Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának harmadik fordulójában Hollandia 3-2-re kikapott Ausztria ellen. Az első félidőben egy öngóllal szereztek vezetést az osztrákok, majd a második félidőben őrült rohanás kezdődött, négy gól is esett, végül egygólos osztrák siker született. Ezzel a győzelemmel Auszria ráadásul csoportelső lett, mivel a franciák 1-1-es döntetlent játszottak a kieső lengyelekkel.

Az utolsó kör előtt a hollandok és a franciák négy-négy, míg az osztrákok három ponttal álltak, miközben a pont nélküli lengyelek már a biztos kiesés tudatában készülhettek az utolsó fordulóra.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group D Netherlands v Austria
Így melegítettek a hollandok az osztrákok elleni meccs előtt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A holland és az osztrák válogatott eddig húsz alkalommal mérkőzött egymással. Az örökmérleg a hollandoknak kedvez, akik tíz győzelem és négy döntetlen mellett hatszor kaptak ki keddi riválisuktól.

A holland-osztrák meccs magyar szempontból akkor lehetett érdekes, ha a sógorok minimum öt góllal kikapnak, akkor ugyanis nekik mínusz négyes lett volna a gólkülönbségük - a mieinknek mínusz hármas -, de erre azért előzetesen nem sok esély volt.

Ilyen előzmények után a hollandok három helyen változtattak a franciák elleni mérkőzés óta, míg az osztrákoknál négy csere is volt az előző mérkőzéshez képest. Hollandia a Verbruggen - Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké - Reijnders, Schouten, Veerman - Malen, Depay, Gakpo csapattal kezdett, míg a Ralf Rangnick a Pentz - Posch, Wöber, Lienhart, Prass - Seiwald, Grillitsch - Wimmer, Sabitzer, Schmid - Arnautovic tizenegyet küldte a pályára.

Újabb öngól az Eb-n

Az osztrákok jól kezdték a meccset, az első percekben több ígéretes támadásuk is volt. 

A nyomásnak a 6. percben meg is lett az eredménye, Prass bal oldali beadása után Donyell Malen ért bele szerencsétlenül a labdába, ami így a jobb alsóban kötött ki (0-1). 

Az Eb-n ez már a hetedik öngól volt, egészen hihetetlen termés. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group D Netherlands v Austria
Verbruggen tehetetlen volt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A 14. percben egyenlíthettek volna a hollandok, de bal oldali beadás után hiába lőhetett 11 méterről Reijnders, eltörte a labdát. A kapott gól után átvették a játék irányítását a hollandok, de igazán nagy lehetőséget nem tudtak kialakítani, az osztrákok kiválóan védekeztek és a kontráik is veszélyesek voltak. Az osztrák szurkolók nagyon élvezték a meccset, húsz perc után lekezdtek "ollézni". 

A 23. percben óriási holland lehetőség maradt ki, Malen javíthatta volna a hibáját, de senkitől sem zavartatva a bal kapufa mellé lőtt. Fél óra jták után az osztrákok is veszélyeztettek, előbb Sabitzer lövését blokkolták, majd Grillitsch lövését védte a holland kapus. A 33. percben Wimmer taposta meg az ellenfelét, de megúszta sárga lappal, majd nem sokkal később Ronald Koeman cserére szánta el magát, Xavi Simmons állt be Veerman helyére. 

A 38. percben Sabitzer lövését védte Verburggen, majd Aranutovic rontott el egy hatalmas ziccert. A hollandok a félidő hajrájában sebességet váltottak, de az osztrákok kiváló játékkal tartották az egygólos előnyüket, így a szünetre 1-0-s osztrák vezetéssel mentek a csapatok. 

Őrült rohanás a második félidőben

A második játékrész eleján nagyon gyorsan egyenlített Hollandia, 

a 47. percben Xavi Simons szolgálta ki Cody Gakpót, aki 11 méterről tekert a bal sarokba (1-1). 

A hollandok a gól után is maradtak támadásban, az osztrákok inkább csak a védekezésre koncentráltak. Ennek ellenére szinte a semmiból újra megszerezték a vezetést az osztrákok: 

az 59. percben egy alapvonalról beadott labdát Romano Schmid fejelt kapura hét méterről, De Vrij még menteni akart a gólvonalon, de csak beljebb tudta segíteni a labdát (1-2). 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group D Netherlands v Austria
Az osztrákok jól játszottak 
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Mindkét szövetségi kapitány cserékkel próbált frissíteni, de ez inkább megtörte a játékot, ami az osztrákoknak kedvezett. A 78. percben Memphis Depay lőtt 10 méterről szép gólt, amit sokáig vizsgált a videobíró lehetséges kezezés miatt, de végül szabályos volt a találat (2-2). 

Ám nem sokáig örülhettek a hollandok, 

Marcel Sabitzer ugyanis a 80. percben közelről lőtt nagy gólt a léc alá (2-3). 

Pillanatokkal később jött az újabb osztrák-gól, apró szépséghiba, hogy les volt, így maradt a 3-2-es állás. A 86. percben kis híján egyenlítettek a hollandok, de már fortuna is az osztrákokkal volt. A hosszabbításban az osztrákok már játszottak az idővel, a hollandok mindent megtettek az egyenlítésért, de sikertelenül. 

Az osztrákok a sikerükkel csoportelsők lettek, mivel a franciák nagy meglepetésre 1-1-es döntetlent játszottak a kieső lengyelekkel, míg a hollandok a csoport harmadik helyén jutott tovább csak négy ponttal. 

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Hollandia-Ausztria 2-3 (0-1)
Berlin, 71 ezer néző, v.: I. Kruzliak (szlovák)
gól: Gakpo (47.), Depay (78.), ill., Malen (6., - öngól), Schmid (59.), Sabitzer (80.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről