk a területeket. Helyzeteink biztosan lesznek, mert azok az előző két meccsen is megvoltak” – mondta Nagy Ádám.

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, Nagy Ádám, NagyÁdám, Nagy Zsolt, NagyZsolt, 2024.06.20.
Nagy Zsolt büszke rá, hogy visszakerült a válogatottba
Fotó: Magyar Nemzet

„Az a lényeg, hogy minden meccsen emelt fővel tudjunk lejönni a pályáról és egymás szemébe tudjunk nézni. Az első meccs után ezt nem mondhattuk el, de a legutóbbi három félidőt elég jól lehoztuk, mindenki mindent megtett, és az utolsó meccsen is ennek kell lennie az elvárásnak” – vette át a szót Nagy Zsolt, aki elárulta, hogy a Svájc elleni vereség után volt egy csapatmegbeszélés, amelyen elhangzott, hogy a játékosoknak változtatniuk kell a hozzáállásukon és vissza kell térniük ahhoz, ami az erősségük. 

Nagy Zsolt 2022 júniusában gólt lőtt a németek elleni 1-1-re végződő Nemzetek Ligája-meccsen, így sokan szívesen látták volna kezdőben a németek ellen. 

„Fent vagyok a közösségi oldalakon, bár nem szoktam a kommenteket olvasni. 

A közeli hozzátartózok is remélték, hogy kezdőben leszek. De a 10 millió ember helyett egy dönt a kezdőcsapatról. Én mindent megteszek, hogy bekerüljek. Nem lehetek csalódott, megteszek mindent, hogy a harmadik meccsre bekerülhessek”

 – folytatta a 31 éves szélső, aki hangsúlyozta, hogy ő már annak is örül, hogy bemutatkozhatott egy Európa-bajnokságon, de az i-re az lenne a pont, ha a magyar csapat továbbjutna. 

„Biztosan az lenne a fejünkben, hogy kihagytunk egy hatalmas lehetőséget, de nem a németek elleni meccs miatt, hanem a svájciak elleni vereség miatt. 

Én úgy gondolom, ha azon a meccsen úgy tudtuk volna védekezni, mint a németek ellen, akkor egy vagy két lövésük lett volna összesen a meccsen. Csalódott lennék, mert nagyon elszúrtuk a svájciak elleni meccset”

 – mondta Nagy Ádám, akit arról kérdeztek, hogy mennyire lenne csalódott, ha kiesne a magyar válogatott. 

Ezt követően Nagy Zsoltot arról kérdezték, hogyan értékeli az utat, amit bejárt a válogatottnál? A Puskás Akadémia játékosa pályára lépett a 2019 novemberében rendezett cardiffi Eb-selejtezőn, a találkozón pedig finom fogalmazva sem játszott élete formájában. 

„Hosszú utat jártam be, de az már csak a múlt. Volt egy nehéz időszakom, amikor mindenki lemondott rólam a walesi meccs után – én nem” – vágott közbe viccesen Nagy Ádám. „Szerettem volna bizonyítani, visszakerülni a válogatottba, de jött egy hét hónapos sérülésem. Akkor megfordult a fejemben, hogy többet nem leszek válogatott, de sosem adom fel” – mondta elérzékenyülve Nagy Zsolt. 

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, Nagy Ádám, NagyÁdám, Nagy Zsolt, NagyZsolt, 2024.06.20.
Nagy Ádám és Nagy Zsolt a magyar válogatott sajtótájékoztatóján
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Nagy Ádám a magyar válogatott egyik legrutinosabb focistája. A 29 éves játékos mindkét Eb-meccs után nyilatkozott a sajtónak, és most is remekül válaszolt a kérdésekre, így adta magát a kérdés, hogy miért ő szerepel a legtöbbet.

„Lehet, Szabó Geri (a válogatott sajtófőnöke – a szerk.) nem szeret annyira, ezért küld mindig az oroszlánok elé. Nem szeretek annyira beszélni, de ez egy jó adottságom, hogy tudok beszélni. A szűk baráti körömben én is nyitott, sokat beszélő személyiség vagyok, de zárkózott ember is vagyok. 

A csapaton belül nem vagyok annyira hangos, pláne, ha olyanok vesznek körül, mint Kerkez Milos. De én az a típus vagyok, hogy ha látok egy hülyét magam körül, inkább átmentem az utca másik oldalára.

 Soha nem akartam megváltoztatni senkit. Nem vagyok hangadó, de kiélezett szituációkban el szoktam mondani a véleményemet” – zárta a sajtótájékoztató Nagy Ádám. 

A magyar válogatott legközelebb június 23-án, vasárnap lép pályára az Európa-bajnokságon a, skót csapattal találkozik az A csoport utolsó fordulójában.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről