Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában a B csoport két sztárcsapata csapott össze, de a spanyol és a horvát gárda nem igazán volt egy súlycsoportban. A sokkal gyorsabban és kreatívabban játszó ibériai csapat az első félidőben eldöntötte a meccset az öregecske horvátok ellen.

A németország labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjában is megkezdődtek a küzdelmek, mégpedig rögtön egy rangadóval. Mondjuk ez a spanyol, horvát, olasz, albán csoportban minden fordulóban elmondható lesz, mert mindhárom játéknapra jut egy-egy rangadó. 

Ezúttal a háromszoros Európa-bajnok (1964, 2008, 2012) spanyolok és az előző két világbajnokságon ezüst-, illetve bronzérmes (2018, 2022) horvátok feszültek egymásnak a berlini Olimpiastadionban. A két csapat a 2021-es Eb-n is találkozott egymással, akkor a nyolcaddöntőben a torna legjobb meccsén hosszabbítás után 5-3-ra nyertek a spanyolok.

A rutin a fiatalság ellen

A spanyol csapatban hemzsegtek a fiatalok, olyannyira, hogy Lamine Yamal személyében az Eb-k történetének legfitalabb játékosa lépett pályára. De az egyaránt 21 éves Pedri és Nico Williams is ott volt a pályán. 

Eközben a horvát középpályán a 30 éves Mateo Kovacic volt a legfitalabb, mellette Marcelo Brozovic és Luka Modric volt még a trió tagja.

Természetesen mindkét válogatott úgy számol, hogy Albániát elkapja, a másik két meccsből meg próbál minél több pontot szerezni. Európa egyik legnagyobb stadionjában a lelátókon óriási volt a horvátok fölénye, a spanyol szurkolók szinte elvesztek a kockás tengerben. A látvány szép volt, az már kevésbé, hogy a horvát tábor egy nem kis része kifütyülte a spanyol himnuszt.

Első félidő

Nem mondhatjuk, hogy öldöklő iramban indult a mérkőzés, de a 10. perctől azért kezdtek felpörögni a csapatok, és egyre többször jutottak el az ellenfél 16-osának környékére, és némi meglepetésre inkább a horvátok játszottak nagyon enyhe mezőnyfölényben. Nagy helyzetig ugyanakkor az első 20 percben egyik csapat sem jutott el. A 22. percben Unai Simonnak már játékba kellett avatkoznia, amikor 

Budimir kapott remek kiugratást, csak nagyon egy kicsit volt hosszú a labda, amire jó ütemben mozdult ki az Athletic Bilbao kapusa.

A 29. percben aztán elég volt egyetlen jó kiugratás, Alváro Morata pedig tökéletesen fejezte be az akciót, a Fabian Ruiztól kapott labdát higgadtan gurította el Dominik Livakovic mellett. A spanyol csatár a harmadik Eb-jén volt eredményes.

foci-Eb, spanyol fociválogatott, horvát fociválogatott, Alvaro Morata
Alváro Morata a harmadik Eb-jén lőtt gólt a horvátok ellen
Fotó: AFP

A horvátok gyorsan válaszoltak egy Kovacic-lövéssel, a bátorságukért pedig egy újabb kapott góllal fizettek, a 32. percben a gólpasszos Fibián Ruiz addig cselezgetett a horvát tizenhatoson belül, amíg lövőhelyzetbe nem került, és ő sem hibázott.

A 41. percben Josko Gvardiol kapáslövését kellett kitolnia Unai Simonnak, és kitalálhatják, hogy mi jött: egy jobboldali beadás után Dani Carvajal is betalált a félidő zárásaként, azaz 3-0-s spanyol vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

Második félidő

Az 50. percig kellett rá várni, hogy az ötödik Eb-jén szereplő Luka Modric mutasson valamit a tudásából, akkor külsővel adott varázslatos passzt Gvardiolnak, de a Manchester City védője nem tudott élni a lehetőséggel. És majdnem megint jött a válasz, de Livakovic óriási bravúrral védte Yamine Lamal lövését.

Euro 2024, Spanyolroszág, Franciaország, Lamine Yamal
Lamine Yamal egy hónap múlva lesz 17 éves, de egyáltalán nem tűnt lámpalázasnak
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A horvátok tehát próbálkoztak, labdabirtoklásban és kapuralövésben is jobbak voltak, mint a spanyolok, csak éppen utóbbi csapatnak szinte minden támadásában benne volt a gól, míg előbbiről ez nem mondható el. A 66. percben Zlatko Dalic kettős cserével próbált életet lehelni csapatába, Modric és Kovacic helyett Pasalic és Susic. 

A 78. percben azonban mégis felcsillant a remény a horvátok előtt: Rodri borította fel Bruno Petkovicot, a játékvezető pedig 11-est ítélt, amit a sértett lőhetett. 

Unai Simon azonban megfogta a tizenegyest, de Perisic visszatette középre a labdát, amit már belőtt Petkovic.

 Csakhogy itt lépett közbe a videobíró, ugyanis kiszúrták, hogy éppen Perisic a rúgás pillanata előtt belépett a tizenhatoson belülre. Centiken múlt, de így történt...

A spanyolok ezzel nagy lépést tettek a továbbjutás felé, míg a horvátok alaposan megnehezítették a saját dolgukat.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport:
Sapnyolország - Hovátország 3-0 (3-0)
Berlin, 80 ezer néző, v.: M. Oliver (angol)
gól: Morata 29., F. Ruiz 32., Carvajal 45+2.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről