Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Vasárnap délután lejátszották az osztályozók visszavágóit a labdarúgó NB III bajnokai. A párharc két győztese a Szentlőrinc és a Tatabánya lettek, akik mellett minden bizonnyal a Békéscsaba is szerepelhet majd az NB II következő szezonjában.

Az odavágókon az Északnyugati csoport bajnoka, a Tatabánya hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a szintén szebb napokat is megélt Békéscsaba, azaz a Délkeleti csoport győztese ellen; míg az Északkeleti csoportot megnyerő Putnok odahaza 1-1-re végzett az NB III Délnyugati csoportjában diadalmaskodó Szentlőrinc ellen. Az osztályozók tétje az NB II-be való feljutás volt, amely a párharcok győztese mellett az egyik vesztesnek is összejöhetett, hiszen a két párharcvesztes közül a saját csoportjában több pontot szerző együttes (mint később kiderült, a Békéscsaba) szinte bizonyosan megkapja a lehetőséget, hogy a másodosztályból kizárt Szombathelyi Haladás helyén induljon.

Tatabánya, Békéscsaba, osztályozó, NB II, NB III
A Tatabánya és a Békéscsaba egymás ellen harcolt az NB II-be jutásért
Fotó: Facebook/Opus Tigáz Tatabánya

A Békéscsaba ebből a szempontból kényelmes helyzetben volt (hiszen ő biztosan nem lehetett a rosszabbik párharcvesztes szerepében), míg a Putnok kizárólag a párharca megnyerésével kerülhetett fel az NB II-be – a másik két együttesnek viszont a veresége esetén a másik osztályozót is figyelnie kellett.

Így alakultak az NB III-as osztályozók visszavágói

Békéscsabán, a Kórház utcai Stadionban a vendégszektor teljesen megtelt, és a hazai szurkolók is szép számban jelentek meg a Tatabánya ellen. Az első félidő annak ellenére nem hozott gólt, hogy mindkét csapat előtt több ziccer adódott, a kapusok azonban 4-4 alkalommal mutattak be védést a szünetig. A második 45 perc ezzel szemben egy gyors gólváltással kezdődött. Egy élesen középre lőtt labdába Buna Gábor ért bele szerencsétlenül, így az ő öngóljával a Békéscsaba vezetett, de az 51. percben egy bal oldali beadás után a tatabányai Letenyei Zalán máris kiegyenlített. A két csapat továbbra is egyenlő erőket mutatott, mindkét együttes dolgozott ki helyzeteket, de a 81. percig újabb gól nem született: ekkor 

Kiprich Dávid kiugratásából Árvai Dániel szerzett vezetést a Tatabányának, és végül a hajrábeli hazai nyomás ellenére ez győzelmet és (tíz év után) NB II-es feljutást eredményezett Gyürki Gergely csapatának.

A békéscsabai Albert István a meccs végén még elveszítette a fejét, amikor hatalmasat lökött ellenfelén a vendégek lassú cseréje miatt, így a hazaiak emberhátrányban fejezték be az összecsapást.

A másik, szentlőrinci találkozón a Putnok került hamar bajba, mert egy gólhelyzetben elkövetett szabálytalanságért a 13. percben kiállították a vendégek kapusát. A folytatásban így a Szentlőrinc előtt adódott több gólszerzési lehetőség, az első félidő végén mégis a Putnok szerezhetett volna vezetést, ám Boros Gábor kihagyta a maga büntetőjét. A szünet után aztán ez megbosszulta magát, az 51. percben ugyanis Tamás László fejesével a Szentlőrinc jutott előnyhöz. A hazaiaknak több óriási helyzete is volt a hátralévő időben, de a vendégektől Boros is eltalálta egy ízben a kapufát – újabb gól viszont csak a 88. percben született, a hazai Helesh Yaroslav büntetőjénél, így a 2-0-s siker után a szentlőrinciek örülhettek.

Ezzel eldőlt, hogy 

a Tatabánya és a Szentlőrinc jut fel a következő idénytől 16 csapatossá alakuló másodosztályba, mellettük azonban minden bizonnyal a Békéscsaba is a Merkantil Bank Ligában szerepelhet ősszel.

NB III, osztályozó (az NB II-be való feljutásért), visszavágók:

Szentlőrinc SE–Putnok FC 2-0 (0-0)
a párharc nyertese: a Szentlőrinc, 3-1-es összesítéssel

Békéscsaba 1912 Előre–Opus Tigáz Tatabánya 1-2 (0-0)
a párharc nyertese: a Tatabánya, 4-3-as összesítéssel

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről