Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A Real Madrid 2-0-ra legyőzte a Borussia Dortmund együttesét a labdarúgó Bajnokok Ligája londoni Wembley Stadionban megrendezett 2024-es fináléjában. Az amúgy is toronymagasan csúcstartó spanyol bajnok a BL-döntő megnyerésével immáron 15-szörös győztese a legrangosabb európai kupasorozatnak, míg a német klub a 2013-as londoni vereség után ismét elvesztette a finálét az angol fővárosban.

A londoni BL-döntőig vezető úton a Real Madrid már kiejtett három német csapatot, a negyedik pedig a fináléban várt rá. A Dortmund összességében harmadszor, 2013 után először jutott be ismét a Bajnokok Ligája döntőjébe – akkor szintén a Wembley-ben lépett pályára, és vesztette el a Bayern München elleni mérkőzést. A spanyol bajnok Realt az egész szezonban csupán a városi rivális Atlético Madrid tudta legyőzni, amelyet éppen a Borussia búcsúztatott el a harcos és fizikális játékstílusával a BL negyeddöntőjében. A két nagy német búcsúzó, Toni Kroos és Marco Reus közül kezdőként csak előbbi kapott lehetőséget az utolsó mérkőzésén: Carlo Ancelotti csapata Courtois – Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy – Valverde, Kroos, Camavinga – Bellingham – Rodrygo, Vinícius Júnior; Edin Terzic együttese pedig Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can, Sabitzer – Adeyemi, Brandt, Sancho – Füllkrug felállásban lépett pályára Lenny Kravitz felvezető show-ja után.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, BL-döntő, Borussia Dortmund, szurkolók, hangulat, berohanás
A játékosok sem akarták elhinni, hogy már az első percben megszakították a Dortmund és a Real Madrid BL-döntőjét
Fotó: Glyn KIRK / AFP

A Dortmund volt veszélyesebb a Real Madrid elleni BL-döntő első félidejében

Már a mérkőzés első percében több szurkoló is berohant a pályára, akiket nagyon nehezen lehetett csak letessékelni a pályáról, így az egyébként is parázs hangulat még jobban fokozódott a Wembley-ben. A folytatást követően hosszú percekig a mezőnyben folyt a játék, némi dortmundi labdabirtoklási fölénnyel, ám egyik kapu sem volt veszélyben. A 14. percben kellett várni a Bajnokok Ligája-döntő első komolyabb helyzetére, Niclas Füllkrug és Julian Brandt összjátéka után utóbbi lőtt jócskán a kapu mellé. Ezt követően a Real próbálta átvenni a kezdeményezést, de a lehetőségek a németek előtt adódtak: a 21. percben 

egy kiugratás után Karim Adeyemi vezette rá a labdát Thibaut Courtois-ra, ám hosszan tolta meg mellette a labdát, így azt lefülelték a védők. 

Két perccel később pedig Füllkrug gurított a kapufára – igaz, lesről tette mindezt. Emre Can kisebb sérülése miatt rövid időre fellélegezhetett a madridi együttes, de 

a folytatásban is gondot okozott a védelemnek a Füllkrug-Adeyemi páros. 

Az első sárga lapot a 35. percben Vinícius Júnior kapta, aki a saját kapujától bő 100 méterre követett el szabálytalanságot: csúnyán és feleslegesen rácsúszott Gregor Kobel kapus lábára, de a szlovén játékvezető, Slavko Vincic megkímélte a brazil csatárt a kiállítástól. Vinícius nem sokkal később esett egy látványosat úgy, hogy gyakoratilag hozzá sem értek, ám megkapta a szabadrúgást, és emiatt reklamálásért Nico Schlotterbeck is besárgult. Majd, a játékrész hajrájában Marcel Sabitzer szintén reklamálásért kapott sárga lapot. Az osztrák középpályás egy átlövéssel is próbálkozott az utolsó percekben, de azt Courtois védte, így végül gól nélkül zárult a BL-döntő első félideje. 

A szünetig a Dortmundnak 8, míg a Real Madridnak csupán 2 próbálkozása volt, így hiába volt többet a labda a spanyoloknál, jóval veszélyesebb volt a Borussia.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, BL-döntő, Borussia Dortmund, Karim Adeyemi, Thibaut Courtois
Az első félidő legnagyobb lehetősége Karim Adeyemi előtt adódott, de nem tudta becsapni Thibaut Courtois-t
Fotó: AFP

A Real Madrid feltámadt a BL-döntő második félidejében

A szünet után nem sokkal, egy perc alatt két olyan lehetősége volt a madridi csapatnak, mint az első félidőben egy sem: Toni Kroos tizenhatos bal sarkától elvégzett szabadrúgását Kobel ütötte ki bravúrral, majd a szöglet után Dani Carvajal fejelt alig fölé. Az 57. percben is a spanyol jobbhátvéd előtt adódott helyzet, de a kapáslövése a svájci kapusnál kötött ki. A Dortmund első próbálkozására a térfélcsere után a 63. percig kellett várni, ekkor egy bal oldali beadás után Füllkrug csukafejesét ütötte ki Courtois. A félidő közepéhez érve Vinícius Júnior veszélyeztetett kétszer is, második alkalommal a beívelése centikkel ment el Jude Bellingham feje és a kapufa mellett is. Az első cserére a 72. percig kellett várni: az utolsó BVB-meccsét játszó 

Marco Reus Karim Adeyemit váltotta. A világ egyik legpechesebb focistája ezúttal sem hozott szerencsét, hiszen szinte rögtön ezután megszerezte a vezetést a Real Madrid: Kroos szögletét a mindössze 173 cm magas Carvajal fejelte a kapuba.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, BL-döntő, Borussia Dortmund, Dani Carvajal, gól
Dani Carvajal fejesével szerzett vezetést a Real Madrid
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Néhány perccel később a meccset is lezárhatta volna a spanyol klub, ám Belingham helyzeténél Schlotterbeck bravúrral mentett, majd Kroos újabb szabadrúgásánál, Camavinga lövésénél és Nacho fejesénél is Kobel tartotta mérkőzésben a Dortmundot. Edin Terzic cserékkel próbált frissíteni a csapatán, de 

a 83. percben végleg eldőlt a találkozó: Ian Maatsen nagy hibája után Vinícius Júniorhoz került a labda, majd ugyan nem találta el igazán jól azt, így is a hálóba tudott lőni

Ancelotti a hajrában lecserélte többek között az exdortmundi Bellinghamet és a visszavonuló Kroost is hatalmas vastaps közepette, a BVB-szurkolók pedig a szépítésnek sem örülhettek igazán, Füllkrug fejesgólja ugyanis lesről született a 88. percben. A Wembley-ben tehát 11 év után ismét szomorkodhatott a Dortmund a BL-döntő végén, míg a Real Madrid az elmúlt 11 BL-kiírásból hatodszor is magasba emelhette a trófeát.

  • A Real Madrid a 18. BEK/BL-döntőjéből ezzel a 15.-et is megnyerte, ráadásul 1981 óta mind a kilenc fináléjában győzni tudott.
  • Carlo Ancelotti az első vezetőedző lett, aki 6 BEK/BL-döntőben szerepelt, és immáron 5 trófeával csúcstartó a menedzserek között.
  • A Real-legenda Paco Gento mellett pedig immáron Toni Kroos, Luka Modric, Dani Carvajal és Nacho Fernández is hatszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot.

2023-2024-es Bajnokok Ligája, döntő:

Borussia Dortmund (német) – Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-0)
gól: Carvajal (74.), Vinícius Jr. (83.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről