Három technológia, ami segít a használt autó vásárlásában

tire, view, asphalt, auto, automobile, automotive, business, buying, car, cars, city, concept, dealer, dealership, design, drive, factory, fast, front, highway, line, luxury, many, model, modern, motion, motor, new, outdoor, parking, parking lot, product,
Vágólapra másolva!
A használt autó megvásárlása mindig hordoz magában rizikót. Az „első tulajdonostól” jelző és a vezetett szervizkönyv sem jelent teljes garanciát. Ha azonban rászánunk egy kis időt, alaposan leellenőrizhetjük a kinézett személygépkocsit, így megelőzhetjük a problémák jelentős részét. Mutatunk erre három hasznos technológiát!
Vágólapra másolva!
Forrás: Freepik

1. Mindent megmutat az alvázszám

Az alvázszám olyan a személygépkocsinak, mint az ujjlenyomat az embernek: egyértelműen segít beazonosítani annak „viselőjét”. A nemzetközi megfelelője a VIN-kód, amely a Vehicle Identification Number rövidítése, ezt magyarra járműazonosítási számként fordíthatjuk. Összesen 17 karakterből áll, számok és betűk felváltva, és a forgalmi rendszámmal ellentétben soha nem változhat, ez biztosítja a folyamatos beazonosíthatóságot. A VIN-kód egyértelműen meghatározza a gyártó világkódja, az autó típusát, a kivitelt, a modellévet, de még a gyártósor kódját is. A számból kiderül a motor fajtája, a karosszéria kivitele, az ajtók száma is.

A VIN-kódot érdemes a megvásárolni kívánt használt autó esetében már az elején elkérni, majd az interneten utánanézni a fenti adatoknak. Ezt bárki megteheti például a www.checkcardna.com oldalon, ahol a kilométeróra állása és a teljes balesettörténet mellett a legaprólékosabb háttéranyag is elérhető. Az információkat érdemes összevetni a szervizkönyvvel. Sok modell esetében fotókat is találni a korábbi évekből.

2. Készüljünk fel a típushibákra

Ha megvan a választott autó, a megvásárlása előtt érdemes utánanézni, milyen típushibákat produkálhat majd a kinézett modell. Ne legyenek illúzióink: a legjobb kocsiknak is akadnak olyan problémái, amelyek rendszeresen előjönnek a vezetési stílustól függetlenül. Ezekkel nem lehet mit kezdeni, ezért fel kell rájuk készülni.

A típushibák ellenőrzésére jó módszer lehet, ha beszélünk egy olyan baráttal, ismerőssel, akinek van ilyen kocsija, és részletesen kifaggatjuk a tapasztalatairól. Amennyiben ez a lehetőség nem áll fent, akkor a tipushiba.hu weboldalon márkára és típusra lebontva lehet keresni, a legfontosabb infókat összesítve találjuk meg. Ha egy bizonyos márka bizonyos modelljére vágyunk, de a sofőrtársak tapasztalatai kivétel nélkül kellemetlenek arról a sok típushiba miatt, érdemesebb elgondolkozni a változtatáson. Hiába lesz meg az álomautó, rengeteg fejfájás jár majd mellé, ha folyamatosan a szerelőhöz kell rohangálni vele.

3. Még mindig fontos, mi van a papíron

A digitális világban lassan minden online lesz ellenőrizhető, egy használt autó megvásárlásakor azonban még kiemelten fontos, hogy a papírokon is a megfelelő adatok szerepeljenek. A vásárlás lezárása előtt tüzetesen át kell nézni a törzskönyvet és a forgalmi engedélyt, ellenőrizni kell az azon szereplő neveket, születési adatokat. Ha volt hitel a kocsin, arról is kell lennie papírnak, hogy azt kifizették, így törlésre került.

Külföldi kocsi esetén sem szabad megfeledkezni az okmányok fontosságáról, érdemes azokat lefordítani, hogy minden adatot tökéletesen megértsen az ember. Ha valaki nem nyelvzseni, az sem gond, az interneten azonnal találni ehhez segítséget, mi a Google Fordító megoldását ajánljuk. Amire minden adásvételnél figyelni kell: annak a neve szerepeljen a forgalmiban, akitől megveszed a kocsit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!