Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott június 15-én kezdi meg a szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Az Eb 2024 előtt öt legendás magyar focistát, korábbi válogatott játékost kérdeztünk, hogy mit várnak a kontinenstornától, hogyan látják a magyarok Eb-esélyeit és kiket várnak a július 14-ei fináléba.

A magyar válogatott elsőként jövő szombaton, Svájc ellen lép pályára az Európa-bajnokságon. Szoboszlai Dominikék az Eb 2024 előtt két felkészülési mérkőzést vívtak, ezek közül az elsőt 2-1-re elveszítették Írországban, a másodikon pedig Debrecenben, június 8-án 3-0-ra győzték le Izrael együttesét.

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
A magyar válogatott kezdőcsapata Izrael ellen, a 3-0-ra megnyert Eb 2024 felkészülési mérkőzésen
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A 17. labdarúgó-Európa-bajnokságot június 14. és július 14. között rendezik meg Németországban, és a kontinenstorna (pontosabban még az Izrael elleni meccs) előtt a magyar fociválogatott egykori tagjait kérdeztük, mire számítanak az Eb-meccseken. Marco Rossi a dublini meccs után arról is beszélt, hogy az Eb-siker kulcsa a múltbéli hibák elemzése, és a legtöbb megkérdezett szintén nem tart attól, hogy az írországi Eb-felkészülési meccsen elkövetett hibák aggasztó magyar Eb-szereplést jósolnak, hiszen még van idő kijavítani azokat a magyar válogatott számára – ahogyan azt Debrecenben már meg is mutatta a csapat. Az öt megkérdezett legendától ugyanazokat kérdeztük, a válaszadók pedig Bánki József, Garaba Imre, Hrutka János, Kabát Péter és Kiprich József voltak, azaz összességében 192 válogatottsággal rendelkező legendák mondták el véleményüket az Origo Sportnak.

Milyen eredményt vár az Eb-n a magyar válogatottól?

Bánki József: „Amennyiben a csapat tudja mutatni azt a játékstílust, amelyeket az elmúlt években láttunk tőlük Marco Rossi irányítása alatt, úgy gondolom, hogy – még ha bravúr is kell hozzá, – meglehet a csoportból való továbbjutás.

Garaba Imre: „A legfontosabb az, hogy a játékosok élvezzék ki, hogy ott vannak, mert nem lehet biztosra venni, hogy legközelebb is kijut a csapat, még ha nagyon bízunk is ebben. Ha küzdenek, mindent beleadnak és akarnak, ahogy azt már többször bizonyították, akkor eredménytől függetlenül elégedettek lehetünk, de persze ettől még mindenki, köztük én is azt szeretném, ha minél több győzelmet aratnának.

Hrutka János: „A legutóbbi Európa-bajnokság óta vitathatatlan a fejlődés, védekezésben, támadásépítésben és számos statisztikai mutató által is. Ha ezt a fejlődési ívet sikerül tartani és éles helyzetben is folytatjuk jó szereplésünket, akkor meglepetést is okozhatunk az Eb-n. Ám fontos megjegyezni, hogy habár a közvélemény és a szövetség vezetése is gyakorlatilag elvárásnak tekinti a továbbjutást, ez egyáltalán nem ennyire evidens. Mindhárom csoportellenfelünk rendkívül erős, a játékoskeret minőségét és klubcsapataikat nézve mind a magyar előtt áll. Szerencsére nekünk van egy Marco Rossink és egy hihetetlen csapategységünk."

Kabát Péter: „Legalább akkora élményben bízom, mint amilyet az elmúlt két Európa-bajnokságon okozott a válogatott. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de szerintem van olyan erős a csapat, hogy képes lesz meglepetést okozni. Marco Rossinak is elmondtam egy Újpest-meccsen a véleményemet, miszerint bejut az Eb-elődöntőbe a válogatott!"

Kiprich József: „Továbbjutást várok. Ahhoz, hogy ez biztosan meglegyen, szerintem legalább négy pont kell, azaz egy győzelemre és egy döntetlenre minimum szükség van. Onnan pedig tényleg történhet bármi, az egyenes kiesés szakaszban már nem feltétlenül lehet a papírformára építeni."

Kiprich József,
Kiprich József továbbjutást vár a magyar válogatottól az Európa-bajnokság A csoportjából
Fotó: Mandiner 

Milyen színvonalú Európa-bajnokságra számít?

Bánki József: „Szerintem eleinte tapogatózó játék lesz a csapatok részéről, de ahogyan az lenni szokott, az egyenes kieséses szakaszra az izgalom mellett a színvonal is növekedni fog."

Garaba Imre: „Nehéz megjósolni, hogy melyik csapat mennyire lesz fáradt, vagy kit mennyire sújtanak sérülések egy ilyen hosszú szezon végén. Ám egy Európa-bajnokságnál nagyobb motiváció nem nagyon kell, az ezen való részvétel a legtöbb focista álma, így abban bízom, hogy minden problémától eltekintve odateszik magukat a játékosok és minél több magas színvonalú, közönségszórakoztató mérkőzés lesz."

Hrutka János: „A klubfutballban hozzászokhattunk, hogy rendre látunk magas színvonalú meccseket, amelyeken szinte mindig a támadófoci vezet eredményre. A válogatottnál ez jellemzően nem így van, ez részben a játékosok kisebb összeszokási ideje miatt kiszámíthatatlanabb, és inkább a biztonság és a stabilitás eredményez sikereket. Az Eb-n jó meccsekre számítok, és bízom abban, hogy ezúttal egy válogatott tornán is a támadófoci dominál majd."

Kabát Péter: „Abszolút magas színvonalat, tele jó mérkőzésekkel. Legalábbis ebben reménykedem."

Kabát Péter
Kabát Péter magas színvonalú Európa-bajnokságot, és elődöntős magyar szereplést vár
Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiprich József: „Tapogatózó játékot várok, de a végére belelendülnek majd a csapatok, és bízom egy magas színvonalú Európa-bajnokságban."

Kik lehetnek ott az Európa-bajnoki döntőben, ki nyerheti meg a tornát?

Bánki József: „Azt tippelem, hogy a német, a francia és az angol válogatott közül játssza kettő a finálét, az ágrajztól is függően."

Garaba Imre: „Én annak szurkolok, hogy ha a magyar válogatott nem jut el a döntőig, akkor Anglia és Hollandia közül kerüljön ki a végső győztes. Rajtuk kívül viszont mindenképp oda kell figyelni a németekre, akik hazai pályán mindig kiszámíthatatlanul veszélyesek tudnak lenni."

Hrutka János: „Valószínűleg szinte mindenki az angol-francia-spanyol-olasz-német ötösből várja a végső győztest, pedig ez rengeteg dologtól függ. Például, hogy mennyire befolyásolnak majd egy-egy válogatottat a sérülések, a fáradt játékosok, az esetleges eltiltások, vagy hogy milyen ágra kerülnek az egyenes kieséses szakaszban."

Hrutka János
Hrutka János a támadófutball sikerében reménykedik az Európa-bajnokságon
Fotó: Magyar Footgolf Szövetség

Kabát Péter: „A magyarok mellett az angoloknak szurkolok, akik ugyan az elmúlt évtizedekben mindig lemaradtak a trófeákról, de most a fiatal, erős keretükkel talán célba érhetnek. Mellettük a franciák és a belgák kerete is bombaerős, de a spanyolokat és a németeket sem írnám le."

Kiprich József: „Annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy gyakorlatilag bárki odaérhet. A csapatok nagyjából fele abszolút esélyes arra, hogy döntőbe jusson a tornán."

Ki lehet az Eb meglepetéscsapata pozitív és negatív értelemben?

Bánki József: „A húsz évvel ezelőtti görög csodához hasonlót nem várok, szerintem túl nagy szenzáció egyik irányban sem történik majd. A horvát válogatottat is a legjobbak közé várom, de az elmúlt két világbajnokság alapján talán ez már nem is lenne meglepetés."

Garaba Imre: „Az európai futball már eljutott olyan szintre, hogy kis túlzással a kijutott válogatottak bármelyike odaérhet a végén, és búcsúzhat is hamar. Konkrét csapatot így nem is tudok mondani, akinek valóban nagy szenzáció lenne a sikeres szereplése: ahogy a dánok (1992-ben) és a görögök (2004-ben) tették, úgy most is szinte bárki nyerhet."

Garaba Imre
Garaba Imre szerint annyira kiegyensúlyozott az európai élmezőny, hogy szinte bármelyik válogatott megszerezheti az Eb-trófeát
Fotó: honvedfc.hu

Hrutka János: „Nehéz megmondani, minden tornán van egy felülteljesítő »kiscsapat«. Miért ne lehetne pont a magyar válogatott az? Ahogy már említettem, a kimagasló támadófutball egy-egy világversenyen nem feltétlenül vezet eredményre, és ez befolyásolhatja a sorrendet: a katari világbajnokságon például hiába volt a németeké az egyik legjobb mutató e tekintetben, már a csoportban kiestek. Az igazi meglepetés az lenne, ha egy támadófutballt játszó, domináns csapat nyerné az Eb-t."

Kabát Péter: „Rajtunk kívül talán az épp velünk egy csoportban lévő svájciakat érzem nagyon erősnek a nem feltétlenül az esélyesek közé sorolt válogatottak közül. Nem biztos, hogy végül e kettő közül valamelyik ér oda az utolsó heti küzdelmekre, de szerintem legalább egy meglepetéscsapata lesz az Eb-nek, aki még a végén is versenyben lesz."

Kiprich József: „Országot nem szeretnék mondani, de hogy lesz vagy lesznek, az biztos. Mindig is voltak, és mindig is lesznek."

Ön mennyire és honnan követi majd az Eb 2024 mérkőzéseit?

Bánki József: „Otthonról, televízión keresztül igyekszem majd minél több meccset megnézni."

Bánki József, a Fradi legendás játékosa, FTC – PAFC, Ferencvárosi TC, Puskás Akadémia FC, Puskás Akadémia, Fradi, foci, Groupama Aréna, 2023.08.13.
Bánki József az otthonában szurkol majd a magyar válogatottnak, akitől továbbjutást remél
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Garaba Imre: „Annyit tudok biztosan, hogy képernyőn keresztül figyelem majd az eseményeket, de hogy honnan, az egyelőre kérdéses. Ahogy az időm engedi, szeretnék minél több mérkőzést megnézni."

Hrutka János: „Amikor módomban áll, itthonról, tévén keresztül fogom nézni a mérkőzéseket, ám különböző felkérések miatt sokszor kitelepüléseken leszek jelen, és onnan követem majd az eseményeket."

Kabát Péter: „Egyelőre képlékeny, hogy hogyan alakul a pontos programom, mert az Eb elején egy forgatáson is részt veszek. Megpróbálok majd minden mérkőzést megnézni a televízióban, és a Magyarország–Skócia mérkőzésre tudtam is jegyet szerezni, úgyhogy ha minden jól megy, azt élőben, a stuttgarti stadionból nézhetem majd."

Kiprich József: „A televízióban figyelem majd a találkozókat, a magyar válogatott meccseit mindenképpen, de a többit is igyekszem."

Eb-menetrend – a magyar válogatott meccsei a csoportkörben:

  • június 15. 15:00 (Köln): MAGYARORSZÁG–Svájc
  • június 19. 18:00 (Stuttgart): MAGYARORSZÁG–Németország
  • június 23. 21:00 (Stuttgart): MAGYARORSZÁG–Skócia

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről