A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szörnyeteg Lajos a képernyőn: magyar rajzfilmek mennek a Duna TV-re és az MTV-re

Vágólapra másolva!
A Médiatanács közel százmillió forint pályázati támogatásban részesített több animációs műhelyt, így a nézők hamarosan újra láthatják a képernyőn Lázár Ervin mesehőseit, megismerkedhetnek a Bégető család mindennapjaival, és sajátos szemszögből, gyermekrajzok segítségével élhetik át a vörösiszap katasztrófa eseményeit is - tudatta az NMHH.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács még 2011 novemberében hirdette meg az animációs filmek gyártását támogató pályázatát. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett keretet a testület csaknem tíz százalékkal növelte, így összesen 97,5 millió forintos összeg állt az alkotók rendelkezésére. A testület kilenc animációs filmtervet és alkotóikat részesítette támogatásban. A bírálatban a közszolgálati televíziók képviselője is részt vett, a csatornák ezen felül vállalják, hogy a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat valóban mindenki láthatja - áll az NMHH közleményében.

A pályázati támogatásban részesített alkotások között lesznek klasszikusok és a közelmúlt eseményeit feldolgozó történetek is, így Lázár Ervin meséjének szereplői, a Négyszögletű Kerek Erdő hősei is feltűnnek. A rajzfilmet a több mint 40 éves múltra visszatekintő, Kecskemétfilm készíti Horváth Mária rendezésében: a Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmet a Duna televízió vetíti először.

Az animáció műfaji elemit felhasználva kerül a Duna Televízió képernyőjére a kolontári vörösiszap katasztrófa története - közöte az NMHH. Szoboszlay Péter animációs filmje arra keresi a választ, hogyan élték át a tragédiát a gyerekek. A film egy gyerekek készíttette terepasztalon játszódik, ahol saját rajzaikkal, gyurmafiguráikkal elevenítik meg a katasztrófa eseményeit.

A Médiatanács által megítélt támogatásból indulhat el Goda Krisztina és Udvardi Jenő Berti, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra. Utóbbival a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!