Vágólapra másolva!
Jó meccset hozott a portugál-francia negyeddöntő, csak éppen a gólok hiányoztak a németországi foci-Eb második pénteki negyeddöntő csúcsrangadójáról a francia-portugál összecsapásról. A két csapat ugyan képes volt nagy helyzeteket kidolgozni, de ezek közül egyet sem tudtak belőni. Az elődöntőbe jutásról így végül 11-esek döntöttek, amit a franciák rúgtak jobban.

Ez lesz a meccsek meccse, hiszen két ilyen kerettel egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne lássunk csodafocit - mondta a szurkolók zöme a németországi foci-Eb második negyeddöntője előtt. Nehéz ebbe belekötni egy francia-portugál meccs előtt, bár az óvatosságra intett, hogy a franciák még nem lőttek gólt akcióból, vagy öngóllal nyertek, vagy egy büntetővel.

A portugálok a törököket ugyan jól elverték (3-0), de grúzoktól kikaptak, a szlovéneket pedig csak büntetőkkel verték a nyolcaddöntőben, azaz ők sem játszottak eddig csúcsfocit.

Roberto Martínez a szlovének elleni kezdő tizenegyet küldte pályára, ahogy Didier Deschamps sem húzott váratlant, ő is egy elképesztően erős csapatot küldött harcba - gyengét, mondjuk, nem is tudna.

Első félidő

Lassan lendültek játékba a csapatok, mígnem a szlovének elleni meccs hősének, Diogo Costának nem kellett kétszer is védenie. Ez a portugálokat is lelkesebb játékra ösztökélte, ami egyértelműen jót tett a mérkőzésnek. 

A két remek csapat azonban alapvetően sajnálatos módon kioltotta egymást, hiszen mindkettő joggal tartott a másiktól.

 A portugálok baloldalán Raphael Leao tudott gondot okozni a francia védelemnek, egy alkalommal gyönyörűen osztott ki sarokkal egy csodaszép kötényt Camavingának, míg a túloldalon Kylian Mbappé volt elemében, hol beadással, hol lövéssel jelezte, hogy ő igazából szeretne valamit ettől a meccstől.

Európa-bajnokság, francia válogatott, portugál válogatott, Rafael Leao, Jules Kounde
Rafael Leao mutatta a meccs legszebb jelenetét
Fotó: AFP

Ennek ellenére igazából nem volt nézhetetlen a meccs, csak éppen az a látványos támadójátékot hiányolhattuk teljes joggal.

Második félidő

A játékrész elején Diogo Costa védte Mbappé erős lövését, majd a szívükhöz kaptak a francia drukkerek: az 54. percben Bernardo Silva fejelte közvetlen közelről a francia sztár arcába a labdát, akin hiába volt a védőmaszk az orrtörése miatt, a földön maradt, és eltelt vagy két perc miután folytatni tudta a játékot.

Kylian Mbappé
Minden francia drukkerre a frászt hozta Mbappé, amikor a földön maradt
Fotó: AFP

A 60. percben a portugálok előtt adódott gólszerzési lehetőség, de Joao Cancelo álompassza után Maignan óriási bravúrral védte Bruno Fernandes lapos lövését, majd a kipattanót Cancelo a kapu fölé-mellé tekerte. 

A portugálok rákaptak a támadások ízére, két perccel később Leao középre adott labdáját Vitinha szúrta kapura, de Maignan megint óriásit védett, sőt még Ronaldo sarkazása is elakadt benne.

A 66. percben Kolo Muani kapott remek labdát, a 15 méterről eleresztett lövésébe az utolsó pillanatban lépett bele Ruben Días, így elkerülte a labda a kaput. Diogo Costa ezúttal már verver volt.

A 70. percben a Griezmann helyére beállt Dembélé kavarta meg a portugál védelem baloldalát, megjátszotta Camavingát, aki azonban az ötös sarkáról elrúgta a labdát a keresztben a kapu előtt. Centiken múlt a gól, de még mindig  0-0 volt az eredmény. Ahogy a 74. percben is, amikor Dembélé tekert kapura 17 méterről, és a labda súrolta a felső léc és a jobb kapufa találkozását.

Bruno Fernandes, Ousmane Dembélé,
Ousmane Dembélés (11) kiváló csere volt
Fotó: AFP

Az utolsó tíz percben egy kis pihenő után megint felpörgött meccs, N'Golo Kante kétszer is kapura lőtt, de volt blokkolt portugál és francia lövés is. Utóbbi csapat a ráadás utolsó másodperceiben egy kontra végén eldönthette volna a meccset, de Mbappé egy jó lövés helyett csak feladta a labdát Costának. Itt is jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás

A ráadás harmadik percében Cancelo adot középre, de kicsit Ronaldo mögé ment a labda, aki így is kapura lőtt, de nem tudta eltalálni a kaput. A 102. percben Leao lövését blokkolta commbal Upamecano, ha nem lép közbe a francia védő, biztos, hogy megszerezte volna a vezetést portugália.

A két félidő között szokatlanul hosszú szünet volt, amely során az orrát jeges tömlővel hűtő 

Kylian Mbappét Bradley Barcola, míg Rafael Leaót Joao Felix váltotta. A 108. percben pont ő fejelt egy kontra végén az oldalhálóba.

 A franciák Barcola révén, míg a portugálok egy szöglet formájában jutottak el helyzetig, de láthatóan már mindkét csapat és mindkét kispad a büntetőkre készült. De a 120. percben Nuno Mendes eldönthette volna a meccset, a portugál játékos azonban Maignan ölébe lőtte a labdát a 16-osról.

Tizenegyesek

Dembélé volt az első lövő, simán belőtte. A portugáloktól Ronaldo volt az első, és, ahogy Szlovénia ellen, úgy most is belőtte a jobb alsóba. Fofana is belőtte, ahogy Bernardo Silva is. A harmadik kört Koundé kezdte, és ő sem hibázott, szemben Joao Félix-szel, aki a jobb kapufára lőtte a tizenegyest. Barcola nagyon magabiztosan lőtte be, ahogy Nuno Mendes is. A franciák ötödik lövője Theo Hernandez volt, aki az elődöntőbe lőtte a franciákat, akik majd a spanyolokkal találkoznak. 

Eredmény, negyeddöntő:
Portugália - Franciaország 0-0, tizenegyesekkel: 
Hamburg, Volkspark Stadion, 48 ezer néző, v.: M. Oliver (angol)
gól: 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!