Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn megkezdte felkészülését a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokságra. Marco Rossi, a nemzeti csapat szövetségi kapitánya a Telkiben rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, csapatának bárki ellen lehet esélye a közelgő kontinenstornán. Míg Nego Loïc, a csapat szélsője azt emelte ki, hogy a magyar válogatottat egyre jobban elismerik világszerte.

A magyar válogatott remek előjelekkel készülhet a németországi Európa-bajnokságra, hiszen a selejtezőcsoportját veretlenül nyerte meg, nem mellesleg a magyar csapat veretlenül zárta a 2023-as naptári évet is, ezzel Marco Rossi együttese olyan csodát tett, amire 47 éve nem volt példa a magyar labdarúgásban. 

A kapuskérdés

Az olasz szakembernek megvan a csapata, de azért akadtak gondjai a júniusban kezdődő kontinensviadal előtt. 

A szurkolókat leginkább az foglalkoztatja, hogy ki lesz a magyar válogatott első számú kapusa. 

Az a Dibusz Dénes, aki Gulácsi Péter sérülése alatt végigvédte a selejtezősorozatot és hozzájárult a válogatott veretlenségi szériájához? Vagy pedig az a Gulácsi Péter, aki a hosszú sérülését követően tavasszal visszaverekedte magát az RB Leipzig kapujába, vezérletével pedig csapata kivívta a BL-szereplést és veretlen maradt a Bundesligában, amikor a magyar kapus nevével kezdődött az összeállítása. 

Dibusz Dénes és Gulácsi Péter harcol a kezdőbe kerülésért
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gondok a védelemben

Az Eb előtt Rossi számára talán csak a védelemben vannak kérdőjelek, ugyanis az Omonia Nicosiában futballozó Lang Ádám március végén lábközépcsont-repedést szenvedett egy edzésen, míg a Vidit erősítő Fiola Attila május elején egy edzésen rosszul esett rá a jobb vállára, így meg kellett műteni. 

Lang esetében tudható volt, hogy az Eb-re biztosan fel fog épülni, a 34 éves Fiola esetében viszont csak annyit lehet tudni, hogy a sikeres műtétet követően megkezdte a rehabilitációját, és majd eldől, hogy bevethető lesz-e az Eb-n. 

A két sérült védő mellett ott van még Szalai Attila meccshiánya is. A 26 éves tavaly nyáron igazolt a török Fenerbahce csapatától a Bundesligában szereplő Hoffenheim együttesébe, de finoman fogalmazva nem jött be neki a váltás. A 43-szoros magyar válogatott védő a Hoffenheimben mindössze 334 percnyi játéklehetőséget kapott, tavasszal aztán kölcsönben a Sallai Rolandot is foglalkoztató Freiburg csapatához került, ott azonban még ennél is kevesebbet, összesen 101 percet tölthetett a pályán. 

Szalai Attila alapember a magyar válogatott védelmében
Fotó: Polyák Attila - Origo

Szalai Attila 2019 novemberében mutatkozott be a magyar válogatottban egy Uruguay elleni felkészülési mérkőzésen. A nemzeti csapat azóta 46 mérkőzést játszott, Szalai ezek közül mindössze négyet hagyott ki, a maradék 42 meccsen pedig egyaránt 90 percet játszott. Nem túlzás tehát az állítani, hogy Szalai Attila a magyar válogatott kulcsembere, de kérdéses, hogy egy ilyen pocsék szezon után mennyire bízik majd benne Marco Rossi.

Ha kikerül a csapatból, akkor a Hertha BSC 22 éves védője, Dárdai Márton lehet a helyettese, aki márciusban remek játékkal mutatkozott be a magyar válogatottban a törökök elleni felkészülési mérkőzésen. 

Megkezdődött a felkészülés

Marco Rossi szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a válogatott minden tagja egészséges az Európa-bajnokságra való felkészülés kezdetén. 

Nehéz a csoportunk, majdnem annyira erős, mint az előző Eb-n. De nem félünk senkitől, magabiztosan várjuk a tornát.

Bizonyítottuk már, hogy bárki ellen képesek vagyunk nyerni, a legtöbb, amit most tehetünk, hogy a lehető legjobban felkészülünk az Eb-re” – kezdte Rossi, aki svájciak, a németek és a skótok elleni találkozók közül egyiket sem akarta sorsdöntőként kiemelni, de azt hangsúlyozta, hogy mivel a svájciakkal kezdünk, azért most arra a legfontosabb a felkészülés. 

Doorstep sajtótájékoztató, doorstepsajtótájékoztató, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének első sajtóeseménye, Telkisajttáj, Marco Rossi, MarcoRossi, 2024.05.27.
Marco Rossi a Telkiben tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat 15 mérkőzés óta veretlen, így a szurkolóknak rendkívül magas elvárásaik vannak az Európa-bajnokság előtt. 

A szurkolóinknak azért ilyen nagyok az elvárásai, mert az előző szezonban mutatott formánkkal magasra tettük a lécet. Büszkék vagyunk arra, hogy kijutottunk az Eb-re, de nemcsak azért utazunk el Németországba, hogy részt vegyünk a tornán,

hanem azért is, hogy valami nagyszerű élménnyel ajándékozzuk meg magunkat és a magyar drukkereket" – tette hozzá az olasz szakember, aki megjegyezte, hogy a felkészülést majdnem teljes kerettel kezdte a magyar csapat. Egyelőre Ádám Martin, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel és Callum Stytles nem csatlakozott még a gárdához. Lang Ádámmal és Fiola Attilával kapcsolatban az olasz szakember kijelentette, mindketten készen állnak az edzésre és a felkészülésre, utóbbi esetében azonban az ütközéseket még kerülni kell.

A játékosok közül a Le Havre csapatával a francia élvonalban maradt Nego Loïc vett részt a sajtótájékoztatón, aki elmondta, nagyon hiányzott már neki Magyarország, sőt, a családja is vele akart tartani, de erre nem adódott lehetőség, mert a gyermekei még iskolába járnak Franciaországban.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy kijutottunk az Eb-re. 

A magyar válogatott nemcsak Európában, hanem világszerte egyre nagyobb elismertségnek örvend, ezt a mezt viselni pedig fantasztikus érzés,

amit nem igazán tudok leírni szavakkal" - mondta a 33 éves védő.

Doorstep sajtótájékoztató, doorstepsajtótájékoztató, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének első sajtóeseménye, Telkisajttáj, Nego Loic, NegoLoic, 2024.05.27.
Nego Loïc szerint a magyar válogatottat már világszerte elismerik
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott jövő kedden 20.45 órától Dublinban az írek vendége lesz, majd jövő szombaton 18.00-tól Debrecenben fogadja az izraelieket.

Marco Rossi együttese június 15-én kezd Svájc ellen az Európa-bajnokságon, négy nappal később a házigazda németek elleni meccs jön, majd június 23-án Skóciával találkozik az együttes az A csoport utolsó fordulójában.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről