Vágólapra másolva!
Hatalmas bravúrt ért el a magyar bajnok Ferencváros, amely 1-0-ra legyőzte a Groupama Arénában a francia élvonalbeli Nice-t a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának harmadik fordulójában. Pascal Jansen csapata ezzel megszerezte első győzelmét a második számú európai kupasorozat főtábláján, ami pedig tovább növeli a Fradi sikerének értékét, hogy teljesen megérdemelten nyert, ráadásul jelenleg továbbjutást érő helyen áll.

Két olyan csapat találkozott egymással csütörtök este a Groupama Arénában, amelynek égetően szüksége volt a három pontra, hiszen a Fradi a belga Anderlecht vendégeként és hazai pályán az angol Tottenhamtől is 2-1-re kapott ki, míg a több mint egy hónapja nyeretlen francia együttes előbb a spanyol Real Sociedaddal játszott 1-1-es döntetlent, majd a Lazio otthonában szenvedett 4-1-es vereséget.

Fradi , Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
A Fradi játékosai megdolgoztatták a Nice kapusát, Marcin Bulkát
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A számok és az esélyek a Fradi ellen szóltak

A Ferencváros edzője, Pascal Jansen már a meccs előtt kijelentette, hogy meg szeretnék mutatni, többre képesek az európai kupaporondon, ugyanakkor előzetesen nem sok minden szólt a magyar bajnok mellett, hiszen a Nice a világ egyik legerősebb bajnokságában lett ötödik az előző szezonban, ráadásul úgy, hogy a legkevesebb gólt kapta, szám szerint 29-et. Ebben komoly szerepe volt a PSG-től igazolt Marcin Bulkának, aki több mutatóban is a francia élvonal egyik legjobb kapusa, a lengyel válogatott kapus pedig ezt a Fradi ellen is bizonyította több nagy védéssel. 

A keretek piaci értékét tekintve is nagy különbség mutatkozott, hiszen míg a Fradi játékoskerete 59,33 eurót ér, addig a nizzai együttesél ez a szám 214,4 millió euró.

Persze, sokszor láttunk már arra példát, hogy egy csapat felborítja a papírformát egy nála jóval esélyesebbnek tartott ellenfél ellen. Már a Tottenham ellen is közel járt a bravúrhoz a Fradi, hiszen abszolút méltó ellenfele volt a Premier League-csapatnak, de akkor hiába kezdeményezett többet, végül nem sikerült pontot szereznie. 

A Fradi játékosai ezúttal viszont nemcsak ellensúlyozták a franciák egyéni képességekben fellelhető fölényét, de gyakorlatilag a taktikában és a játék minden elemében jobbnak bizonyultak.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Marcin Bulka több nagy védéssel tartotta meccsben a Nice-t a Ferencváros ellen
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Mindkét oldalon akadtak meglepetések a kezdőcsapatot illetően, hiszen a Fradinál csak a kispadon kezdett az új sztárigazolás, Matheus Saldanha, aki eddigi hét meccsén nyolcszor volt eredményes, míg a franciáknál több poszton sem a legjobbak játszottak. Ez az első félidőben érződött is, sok hibával játszottak a vendégek, akik a szeptember 20-i Saint-Étienne elleni 8-0-s siker óta képtelenek nyerni. Ezzel szemben a Fradi nagyon lendületesen kezdett, és korán vezetéshez is jutott, ugyanis a 15. percben egy pontrúgást követően Moise Lumpungu öngóljával szerzett vezetést. Ez gyakorlatilag a lehető legjobb forgatókönyv volt a Fradi számára, ugyanis a Nizza hiába birtokolta többet a labdát, szinte csak a jobb oldalról próbálták megbontani a Fradi védelmét a franciák. Ám tegyük hozzá, igazán nem voltak veszélyesek, Dibusznak egy komolyabb védenivalója volt. 

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Dibusznak egy komolyabb védése volt az első félidőben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A gól után viszont a Ferencvárosnak hatalmas területei nyíltak a kontratámadásokra, és akár az első félidőben több góllal vezethetett volna a magyar bajnok, de Varga Barnabás fejesénél és Abu Fani lövésénél is óriási védéssel tartotta meccsben a franciákat Bulka kapus. 

Óriási győzelem egy európai topcsapat ellen

A szünet után még több energiát mozgósított az egyenlítésért a Nice, több kockázatot kellett válnia, és ugyan a labda többet is volt a Fradi térfelén, de hatalmas ziccereket nem tudtak kidolgozni a vendégek. A Ferencváros támadásaiban viszont volt fantázia és veszély is. A hajrára emberhátrányba kerültek a nizzaiak, mivel Rosario utolsó emberként felrúgta a három perccel korábban beállt Saldanhát.

Végül a Ferencváros megtartotta az eredményt és bravúros játékának köszönhetően legyőzte a francia sztárcsapatot, ezzel megszerezve első győzelmét az Európa-liga alapszakaszában. Az, hogy ezt egy öngóllal sikerült elérni, igazából nem oszt és nem szoroz, különösebben pedig valószínűleg senkit nem is érdekel, mert a Fradi jól játszott, alighanem az idei legjobb teljesítményét nyújtotta és teljesen megérdemelten tartotta otthon a három pontot. Amikor kellett, akkor mélyen védekezett a csapat, különösen a második félidőben, amikor a Nice nagyobb erőket mozgósított az egyenlítésért, amikor pedig lehetőség adódott, akkor ziccerekig is eljutott. A meccs képét és a helyzeteket tekintve pedig akár nagyobb arányú győzelem is születhetett volna, különösen ha a vendégeknél nem a szenzációsan védő Bulka állt volna a kapuban.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Pascal Jansen nagyon elégedett volt a Ferencváros játékával
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A meccs előtt elmondtam a játékosaimnak, hogy a kemény munka kifizetődik, és ez az eredményen is megmutatkozott. Voltak jó periódusaink, ugyanakkor többször is megnehezítettük a saját dolgunkat, hiszen több százszázalékos ziccerünk volt. Ettől függetlenül nagyon boldog vagyok, hogy győzni tudtunk, főleg egy ilyen komoly ellenféllel szemben. A Nice azt játszotta, amire számítottunk, voltak gyengeségeik, amiket ki tudtunk használni. 

Hatalmas dicséret illeti a fiúkat, mert tényleg végrehajtottuk azt, amit előzetesen szerettünk volna

– mondta a mérkőzés után a Ferencváros edzője, Pascal Jansen. 

A Ferencváros csapatkapitánya, Dibusz Dénes szerint is megérdemelt volt a Fradi győzelme, de az Origónak elárulta, teljesen csak akkor nyugodott meg, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést.

"Picit hasonló volt a forgatókönyv a válogatottban is, amikor a hollandok ellen a végén emberelőnybe kerültünk, de akkor nem sikerült kihúznunk. Nagyon bíztam benne, hogy most a történelem nem fogja megismételni önmagát, de nagyon nem is volt olyan szituáció, amiből egyenlíteni tudtak volna. Persze, végig nagyon koncentráltnak kellett lennünk, szerencsére 

mindenki odatette magát, beleálltunk a párharcokba, csúsztunk-másztunk, amikor pedig lehetett, akkor próbáltunk focizni. Azt gondolom, hogy voltak szép támadásaink is, és szerintem benne maradt egy-két gól ebben a találkozóban.

Mivel korán meg tudtuk szerezni a vezetést, így azért elég sok olyan időszak volt, amikor picit jobban beszorultunk. Voltak olyan periódusok, amikor mélyebben kellett védekeznünk, de szerencsére mindent ki tudtunk fejelni, vagy bele tudtunk blokkolni, nagyon jól összedolgozott mindenki, és egy nagyon szép győzelmet arattunk" – kezdte értékelését Dibusz.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Ibrahim Cissének nagy szerepe volt a Ferencváros vezető góljában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A győztes gólban fontos szerepe volt Ibrahim Cissének, hiszen a francia védő úgy fejelte vissza a labdát, hogy Lumpunguról éppen a saját kapujába pattant.

"Nagy mérkőzést játszottunk. Fontos gólt szereztünk az első félidőben. Mindig próbálom kihasználni a helyzeteimet, most az első lehetőségem után gól született és ezzel nagyon fontos három pontot szereztünk. Tökéletes eredmény ez számunkra. Az ilyen helyzeteket edzéseken is gyakoroljuk, hogy kell a védőket blokkolni. Emlékeztem erre, és szerencsére sikerült betalálnunk. Sokat dolgoztunk azért, hogy ilyen veszélyes lehetőségeket alakítsunk ki. Nagyon örülök, hogy nyertünk, de nem dőlünk hátra, folytatjuk a munkát. Igyekszünk még több pontot gyűjteni az Európa-ligában és a következő nemzetközi meccsünkön is a győzelem lesz a cél" – fogalmazott a Fradi francia védője, Ibrahim Cissé, akinek különleges volt a csütörtök esti meccs, hiszen a családja és barátai is Franciaországban élnek.

Megérdemelten nyert a Fradi, és továbbjutó helyen áll

A zöld-fehérek bravúros győzelmükkel a továbbjutást érő 23. helyre léptek előre az Európa-liga 36-os tabelláján, s bár még az alapszakasz felén sem vagyunk túl, a három ponttal igencsak jó helyzetbe került a Fradi. Már csak azért is, mert a hátralévő öt ellenfeléből négyet is (Dinamo Kijev, Malmö, PAOK, Az Alkmaar) megelőz jelenleg. Az egyenes kieséses szakaszban egyébként 24 csapat folytathatja majd, a végső sorrend pedig majd január végére alakul ki.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Pablo Rosario kiállítása miatt emberelőnybe került az utolsó percekre a Ferencváros
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

"Nyilván jobb helyzetben vagyunk most, mintha három meccs után nulla ponttal állnánk. Egyértelműen az a cél, hogy sikerüljön a legjobb 24 csapat között végezni és ezáltal továbbjutni az egyenes kieséses szakaszba, de ez nem egyszerű és nem magától értetendő. Viszont ez az utolsó két hazai mérkőzés elég pozitív képet festett, szóval 

örülök, hogy mind a Tottenham, mind a Nice ellen így fel tudtuk venni a kesztyűt és teljesen egyenrangú partnerek voltunk. Szerintem teljesen megérdemelten nyertük.

Van még hátra öt mérkőzés, nyilván sok minden történhet még addig, de a fő célunkat elértük, hogy sikerült megszereznünk az első győzelmünket és innentől kezdve már egy fokkal jobb helyzetből várhatjuk a folytatást" – mondta lapunknak a Fradi csapatkapitány, Dibusz Dénes.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Varga Barnabás kezdett, de eltiltás miatt ki kell hagynia a Ferencváros következő El-meccsét
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A meccs után a francia L'Équipe is arról írt, hogy a Nice számára rémálom volt a Fradi elleni meccs, amely sokszor közelebb állt a 2-0-hoz, mint az 1-1-hez. A vendégek edzője, Franck Haise is elismerte, hogy a Ferencváros jobb volt.

"Nem ilyen mérkőzésre számítottam. Az európai kupaporondon ennél többre van szükség, ezzel a motivációval próbáltam is a szünetben felrázni a játékosokat. 

A Ferencváros sokkal jobb volt nálunk, úgyhogy a győzelme megérdemelt.

Szerintem nagyon messze voltunk attól, amire valójában képesek vagyunk" – dicsérte a magyar bajnokot a francia tréner.

Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Szenzációs játékkal megszerezte első győzelmét a Fradi az El-főtábláján
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Varga elvesztése még sokba kerülhet

Ami a folytatást illeti, a Ferencváros a két hét múlva sorra kerülő negyedik körben a Dinamo Kijev vendége lesz Hamburgban, a még nyeretlen ukránok ellen pedig egy esetleges győzelemmel hatalmas lépést tehetne a továbbjutás felé, ugyanis nagyjából 7-8 ponttal már elérhető lehet a tavaszi folytatás. Márpedig látva a Kijev eddigi teljesítményét – csak a jobb gólkülönbségének köszönhetően áll az utolsó előtti helyen – csalódás lenne, ha a Fradi nem szerezne pontot. Azonban némiképp fájó lehet, hogy azon a meccsen Varga Barnabás biztosan nem léphet pályára, mivel labdaelrúgásért sárga lapot kapott az első félidőben, így a magyar válogatott csatárnak ki kell majd hagynia a következő találkozót.

A Ferencváros hátralévő mérkőzései az El-ben:

  • 11.07. Dinamo Kijev (ukrán) - idegenben
  • 11.28. Malmö (svéd) - otthon
  • 12.12. PAOK (görög) - idegenben
  • 01.23. Eintracht Frankfurt (idegenben)
  • 01.30. Az Alkmaar (holland) - otthon
Ferencvárosi TC - OGC Nice, Fradi, FTC, Ferencváros, Labdarúgó Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló,  Groupama Aréna, Budapest, 2024.10.24.
Dibusz Dénes vezényelte a Fradi győzelmi ünneplését
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Összességében a Fradi ismét erőt mutatott, és mind játékban, mind pedig eredményben az idei kupamérkőzéseket tekintve az év legjobb meccsét játszotta, ráadásul egy topligában szereplő csapat ellen, így nem hagyott kétséget afelől, hogy miért is szerepel sorozatban hatodik alkalommal egy európai kupasorozat főtábláján, ahol immár a továbbjutás is reális cél lehet.

Kapcsolódó cikkek:

Dübörög az EL!
A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az  EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!