Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Az osztrák labdarúgó-szövetség (ÖFB) kénytelen új dalt találni a válogatott góljainak ünnepléséhez, miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) betiltotta az Európa-bajnokságon Gigi D'Agostino L'amour toujours című slágerét, ami mára a szélsőjobboldaliak egyfajta himnusza lett.

A világhírű dal korábban mindig felcsendült az osztrák válogatott góljai után, de a jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságon biztosan nem fog. Ennek oka, hogy Németországban és Ausztriában több alkalommal is rasszista rigmusokat skandáltak a szám dallamára, ezért az UEFA úgy döntött, hogy betiltja a felhasználását a torna alatt  – számolt be róla a Reuters. Az osztrák szövetség közleményben jelezte, hogy maximálisan a kirekesztés ellen van, így nem játsszák többet a L’Amour Toujours-t a válogatott mérkőzésein. 

osztrák fociválogatott, ausztria
Az osztrákok nem ünnepelhetik a góljaikat az Eb-n Gigi D’Agostino slágerére
Fotó: AFP

"Az ÖFB egyértelműen kiáll a tolerancia, a sokszínűség és az integráció mellett, és elkötelezett a tiszteletteljes együttélés iránt a társadalom minden területén" - áll a Kronen Zeitung osztrák lap által idézett közleményében.

Az olasz lemezlovas, Gigi D'Agostino egyik leghíresebb slágere 1999-ben jelent meg az azonos című lemezén. Az örök szerelemről szóló dalnak a YouTube-ra 14 évvel ezelőtt feltöltött klipjét már több mint 487 millió alkalommal tekintették meg. Az utóbbi időben azonban nagy botrányt kavart, hogy az internetre felkerültek olyan videók, amelyeken tömegek énekelték a dal rasszista rigmusokkal tarkított átdolgozott verzióját. Emiatt már az Oktoberfest szervezői is jelezték, hogy nem engedélyezik a L’amour toujours című dal lejátszását, a rendőrség pedig gyűlöletkeltés gyanújával több német tartományban is büntetőeljárást indított. 

Az osztrák fociválogatott június 17-én kezdi meg szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Ralf Ragnick csapata sorrendben a franciákkal, a lengyelekkel és a hollandokkal találkoznak a csoportkörben.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről