Gyakran figyelmen kívül hagyják egészségre gyakorolt hatását, és inkább az aromája és az íze miatt használják például a különféle italok és ételek készítésére. A bodzának a virágát és megfelelően készítve a bogyóját is felhasználhatjuk,
ugyanakkor a leveleket, a kérget és a gyökereket messzire el kell kerülni.
Virágából isteni szörp, fagylalt, krém, sütemény, palacsinta, dzsem stb. készíthető. A lényeg, hogy a tenyérnyi virágokat mindig poros vagy forgalmas utaktól távol eső helyekről gyűjtsük. A legjobb, ha a saját udvarunkban nyílik, mert akkor biztosak lehetünk a szennyezettség hiányát illetően. Ám a rétek és mezők bodzája is kiváló.
Kattintson a képre, galéria nyílik a receptötletekkel!
Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért használják a népi gyógyászatban. Leggyakrabban megfázás és influenza esetén fogyasztják. A bodzavirág vízhajtó és hashajtó is, így segíthet a székrekedés kezelésében.
Mivel antibakteriális és antivirális tulajdonságai is vannak, segíthet enyhíteni bizonyos allergiák tüneteit, és fokozhatja az immunrendszer működését.
Helyileg alkalmazva hozzájárulhat az ízületi fájdalom, az ízületi gyulladás és a duzzanatok enyhítésére. Továbbá csökkentheti a vércukorszintet, és kiváló szájvíz készíthető belőle. És ez még mindig nem minden ugyanis gazdag antioxidánsokban, elsősorban flavonokban és flavonolokban.
Fontos, hogy csakis biztonságos helyről szedjük a bodzavirágokat, a forgalmas utakat kerüljük el a kipufogógáz miatt, és a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük elsősorban. Érdemes megfigyelni a bodza környezetét, hiszen ha gyümölcsfák közelében van, nem tudhatjuk, mikor permetezték utoljára őket. Illetve mielőtt leszednénk a virágokat, nézzük meg jó alaposan,
ha tetveket találunk rajta, akkor inkább keressünk másik bokrot.
A gyűjtés után jöhet a tisztítás. Érdemes tudni, hogy ha hideg vízzel lemossuk, akkor a virágpor egy része is odavész. Azonban sokan nem mossák meg a virágokat, hogy ne pazarolják a virágport.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük fel forrni a vizet, ha elég meleg, keverjünk el benne a cukrot.
Amint elkészült a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot és a citromsavat.
Fedjük le és tegyük félreeső helyre legalább 4 napra, hogy az ízek összeérjenek.
Közben rendszeresen keverjük meg.
Amint letelt az idő, szűrjük le, adagoljuk üvegekbe és kész is a bodzaszörp.