Szicíliai túrótorta (Cassata alla Siciliana)
![Szicíliai túrótorta](https://cdn.origo.hu/2023/12/vS4lzpioIh0ritQL7d1hsL4-gHaRJ2TB1_sEEffvyLE/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA1MjNlYmUxZDQ4YTQzM2U5Y2YxMDY4YzlhZGNhOTcz.webp)
Elkészítési idő: 60 perc nettó, plusz az éjszakai pihentetés
Alapanyagok:
A piskótához:
A tojásokat kettéválasztom.
A sárgákhoz adagolom a cukrot és alaposan kikeverem, félreteszem.
Kemény habot verek a tojásfehérjéből, addig, amíg a felfordított edényben megmarad a hab. A felvert habot ráöntöm a sárgákkal elkevert cukorra és hozzászitálom a liszt felét. Határozott mozdulatokkal össszekeverem a tésztát, majd hozzáteszem a többi lisztet is, így könnyű, levegős tésztát kapok. A tésztát előmelegített sütőbe toljuk. A sütőajtót ne nyitogassuk ész nélkül, mert a hideg levegőtől összeesik a tészta.
A tortához:
A tortaforma aljába fektetem a piskótalapot., a forma oldalát is kibélelem piskótacsíkokkal.
A ricottát, a kandírozott gyümölcsökkel, a cukorral, rummal, vaníliával és a csokoládéval kikeverem, majd beletöltöm a formába.
A tetejére még egy vékony piskótalapot teszek, és egy éjszakát állni hagyom a hűtőszekrényben. A porcukorból, és egy kevés vízből mázat készítek, beborítom vele a tortát, és ha megszikkadt, tálalom.
Tanácsok: Ahhoz, hogy megállapítsuk, megsült-e a piskóta, ne bökdössük villával, tűvel, egyéb szerszámokkal: tegyük rá a kezünket és gyengéden nyomjuk meg - a kész piskóta visszarúg. Tortalapot 170-180 fokon, piskótalapot 160-170 fokon süssünk. A kész piskótát fordítsuk ki rácsra, azon hagyjuk kihűlni.